Bilješke kušanja - Degustacija odabranih vina Sontacchi

Bilješke kušanja - Degustacija odabranih vina Sontacchi

Prije točno tjedan dana, odnosno u četvrtak, 29. rujna, otvorili smo novu sezonu Vinskih priča u našoj vinoteci. Željko Garmaz je najavio jesen bogatu raznovrsnim programom, dok je chef Saša Vojnović iz Luga pripremao finger food.

Novi program otvorio je Krunoslav Sontacchi iz Kutjeva rame uz rame s bratom Antunom koji zajedno predstavljaju petu generaciju vinara u obitelji. 

Krunoslav je predsjednik Kutjevačkih vinara, najveći srcolomac Zlatne doline, dok je brat Antun više zadužen za ekonomski aspekt poslovanja. S obzirom na to da su uvjereni prirodnjaci, odnedavno zbog ekološke proizvodnje na etiketama svojih vinskih uradaka ponosno nose ekološke markice

Degustacija je započela s ni manje ni više nego s pjenušcem moderne vrste proizvodnje, premda ju nazivaju metodom predaka. Riječ je o etiketi Sontacchi Pet Nat Tomaso 2022 koju nazivaju ujedno i prljavi pjenušac. Svi prirodni vinari rade ovakvu vrstu vina, a u Hrvatskoj ukupno 5 vinara upravo to radi (Tomac, Veralda, Šember, Coletti i - Sontacchi). Unutar boce odvija se fermentacija, sama boja vina asocira na boju sličnu soku od jagoda te sadrži oko 10% alkohola. Gospodin Krunoslav proizvodi ovu etiketu od sorte zweigelt.

Druga po redu etiketa bila je Sontacchi Pet Nat 2021, godinu stariji pjenušac koji se degrožirao. Naime, ovaj pjenušac nije imao crvenu, već bistru boju. Tajna je u tome da se boca okrene naopako kako bi se talog skupio u grlo boce te kako bi se u konačnici uklonio.

Bilješke kušanja - Degustacija odabranih vina Sontacchi

Treće vino, točnije Sontacchi Rajnski rizling 2021 dobio je svoju pretpremijeru na vinskoj večeri s obzirom na to da je riječ o vinu koje još ne sadrži niti etiketu te će uskoro biti na tržištu. Vino je vrlo pitko i lagano.

Četvrto vino bilo je nenajavljeno, odnosno bilo je ugodno iznenađenje. Sontacchi Graševina 2014, godina koju kutjevački vinari (a i ostatak zemlje) pamte kao kritičnu i lošu godinu. Međutim, gospodin Sontacchi navodi kako samo graševina nije razočarala.

Peto po redu vino je Sontacchi Pinot Noir 2019, sorta koja u Kutjevu uspijeva čak od 13. stoljeća. Ovo vino je jedno od najprepoznatljivijih vina vinarije Sontacchi. Vrlo elegantno crno vino koje zahtijeva otprilike 24 mjeseca odležavanja u bačvi.

 Sljedeće za degustaciju bilo je Sontacchi Pinot Noir 2018 vino, vino koje mladi Sontacchi opisuje kao crveno vino svilenih tanina. Vrlo je pitko i aromatično vino, nešto drugačiji od Sontacchi Pinot Noir 2019 uz malo manje alkohola.

Sontacchi Cabernet Franc 2018, poznatiji i kao Kutjevački kitokret, značajno tamniji i snažniji od prethodnih crvenih vina. Etiketa Kutjevačkog kitokreta medijsku slavu steklo je preko sajma erotike, ali i riječ je o etiketi putem koje se vinarija popularizirala.

Sontacchi Superslav 2019, odnosno ponos vinarije Sontacchi. Orange vino koje je vrlo teško pronaći u maloprodaji jer ga uglavnom odmah otkupe nagrađivani hrvatski restorani. Ovo vino je zapravo posveta jednom od najvećih hrvatskih vinara - Ivanu Enjingiju. Riječ je o vinogradu koje je izvorno posadio gospodin Enjingi. Vino je kupaža čak 7 sorti grožđa, potrebno je 280 dana maceracije bez sumpora, odležano 12 mjeseci u slavonskom hrastu. Počeli su sa samo 50 boca, danas proizvode i do 700 boca Superslava.

Povezani postovi
  1. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Josip Volarević Vinske priče u Vinoteci Vinita: Josip Volarević Najveća zvijezda najmlađeg hrvatskog vinogorja, najobrazovaniji i najrazigraniji dalmatinski enolog, veliki eksperimentator, sveučilišni profesor na katedri jakih alkoholnih pića, revolucionar u vinogradu, čovjek kojemu je plavac mali – misija! 
  2. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Tri međe i oblak Vinske priče u Vinoteci Vinita: Tri međe i oblak Još uvijek nemate plan kako provesti četvrtak navečer? Ne brinite, potrudili smo se pretvoriti jednu običnu večer tijekom radnog tjedna u zabavnu i opuštajuću.
  3. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Apolitico Vinske priče u Vinoteci Vinita: Apolitico Novi radni tjedan, nova vinska priča u našoj Vinoteci. Ne pamtimo kada je neka vinarija svojim prvim vinima izazvala toliko pozitivnih reakcija javnosti kao što je to vješto pošlo za rukom Tomislavu Tolušiću i njegovom Apoliticu.
  4. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Domagoj Buhač Vinske priče u Vinoteci Vinita: Domagoj Buhač Svi u gradu već dobro znaju da je četvrtkom osigurana zanimljiva i opuštajuća večer u našoj Viniti. Tako smo i nadolazećeg četvrtka za Vas priredili još jednu Vinsku priču. Vinarija Buhač mala je obiteljska vinarija s istoka Hrvatske, točnije iz grad
Povezano