Bilješke kušanja: degustacija odabranih vina Josić

Bilješke kušanja: degustacija odabranih vina Josić

Kvaliteta vina vinarije Josić nastaje od autentičnih baranjskih sorti koje sazrijevaju u drevnim vinogradima na Banovoj kosi. Mi smo imali izuzetnu priliku upoznati se s novitetima vinarije i kušati njihova ponajbolja vina u sklopu druženja kojega je moderirao Željko Garmaz, 12. svibnja u ugodnom interijeru vinoteke Vinite.

Uz glavne goste, vlasnika vinarije Damira Josića i enologa Igora Deaka, u dinamičnoj vinskoj priči sudjelovao je i dizajner Miroslav Kičić koji potpisuje vizualni identitet etikete vinarije, a u sklopu druženja imao je jedinstvenu priliku predstaviti etikete za 2 nova vina na kojima koristi fotografije poznatog fotografa Stanka Abadžića.

U sklopu druženja kušan je pjenušac, dvije graševine Superior linije i 2 mini vertikale crvenih vina - Cabernet franc i Cuvée Superior čije bilješke degustacija možete detaljno analizirati u nastavku.

Večer je započela kušanjem finog i osvježavajućeg Pjenušca Cru Cru, etikete limitirane proizvodnje. Autor ovoga, pomalo atipičnog naziva je dizajner Miroslav Kičić, a sam naziv predstavlja igru riječi francuskog vinskog pojma koji obično označava visokokvalitetni vinograd ili skupinu. Ovaj pjenušac lijepog perlanja iz 2019. godine rađen je tradicionalnom (šampanjskom) metodom, isključivo od sorte chardonnay (blanc de blanc). 

S osvježavajućeg pjenušca prešli smo na ekskluzivno kušanje mlade Graševine Superior 2021 koja će uskoro biti dostupna svim vinskim zaljubljenicima. Jednako kao i isto vino iz prethodne berbe, ova se graševina stilski ipak razlikuje od starijih berbi. Vino dolazi u polusuhoj izvedbi, sadrži oko 13,5% alkohola, a s obzirom na limitirani prinos grožđa, do otprilike 1 kg po trsu, dio grožđa se namjerno ostavlja na prosušivanju. Ujedno treba napomenuti kako je neprovreli slador doista zamjetan te će se vjerojatno svidjeti ljubiteljima vina s ostatkom šećera. 

Isto kao i prethodno spomenuta etiketa, Graševina Superior 2020 ima svoj limitirani prinos grožđa, no od ove berbe je graševina stilski doživjela značajnu promjenu smjera. Naime, dolazi u polusuhoj varijanti i broji gotovo nevjerojatnih 15% alkohola. Interesantna je činjenica da alkohol, iako je atipično visokog postotka za graševinu, pa čak i za bijela vina općenito, previše se ne izdvaja i vrlo je vješto uklopljen u ovo vino. U komparaciji s prethodno opisanom mladom graševinom iz 2021. godine, slador nije toliko izražen, ali u okusu je puno izraženija gorčina.

Iako je sljedeće kušano vino još uvijek u fazi oblikovanja te trenutno odležava u podrumu vinarije Josić, Cabernet franc 2019 jasno otkriva sortne karakteristike kao što je naglašena voćnost. Iako je još uvijek pomalo grubo i "divlje" vino, do izražaja dolazi snaga cjelokupnog okusa. Zanimljivo je kako u obližnjem mađarskom Villanyu ova sorta ima poseban status dok se, u pravilu, u Lijepoj Našoj ovakvo vino vrlo rijetko može pronaći kao monosortno.

