Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Bilješke kušanja - Degustacija izdvojenih vina Enjingi

Bilješke kušanja - Degustacija izdvojenih vina Enjingi

Iako već dobro gazimo u drugom mjesecu Nove, 2023. godine, na kratko ćemo se vratiti u staru 2022. i prisjetiti se sjajne vinske večeri koja se održala u četvrtak, 29. prosinca u 19.30 sati u vinoteci Vinita. Bio je to odličan završetak vinske 2022. godine kada je svoju jedinstvenu vinsku priču održao po mnogima najveći živući hrvatski vinar Ivan Enjingi.

O gospodinu Enjingiju ne treba trošiti puno riječi, njegov rad i postignuća dosta govore o ovom vinaru. Ima 83 godine, a s potpunim pokrićem ga se naziva hrvatskim nacionalnim blagom. Kaže da je relativno nedavno zasadio novih 9 hektara, a ukupno ima čak 60. Smatra kako se u današnjem vinarstvu previše koriste umjetni dodaci, no to nije put koji je on izabrao. Vjeruje da se vino pravi u vinogradu, te on radi sve na prirodan način.

Večer je započela s kušanjem novog vina koje dolazi u boci i s etiketom koja se nekad koristila - Enjingi Graševina 2020, međutim predstavlja najmlađe vino iz vinarije Enjingi. Ova izvedba graševine je klasična kao i za sve graševine, no vrlo je lagano vino.

Sljedeća na redu je bila još jedna graševina, točnije Enjingi Graševina 2015 Kasna berba. Ovo vino je zrelo vino, zlatno žute boje, te ima miris zrele jabuke i kruške, ali i orašastih plodova. Ovaj tip graševine je karakterističan za Enjingia, odnosno ovo je njegov prepoznatljiv uradak graševine i stil vina.

Enjingi Pinot sivi 2017 je još zlatnije boje u odnosu na prethodno spomenutu graševinu. Vinar govori kako je pinot još premlad, te je trenutno pregrubo vino, no bit će u izvrsnoj formi za 2 godine. Ima nešto izraženije kiseline u odnosu na prethodnu etiketu.

Enjingi Sauvignon 2013 je kasna berba, ujedno je polusuhog sladora te sadrži nešto više alkohola. Ovo vino je bogatog okusa, ekstraktno je, ali i atipično s obzirom da aromatski malo podsjeća na rizling.

Enjingi Rajnski rizling 2012 kao aktualna berba je polusuha etiketa, međutim ne osjeti se da je tako. Više djeluje kao suho vino, no to je vjerojatno zbog dobre ravnoteže kiseline i sladora. Ima lagani petrolejski miris, ali u sebi sadrži blagu gorčinu i mineralnost u okusu. Gospodin Enjingi napominje kako je pluteni čep od velike važnosti kod svih njegovih vina.

Enjingi Venje bijelo 2010 je posebna kupaža kasne berbe graševine, rajnskog rizlinga i sivog pinota te izborne berbe bijelog sauvignona i traminca. Ovo je izvrsno vino, puno, bogato, sadržajno i kompleksno, ali vrlo harmonično i pitko. Iako je teško izdvojiti, ovo je možda i najveća uspješnica ove vinarije, ne samo zbog povijesne Decanterove nagrade već i zbog neprijeporne kvalitete vina u iznenađujuće prihvatljivom cjenovnom rangu.

Degustacija izdvojenih vina Enjingi

Enjingi Zweigelt 2018 je mlado vino, obzirom na standarde vinara. Iako ga malo vinara radi, za gospodina Enjingia je to najbolja kontinentalna crvena sorta. S obzirom da je riječ o zbilja mladom vino, još može ležati, te će biti mekše i pitkije kroz 1-2 godine.

Enjingi Pinot crni 2009 je trenutno aktualna berba, točnije riječ je o kasnoj berbi. I dalje je to atipičan primjer sorte, ali je jako zanimljiv gdje je naglašena voćnost cherry višnja. Dodatno, vino je fino, toplo, meko, ali jako pitko.

Enjingi Venje crno 2009 je zanimljiva kupaža frankovke, cabernet sauvignona, merlota, pinota crnog i lovrinca. Riječ je o moćnom velikom vinu, koje je u prvom planu voćno i gdje su izraženi okusi kupine, crnog ribiza i vanilije. Djeluje mlađe nego što je sama berba, a istovremeno je harmonično, te duge trajnosti.

Enjingi Traminac 2009 izborna berba ima zanimljiv udio alkohola od 15,7%. Ova etiketa je mirisna okusna bombica za dugo uživanje. Dodatno, gusto je vino, gotovo uljne teksture, slojevito i kompleksno, te treba vremena za pokaže svoje prave čari.

Enjingi Venje bijelo 2006 je predikat vino izborne berbe svih 5 sorata, te je važno napomenuti kako se jako rijetko događa takva situacija. Gospodin Enjingi kaže da je to njegovo osobno najbolje vino ikada. Ovo je zaista posebno vino posebnog vinara koji za sebe kaže da je šegrt svoje bake jer je ona bolji vinar od njega.

Enjingi Rajnski rizling Izborna berba 2008 je slatko vino čiji je sadni materijal iz Alzasa. Ovo vino je ujedno fini predikat, kremasto, sadržajno i bogato.

Enjingi Graševina 1994 kasna berba je i dalje živo vino, nije bilo posebno oblikovano za odležavanje, ali pokazuje potencijal sorte, te dakako i samu sposobnost vinara. Dodatno, ima dosta oksidativnih nota.

Posljednje se degustirala Enjingi Rakija komovica 1984, točnije destilat od sorte zweigelt. Riječ je o slavonskoj rakiji koja je više od 20 godina odležava u hrastovoj bačvi. 

Ivan Enjingi, tj. čika Ivo, kako ga nazivaju bliski prijatelji, nikada nikoga nije razočarao i svaka njegova degustacija bude istinski vinski vatromet, a mi smo se i sami u to uvjerili. Radujemo se sljedećoj vinskoj večeri i novoj vinskoj priči. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite

  Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite

 2. Uživanje u vinu za vrijeme izolacije

  Uživanje u vinu za vrijeme izolacije

 3. Hrvatska graševina najbolje ocijenjena na internacionalnom ocjenjivanju u Pečuhu

  Hrvatska graševina najbolje ocijenjena na internacionalnom ocjenjivanju u Pečuhu

 4. 20% popusta na ponudu vina Antunović

  20% popusta na ponudu vina Antunović