Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Berba grožđa nekada i danas

Berba grožđa nekada i danas

Jesen je za vinare najvažnije godišnje doba kada imaju pune ruke posla. Berba grožđa često počinje s prvim danima rujna, a može trajati sve do sredine studenoga. Berba ne predstavlja samo posao, nego i nagradu za cjelogodišnji trud. U nastavku Vam otkrivamo evoluciju vinske berbe - kako se odvijala nekada, a kako se odvija danas.

Berba grožđa predstavlja prvi i važan korak u proizvodnji vina, a najveći utjecaj na samu berbu i kvalitetu vina ima - vrijeme. Kako se tehnologija neprestano razvija te se primjenjuje u gotovo svakom sektoru, danas i vinari koriste digitalne tehnologije koje im omogućuju da imaju pod kontrolom i utječu na gotovo sve segmente proizvodnje vina. Tehnologija im donosi mnoge prednosti u berbi u odnosu na prošlost kako bi se proizvelo što kvalitetnije vino. Služe se softverima za praćenje cjelokupnog poslovanja te robotima za automatizaciju aktivnosti suzbijanja korova. Osim toga, danas postoji mogućnost korištenja senzora koji prate temperaturu, stanje tla ili vinove loze. To su samo neke od brojnih mogućnosti koje pruža tehnologija i koja se iz dana u dan, neprestano razvija. 

Strojno branje grožđa sve je zastupljenije zbog svoje efikasnosti i brzine. Prednosti, ujedno i razlozi zašto se vinari danas odlučuju na ovakav način berbe, prije svega je brzina i efikasnost u usporedbi s ručnom berbom. Nedostatak radne snage te mogućnost berbe noću još su neke od prednosti strojnog branja grožđa koju danas najčešće koriste velike vinarije s velikim površinama vinograda.

Berba grožđa i danas je težak posao koji zahtijeva organizaciju, znanje i brzinu, no zbog navedenih mogućnosti, znatno je brži u odnosu na prošlost. Međutim, bez obzira na brojne prednosti koje strojna berba nosi, za proizvodnju visokokvalitetnih vina još uvijek se preferira ručna berba grožđa. Strojevi su grublji i više oštećuju bobice nego što to čine ljudi. Prilikom ručnog branja, danas se grožđe bere škarama, dok se nekada to radilo nožem, nakon čega bi grožđe stavljali u košare ili kante. Muškarci su većinom bili zaduženi za nošenje košara na leđima tijekom berbe, dok su za samu berbu bile zadužene žene. 

Nakon što bi se grožđe odvojilo od vinove loze, odlagalo se u pletene košare, nakon čega se nosilo u drvene kace. Promjene su dolazile s vremenom pa su stare pletene košare zamijenile plastične kašete. Moderni strojevi danas su zaduženi za preradu grožđa, koja počinje postupkom runjenja te se odvija pomoću runjače, dok se nekada gazilo nogama. 

Osim mehanizacije koja je znatno promijenila način berbe vina u odnosu na prošlost, promijenilo se i samo vrijeme berbe. Danas se odvija dva do tri tjedna ranije nego prije 40-ak godina. Vremenom se razvijaju i nove sorte koje donose i nove načine berbe grožđa. Berba vina tijekom povijesti označavala je ne samo posao već i veselje. Često se spominje kako je berba nekada bila najveća gozba u godini na kojoj se jelo, pilo, pjevalo i plesalo, dok je danas većinom samo posao koji treba što prije obaviti. Berbe vina više nisu velika veselja iako zabave nikada nije dovoljno. Sam proces berbe znatno je ubrzan i olakšan, ali običaji kojih više nema, mogu nas samo podsjećati na dobra stara vremena

U svijetu berbe grožđa, promjene su neizbježne, no magija vina ostaje vječna. Doživite čaroliju vinskog svijeta i uživajte u svakoj kapljici vrhunskih vina koja možete pronaći u našoj raznovrsnoj ponudi. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Novo izdanje e-vinoteke Vinite

  Novo izdanje e-vinoteke Vinite

 2. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum

 3. Halloween, Hellowine 4.0

  Halloween, Hellowine 4.0

 4. Častimo za Martinje - besplatna dostava!

  Častimo za Martinje - besplatna dostava!