Josić bilješke kušanja

Nekada važna sastavnica crvene kupaže, a već nekoliko godina dolazi i samostalno kao monosortna etiketa. Cabernet franc 2018 je posebno vino te je ujedno temelj najznačajnijeg vina vinarije - cuveea. Degustacijom odmah pokazuje raskoš snage i robusne voćnosti, osjete se blage herbalne note, ali je ovo vino znatnije izbrušenije i decentnije u usporedbi s mlađom berbom. Specifičnost grožđa ove sorte je debela pokožica koja štiti bobicu i u pravilu daje zdravu sirovinu za zdravo i kvalitetno vino.

Sljedeća kušana etiketa savršeno predstavlja jedno vrlo zrelo vino čija je potražnja uvijek velika. Na tržište je stavljeno oko 8000 boca Cabernet franca iz berbe 2017, a prema najnovijim podacima, u vinariji je ostalo još svega 2 boce. Ovo vino je gotovo baršunasto, blisko godinu mlađem, ali nešto više uglađenije. Odležavanje mu očigledno godi, iako ga više nema, odaje dojmom kako bi još moglo odležavati. Cabernet franc kao monosortno vino bila je prva berba s kojom je vinarija prvi put izašla na tržište.

Cuvée superior je po mnogim poznavateljima opusa vinarije - najznačajnije vino koje je vinarija Josić do sad napravila, a prva verzija je predstavljena 2015. godine. Cuvée Superior 2020 je kupaža 4 crvene sorte: cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah i merlot, a udjeli pojedine sorte se kroz godine mijenjaju. S obzirom da je kušani uzorak ilustrativne naravi, ovo vino treba odležavati te ga je potrebno dodatno njegovati, iako već sada pokazuje zanimljiv potencijal. Vino je izraženije kiseline, grubljih tanina te neukroćeno koje tek treba sazrijeti. 

Imali smo priliku ekskluzivno kušati i etiktu Cuvée Superior 2019 koja također odležava i pokazuje svoj razvojni smjer. Iako ima znatne razlike u odnosu na mlađu berbu, ovaj cuvee je i dalje premlad, no dominiraju herbalne note i arome crnog bobičastog voća, uz nijansu dima i začina.

Posljednje kušano vino koje je u potpunosti zaokružilo ugodno druženje te koje je bez svake sumnje bilo vino večeri je Cuvée Superior 2018. Ovo vino pokazuje svoj puni potencijal, meko je i harmonično, ugodnih kiselina, dopadljivih tanina te ostavlja baršunast osjećaj na nepcu. Zrele voćne arome isprepliću se s notama dima, začina i tamne čokolade. Ovu etiketu možete potražiti na tržištu, iako se još uvijek negdje može pronaći koja boca iz 2017. godine. 

Bez obzira koju od pobliže opisanih kušanih etiketa izabrali, svaka od njih kao i bilo koja druga butelja s etiketom Josić vinarije neće Vas ostaviti ravnodušnima. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Neovisno o tome s kim slavite dan sv. Valentina, čaša (ili dvije) dobro odabranog vina učnit će Vaše druženje posebnim. Za Vas smo za ovu prigodu odabrali 4 vina koja će se izvrsno sljubiti s hranom u proslavi Valentinova. Uz navedeno,
  2. Magnus Magnum: kušanje 11 magnuma Magnus Magnum: kušanje 11 magnuma U petak, 07.09.2018. vinoteka Vinita otvorila je jesensku sezonu radionica u velikom stilu: kušali smo vina iz magnum boca.
  3. Ružičasto Valentinovo s -15% Ružičasto Valentinovo s -15% Nadolazeći blagdan sv. Valentina tradicionalno vežemo uz simbole ljubavi i afekcije te je izvrstan trenutak za zajedničko uživanje u vinu. Ovo Valentinovo želimo obilježiti s 2 vruća noviteta rosé vina uz jednako vruće prigodne cijene. 
  4. 7 odabranih vina s akcijskim cijenama 7 odabranih vina s akcijskim cijenama Nakon proslave Martinja, donosimo 7 popularnih vina vinoteke uz još popularnije cijene. Provjerite koja su vina na sniženju i brzo reagirajte!
Povezano