Članci i osvrti

 1. Uspješno održan osmi po redu festival vina - WineOS 2023

  Uspješno održan osmi po redu festival vina - WineOS 2023

  U prošli petak i subotu, točnije 13. i 14. siječnja 2023. godine održan je osmi po redu festival vina, delicija i ugodnog življenja - WineOS. I ove godine, sajam je uspješno sačuvao, ali i dodatno učvrstio status jednog od najvažnijeg vinskog događaja širom Hrvatske.

  Više...
 2. Doživite novogodišnju čaroliju s vinotekom Vinitom

  Doživite novogodišnju čaroliju s vinotekom Vinitom Još jedna godina polako se bliži svome kraju, a mi smo ovdje kako bismo Vam zaželjeli sve najbolje u novoj godini. Više...
 3. Kako se zaštiti od prevare u strci koju sa sobom donosi fenomen zvan Black Friday?

  Kako se zaštiti od prevare u strci koju sa sobom donosi fenomen zvan Black Friday?

  Već s prvim danima jeseni počinju najave za Black Friday ili Crni petak – dan u godini kada se brojni proizvodi raznih kategorija mogu pronaći, kako u fizičkim trgovinama tako i u online okruženju, po cijenama nižim čak i do 90 posto. Obilježava se na posljednji petak u studenom, odnosno na dan nakon američkog praznika Dana zahvalnosti.

  Više...
 4. Bilješke kušanja - Degustacija izdvojenih vina Kabola

  Bilješke kušanja - Degustacija izdvojenih vina Kabola

  Dana 27. listopada imali smo priliku ugostiti Marina Markežića, jednog od najboljih istarskih vinara koji je od svoje vinske priče napravio nešto najbolje što Istra nudi, a za što redovito dobiva i najveća svjetska priznanja. Željko Garmaz je moderirao još jednu u nizu zanimljivu vinsku večer, bogatu vrhunskim vinskim kapljicama .

  Više...
 5. Bilješke kušanja - Degustacija odabranih vina Sontacchi

  Bilješke kušanja - Degustacija odabranih vina Sontacchi

  Prije točno tjedan dana, odnosno u četvrtak, 29. rujna, otvorili smo novu sezonu Vinskih priča u našoj vinoteci. Željko Garmaz je najavio jesen bogatu raznovrsnim programom, dok je chef Saša Vojnović iz Luga pripremao finger food.

  Više...
 6. Što pojam cuvée predstavlja u vinskome svijetu?

  Što pojam cuvée predstavlja u vinskome svijetu?

  Riječ cuvée je francuski termin koji bi u prijevodu predstavljao bačvu ili posudu za vino. U doslovnom smislu riječi ovaj pojam označava određenu količinu vina, a danas najčešće podrazumijeva fuziju vina od različitih sorti, godišta ili vinogradarskih položaja. Bitno je za naglasiti da termin nije striktno reguliran te zbog toga može imati i različita značenja.

  Više...
 7. Kako vinari znaju kada je grožđe spremno za berbu?

  Kako vinari znaju kada je grožđe spremno za berbu?

  Mnogo je egzaktnih faktora koji su uključeni u proizvodnju vina, no kada je u pitanju određivanje optimalnog vremena za berbu grožđa, ne postoji čarobna formula koja će odrediti točan datum i vrijeme. Stoga, potrebno je uzeti u obzir mnogo pojedinačnih čimbenika.

  Više...
 8. 5 najskupljih vina na svijetu

  5 najskupljih vina na svijetu

  Kvalitetna vinova loza kao i pogodni vremenski uvjeti doprinose kompleksnom i pomalo zamršenom procesu nastajanja savršenih vinskih kapljica. Stoga, vrhunsko vino može dovesti do stanja euforije za svako pojedinačno nepce.

  Više...
 9. Zaštita od inflacije: Je li vrhunsko vino novo zlato?

  Zaštita od inflacije: Je li vrhunsko vino novo zlato?

  Potaknuti s nekoliko recentnih članaka i rasprava, u ovom izdanju bloga odlučili smo se pozabaviti malo drugačijom temom od onih koje obično preferiramo, a vezana je uz vino kao investiciju.

  Više...
 10. Zašto pjenušci nemaju oznaku godine berbe?

  Zašto pjenušci nemaju oznaku godine berbe?

  Berba se odnosi na samu godinu berbe grožđa. Dakle, berba vina predstavlja vino nastalo od grožđa koje je sve uzgojeno u određenoj, odnosno navedenoj godini. Ona je ujedno i jednostavni pokazatelj odnosa između grožđa, godišnjeg vremena i namjere vinara.

  Više...

Stavke 1-10 od 62

Prikaži po stranici