6 muzeja vina koja ćete poželjeti staviti na svoju listu želja

6 muzeja vina koja ćete poželjeti staviti na svoju listu želja

Ljeto još nije gotovo, pa tako niti razna putovanja i avanture koje sa sobom donose otkrivanje novih mjesta, gastronomskih specijaliteta i kulturnih ustanova. Ukoliko uskoro negdje putujete, a pri tome ste željni posjeta nešto drugačijih muzeja, za Vas imamo idealan turistički popis.

Za Vas smo priredili kratke, no dovoljno intrigante opise 6 muzeja vina koje vrijedi posjetiti ukoliko se pronađete u nekoj od navedenih zemalja.

Prvi na našem popisu preporuka našao se muzej La Cite du Vin, muzej koji se nalazi u francuskom gradu, Bordeauxu. Otvoren je 2016. godine te je zapravo upečatljiva zgrada dizajnirana tako da oponaša vrtloženje vina u čaši te zavoje obližnje rijeke Garonne. Muzej sadrži više od 10 katova gdje možete pronaći interaktivne karte, najsuvremeniju izložbenu tehnologiju, kušaonice kao i razne restorane.

WiMu je muzej vina koji vrijedi posjetiti ukoliko se pronađete u Barolou, poznatom talijanskom gradu vina. Muzej je smješten unutar dvorca koji ima vrlo bogatu povijest. Svoju avanturu možete započeti na panoramskoj terasi slušajući zanimljivosti o povijesti samog vina Barolo, raznim mitovima i tradiciji. Nakon toga, slobodni ste spustite se do podruma, gdje su se u 19. stoljeću proizvodila prva vina sorte nebbiolo u samoj regiji.

Sljedeći na popisu našao se Muzej Vivanco koji je lociran u regiji Rioja, odnosno Španjolskoj. Ovaj muzej, s dojmljivih četiri tisuće četvornih metara izložbenog prostora zajedno sa šest velikih soba, posebnu pažnju pridaje specifičnom odnosu čovjeka prema vinu. Izlaskom iz muzeja, pronaći ćete se u Bahusovu vrtu, odnosno u domu vinograda s više od 220 sorti grožđa iz cijelog svijeta.

Ukoliko se nađete u Portugalu, a ne znate kako ispuniti dan razgledavanja grada Porta, onda je Port vinski muzej vrijedan Vašeg posjeta. Ovaj muzej prikazuje povijest lučke vinske industrije i utjecaj koji je njegova trgovina imala na razvoj samoga grada. Od ovog muzeja možete očekivati vrlo rijetke boce, zadivljujuće priče proizvođača vina i ,naravno, odlične prilike za kušanje.

6 muzeja koja ćete poželjeti staviti na svoj popis želja

Smješten u špilji pod zemljom, Muzej vina Koutsoyannopoulos jedini je grčki muzej vina, a ujedno nudi i uvid u povijest vinske industrije Santorinija. Možete saznati interesantne činjenice o rijetkim vinskim artefaktima, kulturnim predmetima, ali i raznim inovacijama.

Posljednji na popisu, no nikako manje bitan je Muzej vina Pleven koji se nalazi u Bugarskoj. Jedna od zanimljivosti je ta da je muzej dom prve strukovne škole vinarstva u zemlji te ujedno prikazuje sve što bugarsko vino nudi. Kroz pet prostranih soba možete upoznati povijest bugarskog vina, kao i njegovo trenutno mjesto u svjetskom vinskom krajoliku.

Dok istražujete i odlučujete koji ćete od navedenih muzeja prvo posjetiti, preporučamo da nedoumice ublažite ispijanjem etiketa iz naše raznolike ponude. Ako ne znate odakle započeti svoju potragu za savršenom bocom inspiriranu vinskim muzejima, ne brinite - u nastavku slijede 3 preporuke posebnih vina starijih godišta.

Ukoliko ste ljubitelji višedimenzionalne arome i okusa te nesvakidašnjih vinskih izričaja, onda je milenijsko pjenušavo vino Zdjelarević Grof Millenium 2000 savršena etiketa za Vas. Ako više preferirate crvena kompleksna, bogata i slojevita vina, Vašu pažnju usmjeravamo na jedinstveno vino Enjingi Venje crno 2006.

A za ljubitelje predikatnih vina, koji žele istraživati uz okuse datulja i suhih marelica te istovremeno u mirisu koji izražava medne note, onda s etiketom Misna vina Traminac 2009 Ledeno vino nećete nikako pogriješiti. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Vrhunska sniženja vrhunskih vina Vrhunska sniženja vrhunskih vina Ljetni sezonski popusti i povezano ushićenje stigli su i u Vinitu: više od 20 izvrsnih vinskih etiketa imaju posebne cijene i popuste od 12 do 25%. Pronađite svoje favorite i iskoristite pogodnosti.
  2. Autohtone sorte vinarije Šipun u ponudi Vinite Autohtone sorte vinarije Šipun u ponudi Vinite Od početka rada vinoteke Vinite, naglasak je uvijek bio na raznovrsnosti ponude kako bi svaki vinoljubac dobio priliku pronaći nešto za sebe. Tako smo, već izvrsnu ponudu vina e-vinoteke, upotpunili s novim vinima vinarije Šipun.
  3. Kako se razlikuju vina po količini šećera? Kako se razlikuju vina po količini šećera? Možda ste se ranije zapitali kako nastaju ružičasta vina ili pak je li pluteni čep bolji od navojnog, a sada ste u potrazi za novim informacijama kako biste još više obogatili svoje znanje o vinskome svijetu.
  4. Izdvajamo 5 filmova o vinu koje ćete poželjeti gledati iznova Izdvajamo 5 filmova o vinu koje ćete poželjeti gledati iznova Ljeto je službeno započelo, a s njime i bezbrižni sunčani dani te tople večeri idealne za druženja na otvorenom u društvu obitelji i prijatelja.
Povezano