Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

5 najskupljih vina na svijetu

5 najskupljih vina na svijetu

Kvalitetna vinova loza kao i pogodni vremenski uvjeti doprinose kompleksnom i pomalo zamršenom procesu nastajanja savršenih vinskih kapljica. Stoga, vrhunsko vino može dovesti do stanja euforije za svako pojedinačno nepce.

Zbog ograničenih uvjeta uzgoja grožđa, vino je jedno od izazovnijih alkoholnih pića koje se može napraviti, zato su i tijekom desetljeća najtraženije berbe prodane za velike količine novca.

​​Svi prestižni vinski kolekcionari podjednako žude za posebno dobrim godinama vina, a o kojima je točno riječ, odnosno o kojima smo nešto detaljnije istraživali zanimljive činjenice možete saznati u nastavku.

 1. Domaine De La Romanee-Conti 1945. 

Riječ je o vrlo rijetkom i čuvenom vinu čija cijena doseže vrtoglavih 3,96 milijuna kuna. Ovo vino dolazi iz Francuske te se ujedno smatra najprestižnijim i najtraženijim vinom na svijetu. Proizvodnja se razlikuje od 5000 do 5500 boca godišnje, a vino originalno dolazi s vinograda Romanée-Conti od 1,8 hektara. Vino je izrazito koncentrirano, a berba već navedene godine je najbolja do sada.

 1. Cabernet Sauvignon Screaming Eagle 1992.

Izuzetna boca Screaming Eagle Cabernet Sauvignona iz 1992. godine, prije otprilike dvadeset godina postigla je nevjerojatnu cijenu od 3.55 milijuna kuna na jednoj dobrotvornoj aukciji. Ovo vino, proizvedeno prvi puta u Americi, točnije Kaliforniji, je specifične prozirne ljubičaste boje nefiltrirano je i nerafinirano tijekom punjenja. Mirisom asocira na džem od crnog ribizla.

 1. Jeroboam Of Chateau Mouton - Rothschild 1945.

Specifično slovo „V“ na etiketi boce iz 1945. godine označava pobjedu savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu, a ova se berba među svjetskim vinarima smatra jednom od najboljih u dvadesetom stoljeću. Cijena klasične boce od 750 ml iznosi visokih 2.2 milijuna kuna. Ovo vino porijeklom iz Francuske, ima specifičan miris mente, suhe zelene mahovine, vanilije i suhih borovih iglica. Na nepcu ostavlja voćni trag maline i slatke suhe trešnje.

 1. Cheval Blanc 1947.

Mnogi cijenjeni i vrsni vinari smatraju kako je upravo Chateau Cheval Blanc iz 1947. godine najbolji Bordeaux ikada proizveden. Cijena ovog vina koje također originalno dolazi iz Francuske iznosi 2.16 milijuna kuna. 2012. godine Chateau Cheval Blanc dobio je ekskluzivnu i originalnu razinu Premier Grand Cru Classe (A) u klasifikaciji vina Saint-Emilion, što ga čini jednom od najekskluzivnijih vinarija na svijetu. 

 1. Shipwrecked Heidsieck 1907.

Zanimljiva činjenica vezana upravo za ovo vino, čija se proizvodnja primarno veže za Sjedinjene Američke Države, je ta da se ono smatralo izgubljenim kada je brod koji je prevozio ujedno i boce spomenutog vina potonuo davne 1916. godine. Brod se smatrao izgubljenim dok sam brod i njegov sadržaj nisu pronađeni 1997. godine. Naime, pronađeno je 2.000 boca vina, a povijest koja se veže za vino podiže vrijednost istog do visokih 1.95 milijuna kuna. Vino je bilo na niskim temperaturama čak 80 godina, netaknuto i daleko od izvora svjetlosti. 

Iako u našoj raznolikoj ponudi nemamo spomenuta prestižna vina, imamo etikete najviše cjenovne kategorije u pogledu naše vinoteke. Ukoliko Vas zanima koliko košta najskuplja boca u našoj bogatoj ponudi, odgovor je - gotovo 650 kuna. Znate li možda o kojem je vinu riječ? Uvijek na svoju listu želja možete dodati neke od preporučenih etiketa. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 2. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

  Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

 3. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum

 4. Autohtone sorte i vina Hrvatske

  Autohtone sorte i vina Hrvatske