Bilješke kušanja: Degustacije vinarije Josić

Bilješke kušanja: Degustacije vinarije Josić

Ovoga puta imali smo priliku ugostiti jednog od najpopularnijih vinara istočne Hrvatske, a i same vinoteke, vinariju Josić. Vođena degustacija enologa Igora Deaka i agronoma Libora Cahe napunila je vinoteku, a imali smo prilike kušati čak 10 etiketa raznolikog sortimenta.

Degustacija je otvorena tipičnom laganom graševinom iz berbe 2018. Ovo vrhunsko vino, prelijepe zelenkasto žute boje odiše svježinom, lepršavo je i lagano, a u konačnici ostavlja okus bademaste gorčine karakteristične za Baranju. Nastavno na ovu graševinu, kušali smo Ilustraciju malo odležanije graševine, graševinu superior magnum iz berbe 2017. Kako je svoje odležavanje dijelom njegovala u drvetu, može se osjetiti “lagani poljubac hrastovine”, a unatoč aromama vanilije i ponešto začinskih nota, kao i izraženijoj koncentraciji alkohola, vrlo je nježno.

Nakon graševina, degustaciju smo nastavili s 2 etikete iz berbe 2018: chardonnay te sauvignon blanc. Prvi je bio nešto malo alkoholniji chardonnay koji je kao i graševina superior dio svog životnog ciklusa odležao u drvetu. Za ovo je vino u procesu vinifikacije korištena metoda sur lie u trajanju od 4 mjeseca zbog čega je obogaćeno divnim aromama koje asociraju na maslac i tost. Sauvignon blanc u ovom obliku je poluslatko vino tipične sortne arome bazginog cvijeta ili pokošene trave. Vrlo je osvježavajuće, lagano i pitko.

Degustacija je nastavljena s 3 etikete iz berbe 2017. godine, a ono što ih veže je dojam puno zrelijeg vina koji sugerira na duže odležavanje nego što to godina berbe kazuje. Prvo od tih vina je merlot koji nudi izrazitu sortnu voćnost te odiše mirisima borovnice i crnog ribiza, a kasnije se razvijaju i herbalnije nijanse mente. Dio ovog merlota je odležavao u novim, a dio u starim barrique bačvama te daje fino zaokružen, mekan vinski uradak, a ista je situacija i sa sljedećim vinom koje smo imali priliku degustirati, cabernet francom. Cabernet franc je duboke granitno-crvene boje, voćne aromatike koja upućuje na plavu šljivu, začine i vaniliju. Osim ove krasne voćne priče, krasi ga značajniji udio alkohola u kojem se osjeti baranjski štih. Ovo vino nedvojbeno ima potencijal za daljnje odležavanje s obzirom na godinu berbe koja se organoleptički gotovo ne uočava. Cabernet sauvignon je bilo treće vino koje je davalo dojam zrelijeg vina, a ono donosi naglašenu vješto ukroćenu voćnost, izraženih aroma crnog bobičastog voća, crnog ribiza i kupine koja se razvija uz mirise začina, dima i kože. Gusto je, bogato i slasno vino, finog, dugog trajanja.

Nadalje, na red su došle 2 kupaže, cuvée iz berbe 2018. godine koje je ujedno najprodavanije vino vinarije Josić te cuvée superior iz 2016. koje je po mnogima najbolja etiketa vinarije. Cuvée je nastao ponešto atipičnim sljubljivanjem triju sorti vina: cabernet franc, cabernet sauvignon i pinot crni. Izražene je rubinskocrvene boje, s aromatskim asocijacijama na crno voće poput kupine, višnje i borovnice, meko je i zaobljeno, sočnog i punog okusa. Cuvée superior je također kupaža triju sorti: cabernet franc, cabernet sauvignon i syraha. Džemaste je voćne arome, elegantno i stilski fino izbrušeno, s mirisima šljive i ribiza. Meko te vješto zaokruženo dodirom drveta.

Za kraj vođene degustacije sačuvano je najmlađe vino iz ovogodišnje berbe, Josićev rose. Ovaj rose poluslatko je vino nježne je ružičaste boje, raskošnih voćnih aroma, mekano i skladno, ali još uvijek premlado. Ovom tipu vina naginje nježniji spol pa ga nazivaju i vino za dame, jer se u njemu odlikuju sve osobine nježnijeg spola.

Povezani postovi
  1. Upoznavanje graševine - 1. dio Upoznavanje graševine - 1. dio Graševina je nedvojbeno najznačajnija vinska sorta Hrvatske, sa 24,7% ukupne površine sortimenta predstavlja vodeću hrvatsku sortu ispred malvazije istarske i plavca malog. Graševina je izrazito dominantna kontinentalna sorta koj
  2. Novo izdanje e-vinoteke Vinite Novo izdanje e-vinoteke Vinite Vinoteka Vinita ponosno predstavlja svoje potpuno novo digitalno izdanje. Fokus ponude i dalje je usmjeren na odabrane vinske etikete istočne kontinentalne Hrvatske, ali nova e-vinoteka na novoj platformi nudi potpuno novo korisničko iskustvo, nove f
  3. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Neovisno o tome s kim slavite dan sv. Valentina, čaša (ili dvije) dobro odabranog vina učnit će Vaše druženje posebnim. Za Vas smo za ovu prigodu odabrali 4 vina koja će se izvrsno sljubiti s hranom u proslavi Valentinova. Uz navedeno,
  4. Najbolje vino uz slavonski kulen Najbolje vino uz slavonski kulen Sljubljivanje vina i hrane je sve samo ne lagano. Postoje osnovna pravila, no kada krenemo u razne kombinacije pojavljuju se brojni problemi. Karakter jela, odnosno začini i umaci, ono su što bi nas trebalo usmjeriti u traženju točno određenog vina k
Povezano