Bilješke kušanja: Degustacija vinarije Perak

Bilješke kušanja: Degustacija vinarije Perak

Uz novi vizualni identitet, Ivica Perak je predstavio nekoliko noviteta svoje obiteljske vinarije iz Kutjeva te smo imali prilike kušati čak 8 vrlo zanimljivih etiketa dominantno bijelog sortimenta.

Degustacija vinarije Perak otvorena je kušanjem jednog od najznačajnijih iskoraka vinarije - pjenušcem iz berbe 2015. Ovaj pjenušac Brut kategorije vinificira se tradicionalnom metodom i to isključivo od sorte graševine, a 2 godine je odležavao u boci.

Nakon pjenušca su se kušala 3 svježa vina iz berbe 2018: svježi chardonnay koji pokazuje mlade sortne osobine, ali će tek pokazati svoj potencijal i 2 graševine, klasična vrhunska graševina i graševina Mitrovac. Graševina nije samo najznačajnija sorta ove vinarije već cijelog kutjevačkog vinogorja pa se logučna pažnja pridodaje ovim, po mnogima najboljim vinima vinarije. Obje graševine pokazuju sortnu raskoš uz zanimljivu činjenicu da je berba trajala 2 mjeseca, skroz do kraja listopada gdje je graševina Mitrovac, za nekoliko nijansi snažnijeg karaktera, alkoholnija i muževnija.

Nakon graševina, kušalo se ružičasto vino. Posluženi rose dobven je od dvije sorte, pinota sivog i zweigelta te nudi izvrsnu aromatiku crvenog bobičastog voća uz prekrasnu boju pa će neki odmah očekivati naklonost nježnijeg spola. Jedino vino crvenog sortimenta u degustaciji bio je merlot iz 2016. kao lagano vino oblikovanu u tanku. 

Za kraj vođenje degustacije, sačuvana su 2 vina s većim udjelom sladora: muškat žuti i ponovno graševina, ali u izvedbi ledene berbe. Muškat žuti dolazi u poluslatkoj varijanti, ali zbog izraženih kiselina daje fino izbalansirano vino. Graševina ledene berbe iz 2015 degustirala se kao poseban "desert" u kategoriji predikatnih vina i dokazala potencijal sorte. Ova ledena berba donosi profinjene mirisne asocijacije meda, ukuhanog bijelog i žutog voća uz lagane tostirane note lješnjaka i nedvojbeno ostavlja izniman aftertaste kušanih uradaka vinarije Perak.

Povezani postovi
  1. Upoznavanje graševine - 1. dio Upoznavanje graševine - 1. dio Graševina je nedvojbeno najznačajnija vinska sorta Hrvatske, sa 24,7% ukupne površine sortimenta predstavlja vodeću hrvatsku sortu ispred malvazije istarske i plavca malog. Graševina je izrazito dominantna kontinentalna sorta k
  2. Novo izdanje e-vinoteke Vinite Novo izdanje e-vinoteke Vinite Vinoteka Vinita ponosno predstavlja svoje potpuno novo digitalno izdanje. Fokus ponude i dalje je usmjeren na odabrane vinske etikete istočne kontinentalne Hrvatske, ali nova e-vinoteka na novoj platformi nudi potpuno novo korisničko iskustvo, nove
  3. Najbolje vino uz slavonski kulen Najbolje vino uz slavonski kulen Sljubljivanje vina i hrane je sve samo ne lagano. Postoje osnovna pravila, no kada krenemo u razne kombinacije pojavljuju se brojni problemi. Karakter jela, odnosno začini i umaci, ono su što bi nas trebalo usmjeriti u traženju točno određenog v
  4. Uskršnja preporuka vina Kutjevo Uskršnja preporuka vina Kutjevo Uz značajnu duhovnu komponentu blagdana Uskrsa, tradicija obično nalaže bogatu trpezu i užitak u hrani uz koju sugeriramo 3 vina vinarije Kutjevo. Predložena vina sljubljuju se s uskršnjim jelima i dolaze s prigodnim blagdanskim cijenama.
Povezano