Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

5 hrvatskih knjiga o vinskome svijetu

5 hrvatskih knjiga o vinskome svijetu

U jednom od naših prijašnjih blogova ste imali priliku saznati zanimljivosti o stranim knjigama o vinskom svijetu, a sada su na red došle posebnosti hrvatskih knjiga o vinu.  

Iako dostupnih hrvatskih knjiga o vinu nema previše, u nastavku Vam donosimo 5 interesantnih i edukativnih hrvatskih naslova koji se ističu po različitim kriterijima, no svakako imaju za ponuditi razne zanimljivosti i novosti koje smatramo da će se svidjeti svim zaljubljenicima u vino.

Nikola Mirošević, jedan od najvećih hrvatskih vinogradarskih i vinarskih autoriteta sa zasluženim kredibilitetom, 2009. godine objavio je djelo s nazivom Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Ovo originalno djelo, koje je ujedno kapitalno djelo hrvatske ampelografije, na poseban način prikazuje razvoj vinogradarstva i vinarstva općenito na prostorima Lijepe Naše te ujedno na svojstven način prikazuje etnografske posebnosti i života i rada s vinogradom te u konačnici vinom. Jedno od najznačajnijih dijela stručne vinogradarske i vinarske literature također daje osvrt na dr­žav­ne i političke smjernice koje su os­ta­vi­le utjecaja na vi­no­gra­dar­stvo općenito kao i na re­gio­na­li­za­ci­ju vi­no­gra­dar­skih po­dru­čja Hr­vat­ske sa svim re­le­van­t­nim zna­čaj­ka­ma. Uz navedeno, u djelu su pobliže objašnjeni razni hrvatskih narodni običaji integrirani u tradiciju življenja čovjeka u svom okružju.

Hrvatski sommelier klub 2018. godine je objavio djelo pod nazivom Hrana i vino. Riječ je o edukativnom i praktičnom dijelu za koje bi bilo poželjno odvojiti mjesta na polici ukoliko ste ugostiteljski profesionalac ili pak strastveni ljubitelj vina i hrane. Ovo atraktivno ilustrirano djelo je prijevod talijanske knjige Il cibo e il Vino te obuhvaća detaljno sistematizirana načela usklađivanja gastronomije i pića. Sastoji se od 12 poglavlja koja su logično podijeljena, jasno prevedena ze čitljiva, stoga je djelo idealno i za šire čitateljstvo. Fokus je na stručnim znanjima koja obuhvaćaju evoluciju okusa te se detaljnije objašnjava porijeklo i karakter kako vinskog tako i okusa hrane. Tehnike kušanja i ocjenjivanja hrane pa sve do umijeća usklađivanja hrane i vina te razne druge zanimljivosti dostupne su u spomenutom djelu.

5 hrvatskih knjiha o vinskome svijetu

Knjiga o vinu - rukopis iz 1779. godine je njemački latinični prijepis i hrvatski prijevod starog rukopisa napisanog, odnosno prepisanog na kurzivnoj pisanoj njemačkoj gotici 1779. godine čiji autor nije poznat. Rukopis je po sadržaju svojevrsna enciklopedija naputaka o vinu koja je sažela dotadašnje znanje o toj temi. Nastao je u srednjoj Europi, a otkriven je u Kapucinskom samostanu u Osijeku tek 2001. godine. Daljnjom analizom uvidjelo se da se radi o rijetkom i značajnom rukopisu koji donosi preko 400 raznih naputaka za vino. Drugim riječima, po samome sadržaju ovaj rukopis predstavlja pravu kulturu i riznicu znanja o vinima tog vremena.

Vina Hrvatske djelo je Ante Krstulovića objavljeno 2008. godine te u svoj sadržaj obuhvaća vodeće hrvatske vinare, najkvalitetnija hrvatska vina te najvažnije vinske sorte. Ovo djelo je vrlo edukativno s obzirom da pokušava što više približiti čitatelju cjelokupni postupak nastanka vina - od sadnje, berbe te u konačnici do prerade grožđa, što će čitatelju omogućiti povećanje njegovog samopouzdanja i znatiželje za novim sortama i okusima. U ovome djelu se mogu pronaći i osnovni pojmovi vinogradarstva i vinarstva općenito kao i najvažnije vinske sorte koje se uzgajaju u Hrvatskoj te poduži popis najboljih vinara.

Kako šećer dolazi na kraju, tako sljedeća knjiga predstavlja djelo izrazito plodnog autora, kada su vinske knjige u pitanju, koji se može ponositi s čak 7 vinskih knjiga i jednom u procesu pisanja. Zbog poznanstva s autorom, svoj smo odabir ipak sveli samo na jednu knjigu za ovaj bloga, no mišljenja smo kako autor Željko Garmaz svakako zaslužuju posebnu pažnju vinskog auditorija. Naime, nakon dvije godine pisanja svog bloga Vinske priče, gospodin Garmaz odlučio je 2013. godine svoje crtice o svijetu vina sjediniti u knjigu istoimenog naziva, Vinske priče. U ovom dijelu možete pronaći sve potrebne informacije o raznim vinarima, o većini hrvatskim, ali i o vinarima iz susjedstva, osvrte na njihove proizvode kao i na brojne festivale vina. Sam autor naglašava kako svaka njegova rečenica napisana o bilo kojem vinaru ili njegovom vinu je simbolični vodič za sve ljubitelje vina. Također, autor daje jasno do znanja kako je izrazito ponosan na hrvatske vinare i njihova vina te kako isti ispunjavaju enološki potencijal.

Vjerujemo kako će Vas barem jedan od ovih pet zanimljivih naslova pridobiti na prvu te motivirati za istraživanjem i ispobavanjem novih okusa, novih sorti te na otkrivanje novih elemenata u inspirativnom vinskom svijetu. Uzdravlje!

Povezani članci
 1. Flashsale za Vincekovo

  Flashsale za Vincekovo

 2. Kako se razlikuju vina po količini šećera?

  Kako se razlikuju vina po količini šećera?

 3. Pet knjiga stranih autora za sve entuzijastične ljubitelje vina

  Pet knjiga stranih autora za sve entuzijastične ljubitelje vina

 4. Novogodišnja čestitka

  Novogodišnja čestitka