Bilješke kušanja: Vertikala PP Orahovica

Bilješke kušanja: Vertikala PP Orahovica

Vertikalno kušanje zelenog silvanca i frankovke - dvije vinske sorte po kojoj je PP Orahovica vjerojatno najpoznatija, upriličneno je u vinoteci Vinti uz stručno vodstvo glavne enologinje Ivana Nemet. Vertikala je otkrila kako se ove sorte ponašaju kroz odležavanje, ali i određene specifičnosti pojedinačnih berbi.

Vertialno kušanje zelenog silvanca i frankove vinarije PP Orahovica otkrilo je nekoliko očekivanih organoleptičkih iskustava u dupko ispunenoj Viniti, ali i nekoliko specifičnih zanimljivosti. PP Orahovica prva je vinarija u Hrvatskoj, a vrlo izgledno i u regiji koja se počela baviti uzgojem sorte silvanac zeleni. Ova vjerojatno austrijska sorta, davno se udamaćila u orahovačkom vinogorju u koji je zapravo došla - slučajno. U vertikali je kušano najavljene 3 berbe silvanca, ali i svježa berba što je omogućilo dobar pregled utjecaja vremena na sorti, ali i obilježja pojedinačne berbe.

Prva je kušana svježa 2017., koja pokazuje čiste sorte osobine, lagane cvjetne i voćne note, finu mineralnost i osvjeavajuće kiseline. U nastavku su predstavljene berbe iz 2016., 2015. i 2013. Berbu 2014. vinarija uopće nije izbacivala kako je godina sirovinom bila vrlo izazovna. Berbe silvanca iz 2016. i 2015. pokazale su da sorta čuva sortna obilježja u boci u nekoliko godina odležavanja, ali i razvija zreliju voćnu aromatiku, poput marelice i crvene jabuke. Struka je pohvalila i berbu silvanca iz 2013. s jasno izraženim oksidativnim notama i tercijarnim aromama, iako je dio kušača prvenstvo ipak davao mlađim berbama.

.

.

Nakon zelenog silvaca, prezentirane su 3 frankovke: 2015., 2013. i 2012. dok 2014. također nije bila punjena zbog već spomenutog izazova. Frankovka je iznimno udomaćena sorta u istočnoj kontinentalnoj Hrvatskoj, ali iskazan je dojam da još nije iskorišten njen pun potencijal. Na ovome moraju raditi u sinargijskom učnku i vinari s enolozima i svi uključeni u širenje kulture stola. Prva je prezentirana berba frankovke iz 2015. sortne rubinskicrvene boje i naglašene voćnosti kojoj zbog svojih kiselina boca još zasigurno godi. Za berbu 2013. enologinja je spomenula kako je u trenutnu vinifikacije složila ukupno 72 potencijalna uzorka kako bi dobila ovo vino na koje je iznimno ponosna. Sve frankovke su dio odležavanja odradile u drvenim bačvama gdje drvo u pravoj mjeri naglašava sortnost i daje fini začin, a nikako ne preuzima centralni fokus. Na kraju je kušana 2012. koja iako pokazuje znakove starosti, i dalje se prepoznaje sorta, ali i potpis vinarije.

Povezani postovi
  1. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Neovisno o tome s kim slavite dan sv. Valentina, čaša (ili dvije) dobro odabranog vina učnit će Vaše druženje posebnim. Za Vas smo za ovu prigodu odabrali 4 vina koja će se izvrsno sljubiti s hranom u proslavi Valentinova. Uz navedeno,
  2. Najbolje vino uz slavonski kulen Najbolje vino uz slavonski kulen Sljubljivanje vina i hrane je sve samo ne lagano. Postoje osnovna pravila, no kada krenemo u razne kombinacije pojavljuju se brojni problemi. Karakter jela, odnosno začini i umaci, ono su što bi nas trebalo usmjeriti u traženju točno određenog vina k
  3. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti U subotu, 12. svibnja od 18 sati u prostoru Kazamata u osječkoj Tvrđi održava se Večer vina i umjetnost na čemu ponovno participira Vinoteka Vinita s prigodnim štandom i biranim vinima.
  4. Pjenušavo ljetno osvježenje Pjenušavo ljetno osvježenje Ovogodišnje je ljeto tek u drugoj polovini srpnja ostvarilo prave ljetne temperature, a ovog puta skloni smo osvježenje potražiti u pjenušavim vinima. Ponudu proširujemo s 3 nova pjenušca iz Feravina i preporučam
Povezano