Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Bilješke kušanja - Degustacija izdvojenih vina Kabola

Bilješke kušanja - Degustacija izdvojenih vina Kabola

Dana 27. listopada imali smo priliku ugostiti Marina Markežića, jednog od najboljih istarskih vinara koji je od svoje vinske priče napravio nešto najbolje što Istra nudi, a za što redovito dobiva i najveća svjetska priznanja. Željko Garmaz je moderirao još jednu u nizu zanimljivu vinsku večer, bogatu vrhunskim vinskim kapljicama .

Zato što je jedan od najznačajnijih istarskih vinara, ne iznenađuje novost kako su iz Velike Britanije u vinariju Kabolu pristigla čak dva priznanja: Luxury Awards u kategoriji Najbolja tvrtka za proizvodnju organskog vina 2022. i Prestige Awards u kategoriji Vinograd godine. 

Vinarija Kabola ima tradiciju dugu 130 godina te je bila prva koja je u Istri počela vino fermentirati u amforama. Također, vinarija je dodatno poznata kao lokacija snimanja za film The Hitman’s Wife’s Bodyguard. 2009. godine vinarije se vratila organskoj proizvodnj te svi proizvodi imaju BIO certifikat. 

“Iz vinarije nitko ne smije izaći ako nije nasmijan." citiramo uvaženog gospodina Markežića koji nam time jasno govori kako je njihov fokus stavljen i na međuljudske odnose te kako je zadovoljstvo kupaca jednako važno kao i zadovoljstvo zaposlenika.

Prvo vino koje je kušano bilo je pjenušavo vino - Kabola Re. S obzirom da vinarija Kabola već dugo njeguje sljubljivanje vina i hrane, u svojoj ponudi nudi vina koja su pratnja cijelog obroka pa je pjenušac logičan početak večeri. Ovo pjenušavo vino napravljeno je dominantno od malvazije (a dodatno sadrži chardonnay i pinot), a dozrijeva u boci 3 godine. Naziv je izvedenica od imenice koja označava kralja, a samo vino je svježe, fino i otvarajuće.

Druga po redu etiketa koja je kušana bila je Kabola Malvazija 2022. Ovo vino je iz tanka te je vino u nastanku kao ilustracija malvazije ovogodišnje berbe. Vizualno je mutno te će tako ostati do kraja godine. Očekuje se nešto drugačija verzija malvazije iz berbe 2022. s malo više alkohola - otprilike 13,5% alkohola.

Kabola

Gospodin Garmaz najavio je iduću etiketu sljedećim riječima - “Ovo je još pješaštvo među vinima.”, a riječ je o etiketi Kabola Rosa 2021. Ovo vino je lagano, no ima tijelo, aromatika podsjeća na miris crvenog ribiza te je lijepe kiseline.

Sljedeću etiketu najavio je gospodin Markežić kao "sortu za veselje, malvazija je Istra." Kabola Malvazija 2021, odnosno malvazija istarska donosi lepezu stilova. Ovo vino je čisto, voćno i hrskavo, ali fine trajnosti, bademasto gorkasto, dovoljno svježe, ali i dovoljno ozbiljno. Ova svježa malvazija dozrijeva u inoks tanku.

Peta po redu bila je Kabola Malvazija Unica 2019. Odležavala je u drvetu, hrast (drvo je netostirano, točnije nije paljeno). Potrebna je jedna godina dozrijevanja na talogu, potom šest mjeseci u samoj boci. Na početku se osjeti voćnost, a zatim sekundarno zrelost i trajnost.

Kao što smo već ranije naveli, vinarija Kabola je prva u Istri počela vino fermentirati u amforama, stoga sljedeća etiketa koja je kušana bila je Kabola Malvazija Amfora 2019. Prvih 6 mjeseci dozrijeva u amfori (od terakote), zatim 6 mjeseci u boci. Ovo je treća dimenzija malvazije s obzirom da prva, svježa, dozrijeva u inoksu, a druga dozrijeva u bačvi. Okus ove malvazije je ugodan, fino se osjeti aroma korice naranče, mandarina i orašastih plodova.

Kabola Teran 2019 sedma je etiketa koja se kušala te ona dozrijeva na dropu 7-15 dana zatim jednu godinu u hrastu. Vino je voćno, fine svježne, a aromom podsjeća na kupine i crni ribiz.

Kabola Teran Amfora 2016 vino je koje šest mjeseci dozrijeva u terakoti. Ono je svilenkasto, ispolirano, toplo, ali ne preteško te je vinski sočno. Nekim kušačkim nepcima ova etiketa imala je dominantne kiseline, dok drugi kušači nisu osjetili disbalans. 

Kabola Supremo 2015 je kupaža te ju čini teran 30% cabernet sauvignon 30%, merlot 30% i 10% Marino (to je bila šala, vjerojatno su u pitanju trećine). Ovo vino je stilski na tragu ozbiljnih crvenih kupaža bordoškog stila te može još odležavati. Moderator Garmaz za ovu etiketu dodaje kako je "Na putu da postane veliko vino.".

Posljednja kušana etiketa bila je Kabola Muškat momjanski Amfora 2020 koja je dozrijevala šest mjeseci u terakoti. Vino je toplo i zaobljeno, fine strukture, bogato, suho te sadrži 15% alkohola. Vrlo je zanimljivo jer je okusom suho, a mirisi upućuju na slatko vino.

Nakon retrospektive još jedne ugodne vinske večeri, preostaje nam samo isčekivati novitete vinarije Kabola koje će nas zasigurno, kao i do sada, pozitivno iznenaditi. Svoju vinsku priču gospodin Markežića opisao je kao "puno vinograda u čaši, malo enologije." Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Josip Volarević

  Vinske priče u Vinoteci Vinita: Josip Volarević

 2. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Tri međe i oblak

  Vinske priče u Vinoteci Vinita: Tri međe i oblak

 3. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Apolitico

  Vinske priče u Vinoteci Vinita: Apolitico

 4. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Domagoj Buhač

  Vinske priče u Vinoteci Vinita: Domagoj Buhač