Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Bilješke kušanja - Degustacija izdvojenih vina Galić

Bilješke kušanja - Degustacija izdvojenih vina Galić

I ovoga puta smo imali priliku ugostiti još jednu dobro poznatu vinariju s puno specifičnih numeričkih simboličnosti čiji je glavni cilj proizvodnja visokokvalitetnih vina, a riječ je o vinariji Galić. Vođena degustacija glavnog enologa Martina Grozdanovića, koji nije rođen na Martinje, ali i dalje ima simbolično vinsko ime, te Željka Garmaza napunila je vinoteku, a imali smo prilike kušati ukupno 9 etiketa raznolikog sortimenta.

Prva etiketa koja je otvorila večer kušanja bila je Galić Grande Reserve Brut Nature 2016. Etiketa se proizvodi od 2013. godine, a danas se proizvodi više od 20 tisuća boca. Vino je fino, svježe, s puno kvaščanih nota, a riječ je o pjenušcu koji je sačinjen od sorte pinot crni i chardonnay. Dozrijeva na talogu preko 4 godine, radi se klasičnoj šampanjskoj metodi vinificiranja te će se najbolje izdanje tek pokazati.

Galić Rose 2022 vino je provansalskog stila koje je voćno, nježno, ali postojano te fine trajnosti, a istovremeno je suho što odaje čari pravog rosea. Ova etiketa sjajna je kupaža sljedećih sorti: cabernet sauvignon, merlot i pinot crni. U proizvodnji vina se koristi hladna fermentacija, posebice zbog boje i ekspresije ovog ružičastog vina. Proizvelo se 100.000 boca za ovu berbu, a zanimljivost je ta što je ova etiketa najviše tražena na našoj obali.

Još jedna zanimljivost veže se za prvo vino vinarije, a ono je bilo graševina iz 2008, kao početnik zanimljive priče. Vino iz ne baš osobite sirovine, nakon par godina palo je s kvalitetom, par godina nakon isto je zaboravljeno, no popularnost spomenute etikete se vratila i sad je neočekivano dobro i traženo. Galić Graševina 2021 s druge strane je fina, dovoljno lepršava, ali postojanog tijela. Izvrstan je sortni primjerak, te ima sve što treba imati jedna graševina.

Bilješke kušanja Galić

Sljedeće vino za degustaciju je bilo Galić Sauvignon blanc 2021 za koje već možemo reći da je klasik sauvignona u Hrvatskoj. Vino je aromatično, travnato, osvježavajuće s okusom bazge, a iz berbe u berbu pokazuje istu izvrsnu kvalitetu.

Došli smo i do dugospavajućih vina, koja odležavaju i usavršavaju se kroz vrijeme - riječ je o Galić Chardonnay 2018. Osjeti se nešto izraženiji dodir drveta, no ništa se ne ističe. Vino je istovremeno fino i kremozno. Naime, metoda maceracija traje 99 sati, a ova zanimljivost dodatno afirmira numeričke specifičnosti..

Galić Bijelo 9 2017 kupaža je koja se sastoji od 50% graševine, 25% sauvignona bijelog i 25% chardonnaya. Prvotna ideja je bila ta da ovu etiketu sačinjava ukupno 9 sorti, ali za sad govorimo o ove 3. Sauvignon bijeli daje svježinu, chardonnay daje tijelo, punoću dok graševina povezuje i daje balans.

Sljedeća na redu je nježna i zahtjevna sorta, koja izvrsno uspijeva u Kutjevu, a u drvenim bačvama se njeguje otprilike godinu dana. Riječ je o Galić Pinot crni 2018 koje ima mirisne note crnog bobičastog voća, kupine, ali i višnje maraske.

Galić Crno 9 2017 je sačinjeno od 60% cabernet sauvignona, 35% merlota i 5% cabernet franca. Vino je odležalo 2 godine u drvenim, relativno mladim bačvama. Miris asocira na kupinu, crni ribiz, dim i začine te je iznimno toplo, mekano i lijepe trajnosti.

Zadnja etiketa koja je zaokružila večer degustacije je Galić Le Clos 9 2017. U Francuskoj taj naziv označava vinograd koji je ograđen suhozidom. Vino je nastalo kao posebno vino iz etikete Galić Crno 9, točnije radi se o selekciji Crno9. Naime, 15 najboljih bačvi ide u posebnu bačvu od 3300 litara. Vino ima posebnu voćnost, a začini su u prvom planu. Vino je baršunasto i podatno na nepcu, fino izbrušeno, a dodatno treba naglasiti da je ovo veliko vino, s dovoljno snage, ali i profinjenosti.

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

  Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

 2. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum

 3. Autohtone sorte i vina Hrvatske

  Autohtone sorte i vina Hrvatske

 4. 2 degustacije: Kalazić i Palihnić & pršut

  2 degustacije: Kalazić i Palihnić & pršut