Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Bilješke kušanja: Vertikala PP Orahovica

Bilješke kušanja: Vertikala PP Orahovica

Bilješke kušanja: Vertikala PP Orahovica

Bilješke kušanja: Vertikala PP Orahovica

Vertikalno kušanje zelenog silvanca i frankovke - dvije vinske sorte po kojoj je PP Orahovica vjerojatno najpoznatija, upriličneno je u vinoteci Vinti uz stručno vodstvo glavne enologinje Ivana Nemet. Vertikala je otkrila kako se ove sorte ponašaju kroz odležavanje, ali i određene specifičnosti pojedinačnih berbi.

Vertialno kušanje zelenog silvanca i frankove vinarije PP Orahovica otkrilo je nekoliko očekivanih organoleptičkih iskustava u dupko ispunenoj Viniti, ali i nekoliko specifičnih zanimljivosti. PP Orahovica prva je vinarija u Hrvatskoj, a vrlo izgledno i u regiji koja se počela baviti uzgojem sorte silvanac zeleni. Ova vjerojatno austrijska sorta, davno se udamaćila u orahovačkom vinogorju u koji je zapravo došla - slučajno. U vertikali je kušano najavljene 3 berbe silvanca, ali i svježa berba što je omogućilo dobar pregled utjecaja vremena na sorti, ali i obilježja pojedinačne berbe.

Prva je kušana svježa 2017., koja pokazuje čiste sorte osobine, lagane cvjetne i voćne note, finu mineralnost i osvjeavajuće kiseline. U nastavku su predstavljene berbe iz 2016., 2015. i 2013. Berbu 2014. vinarija uopće nije izbacivala kako je godina sirovinom bila vrlo izazovna. Berbe silvanca iz 2016. i 2015. pokazale su da sorta čuva sortna obilježja u boci u nekoliko godina odležavanja, ali i razvija zreliju voćnu aromatiku, poput marelice i crvene jabuke. Struka je pohvalila i berbu silvanca iz 2013. s jasno izraženim oksidativnim notama i tercijarnim aromama, iako je dio kušača prvenstvo ipak davao mlađim berbama.

.

.

Nakon zelenog silvaca, prezentirane su 3 frankovke: 2015., 2013. i 2012. dok 2014. također nije bila punjena zbog već spomenutog izazova. Frankovka je iznimno udomaćena sorta u istočnoj kontinentalnoj Hrvatskoj, ali iskazan je dojam da još nije iskorišten njen pun potencijal. Na ovome moraju raditi u sinargijskom učnku i vinari s enolozima i svi uključeni u širenje kulture stola. Prva je prezentirana berba frankovke iz 2015. sortne rubinskicrvene boje i naglašene voćnosti kojoj zbog svojih kiselina boca još zasigurno godi. Za berbu 2013. enologinja je spomenula kako je u trenutnu vinifikacije složila ukupno 72 potencijalna uzorka kako bi dobila ovo vino na koje je iznimno ponosna. Sve frankovke su dio odležavanja odradile u drvenim bačvama gdje drvo u pravoj mjeri naglašava sortnost i daje fini začin, a nikako ne preuzima centralni fokus. Na kraju je kušana 2012. koja iako pokazuje znakove starosti, i dalje se prepoznaje sorta, ali i potpis vinarije.

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

  Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

 2. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 3. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

  Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

 4. Pjenušavo ljetno osvježenje

  Pjenušavo ljetno osvježenje