Četiri nova vinara Srednje i Južne Dalmacije u ponudi e-vinoteke

Četiri nova vinara Srednje i Južne Dalmacije u ponudi e-vinoteke

Početak nove godine u našoj e-vinoteci obilježilo je obogaćivanje ponude mnoštvom novih vinara te njihovih najistaknutijih etiketa. Većina novih vinara kao i njihova vina dolaze nam iz Primorske Hrvatske, a ako želimo biti još precizniji, 4 vinara, koja ćemo ovim putem predstaviti, svoje vinograde imaju u vinskoj podregiji Srednje i Južne Dalmacije. Tako smo sada bogatiji za ponude vinara: Prović, Rizman, Testament i Vujnović

Vinarija Prović mala je vinarija iz Opuzena, smještena u srcu delte rijeke Neretve. Vinogradi ove obiteljske vinarije okupani su suncem gotovo čitavu godinu te podignuti na tlu koje je u ne tako davna vremena oduzeto od mora zbog čega ga odlikuje izrazita mineralnost. Upravo je taj odabir lokacije za sadnju vinograda stvorio potrebne uvijete za stvaranje uistinu posebnih, autohtonih sorti vina. Iz ove vinarije, u svoju smo ponudu uvrstili vino sorte zlatarica vrgorska koja je prava rijetkost na tržištu. Vinu je nadjeveno ime Livija, a isto je dobilo po rimskoj carici Liviji, Augustovoj ženi, kako se pak radi o vrlo zavodljivom svježem vinu.

Tradicija vinogradarstva u obitelji Štimac, koja je zaslužna za vinariju Rizman, datira s početka 20. stoljeća kada je pradjeda današnjeg naraštaja, po kojem vinarija i nosi ime, zasadio prve vinograde. Zbog bolesti vinove loze koja je poharala vinograde južne Dalmacije, vinarija nije mogla proizvoditi vina u stoljetnom kontinuitetu. Ipak, od 2006. godine na novim položajima najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj naziva Komarna, podignuta su 22 Ha novih vinograda, a upravo je obitelj Štimac idejni pokretač i pionir tog vinogorja u kojem svi proizvođači imaju prijavljenu ekološku proizvodnju. U našu su ponudu uvedena njihova 2 vina autohtonih sorti; Plavac mali te pomalo zaboravljeni Tribidrag koji je u svijetu poznatiji pod imenima Crljenak kaštelanskiZinfandel ili Primitivo.

Vinogradi vinarije Testament nalaze se u vinorodnom kraju u neposrednoj blizini srednjovjekovnog grada Šibenika. Specifični vremenski uvjeti te posebnost tamošnjeg tla od vinove loze traže stalnu borbu za opstanak, a taj se vjekovni ritual osjeti i vidi u intenzivnijim, dubljim i punijim bojama, okusima i mirisima njihovih vina. Jedno od takvih vina koje smo odlučili uvrstiti u svoju ponudu je Testament Babić, crveno vino istoimene autohtone sorte Babić. 

Vinarija Vujnović dolazi iz osame Sućuraja, a sa svojim su radom započeli 1994. godine s jednim ciljem, a to jest, vratiti vino autohtone sorte hvarskog muškatnog kultivara u život, poznatije i kao vino Prč. U tome su dakako uspjeli, a mi smo se iz istog razloga odlučili uključiti upravo to vino specifične muškatne arome u našu ponudu.

Iznimno je teško među novitetima izdvojiti jedno vino za posebnu preporuku, posebice jer je riječ o hrvatskim autohtonim sortama. Iz istog razloga naša je iskrena preporuka da probate sva te sami odlučite u kojoj čaši pak najviše uživate. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite Ponuda izvrsnih vina e-vinoteke upotpunjena je za 5 novih vinara: Enjingi, Iločki podrumi, Markota, Mihalj i Sontacchi. Svaki vinar zastupljen je s nekoliko odabranih etiketa koje izvrsno predstavljaju vinara i vinogorje iz kojeg dolazi. Pogledajte n
  2. Autohtone sorte i vina Hrvatske Autohtone sorte i vina Hrvatske Vinoteka Vinita organizira vođenu degustaciju autohtonih hrvatskih sorti vina iz različitih vinogorja. Degustacija se održava u četvrtak, 11.10.2018. u 20:15 sati u ugodnom prostoru vinoteke.
  3. Novi vinari u ponudi: Istra i Dalmacija Novi vinari u ponudi: Istra i Dalmacija Od početka rada vinoteke Vinite, fokus je uvijek bio na vinima odnosno vinarima istočne kontinentalne Hrvatske. Ipak, zbog brojnih interesenata proširili smo ponudu na uski krug vinskih etiketa iz Primorske Hrvatske te donosimo 6 novih vinara i njiho
  4. Degustacija vina vinarije Rizman Degustacija vina vinarije Rizman U petak, 29. ožujka s početkom u 20:00 sati u prostorima Vinoteke Vinita održat će se degustacija vrhunskih i kvalitetnih vina vinarije Rizman. Osim što njeguju stoljetnu obiteljsku tradiciju, diče se i ekološkim pristupom u proizvodnji vina. U njiho
Povezano