Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

10 legendarnih vinskih citata s filmskog platna

10 legendarnih vinskih citata s filmskog platna

10 legendarnih vinskih citata s filmskog platna

10 legendarnih vinskih citata s filmskog platna

Malo je stvari na svijetu bolje od gledanja filmova sa svojima najbližima uz čašu dobrog vina. Udobno se smjestite te uživajte u narednim jesenskim danima uz čašu dobrog vina koju možete pronaći u našoj raznovrsnoj ponudi jer u narednom razdoblju, prvih 40 kupaca nagradit ćemo profesionalnim vinskim otvaračem vinoteke Vinite.

Jesen je službeno započela, a sa sobom donosi hladnije dane koji su idealni za provesti slobodno vrijeme uz dobar film. U nastavku donosimo Vam 10 legendarnih citata o vinu s filmskog platna koji će Vas potaknuti na razmišljanje i stvoriti Vam želju da istražujete o svijetu vina.

1. "Vino će ti svakim gutljajem šaptati u ustima, govoreći potpunu istinu" citat je koji je obilježio romantičnu komediju Dobra godina poznatog redatelja Ridleya Scotta. Te riječi uputio je ujak malenome Maxu koji se nakon 40 godina vraća u Francusku i u isti onaj vinograd u kojem je kao dječak provodio praznike i koji mu budi dječačke uspomene.

2. "Grožđe je jedino voće kojem je Bog dao smisao da se zna za što je stvoreno" obilježava filmski klasik Ova moja zemlja iz 1959. godine. Vjeruje se da je grožđe dar od Boga, a u filmu se na jednostavan način opisuje proces proizvodnje vina te pokazuje kako kušati i cijeniti vino. 

3. "Kažu na latinskom "In vino veritas". U vinu je istina." ističe General Salazar u filmu Promet iz 2000. godine sugerirajući kako je to način kako se treba boriti protiv svojih neprijatelja. Osobe koje su pod utjecajem alkohola vjerojatnije će govoriti ono što zapravo misle, svoje skrivene misli i želje. 

4. U filmu Tom Jones iz 1963. pripovjedač Michael MacLiammoir izjavljuje "Opće je mišljenje da će previše vina otupjeti čovjekovu želju. Doista hoće, u dosadnom čovjeku" nakon što je Tom proslavio oporavak Squirea Allwoerthyja popivši previše vina. 

5. Svako vino nosi tradiciju i kulturu zemlje u kojoj je proizvedeno. U filmu Uncorked, koji je snimio Netflix 2020. godine, mladić koji želi postati sommelier i čiju strast prema vinu nitko ne razumije potvrđuje to izjavom "Kada dobijem vino iz nekog mjesta poput Francuske, jednostavno se osjećam kao da sam tamo."

6. Kevin Kline u romantičnoj komediji Francuski poljubac iz 1995. ističe "Vino je poput ljudi. Ono preuzima sve utjecaje u životu i oko njega, upija ih i stječe vlastitu osobnost" sugerirajući kako okolina, uvjeti i okolnosti utječu na vino oblikujući njegov okus i osobnost. 

7. Da je vino umjetnost, napominju i u filmu Bottle Shock. Život vinara i strast prema vinu dočaravaju citatom: "Moraš rasti sa zemljom ispod noktiju i mirisom grožđa u zraku koji udišeš. Uzgoj vina je oblik umjetnosti." 

8. "Vino je velika stvar. Tjera te da zaboraviš sve loše što si učinio" naznačuju u ratnoj melodrami Zbogom oružje iz 1957. godine. Postoji teorija kako opijenost vinom otvara naše umove prema svijetu, smanjuje naše probleme te povećava našu kreativnost. 

9. U već navedenom filmu Bottle Shock dočaravaju strast vinara prema vinu ističući: "Sve počinje sa zemljom, lozom, grožđem. Miris vinograda kao udisanje rađanja. I budi neko pradjedovsko sunce, praiskonsko. Svejedno, neko duboko utisnuto, vjerojatno podsvjesno mjesto."

10. "Grožđe nikoga ne čeka" naglašava inspektor Dubois u filmu Otac Brown iz 1954. Za kvalitetno vino neophodno je kvalitetno grožđe koje se mora ubrati na vrijeme jer priroda nikoga ne čeka.

Nadamo se kako će Vas ovi citati o vinu potaknuti da pogledate sve ili neke od ovih filmova te da će povećati Vašu znatiželju o vinu i uzbudljivom vinskom svijetu.

Ukoliko želite istraživati i učiti o prekrasnom svijetu vina, pozivamo Vas na promociju vina Zdjelarević koja će se održati 28. rujna s početkom u 19.30 sati u Vinoteci Vinita. Više o samom događaju možete saznati na Facebook Eventu vinoteke ViniteVidimo se!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 2. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

  Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

 3. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum

 4. Autohtone sorte i vina Hrvatske

  Autohtone sorte i vina Hrvatske