Članci i osvrti

  1. Što pojam cuvée predstavlja u vinskome svijetu?

    Što pojam cuvée predstavlja u vinskome svijetu?

    Riječ cuvée je francuski termin koji bi u prijevodu predstavljao bačvu ili posudu za vino. U doslovnom smislu riječi ovaj pojam označava određenu količinu vina, a danas najčešće podrazumijeva fuziju vina od različitih sorti, godišta ili vinogradarskih položaja. Bitno je za naglasiti da termin nije striktno reguliran te zbog toga može imati i različita značenja.

    Više...
  2. Kako vinari znaju kada je grožđe spremno za berbu?

    Kako vinari znaju kada je grožđe spremno za berbu?

    Mnogo je egzaktnih faktora koji su uključeni u proizvodnju vina, no kada je u pitanju određivanje optimalnog vremena za berbu grožđa, ne postoji čarobna formula koja će odrediti točan datum i vrijeme. Stoga, potrebno je uzeti u obzir mnogo pojedinačnih čimbenika.

    Više...
  3. 5 najskupljih vina na svijetu

    5 najskupljih vina na svijetu

    Kvalitetna vinova loza kao i pogodni vremenski uvjeti doprinose kompleksnom i pomalo zamršenom procesu nastajanja savršenih vinskih kapljica. Stoga, vrhunsko vino može dovesti do stanja euforije za svako pojedinačno nepce.

    Više...
  4. Zaštita od inflacije: Je li vrhunsko vino novo zlato?

    Zaštita od inflacije: Je li vrhunsko vino novo zlato?

    Potaknuti s nekoliko recentnih članaka i rasprava, u ovom izdanju bloga odlučili smo se pozabaviti malo drugačijom temom od onih koje obično preferiramo, a vezana je uz vino kao investiciju.

    Više...
  5. Zašto pjenušci nemaju oznaku godine berbe?

    Zašto pjenušci nemaju oznaku godine berbe?

    Berba se odnosi na samu godinu berbe grožđa. Dakle, berba vina predstavlja vino nastalo od grožđa koje je sve uzgojeno u određenoj, odnosno navedenoj godini. Ona je ujedno i jednostavni pokazatelj odnosa između grožđa, godišnjeg vremena i namjere vinara.

    Više...
  6. 5 kreativnih ideja za neiskorišteno otvoreno vino

     5 kreativnih ideja za neiskorišteno otvoreno vino

    Jedno od važnih pravila vinskoga svijeta je to da se jednom otvoreno vino ne čuva predugo jer postupno gubi svoja kvalitativna svojstva. Osim u slučaju ako imate pristup posebno osmišljenim vinskim sustavima koji Vam omogućuju posluživanje već otvorenog vina, a da isto ostane u potpunosti očuvano zahvaljujući današnjoj naprednoj tehnologiji. No, u većini slučajeva preostaju nam dvije mogućnosti: dovršiti već otvorenu bocu vina u razumnom vremenskom periodu, a ako to ne uspijemo napraviti - vino se nerijetko zna i baciti.

    Više...
  7. Koju ulogu ima miris u kušanju vina?

    Koju ulogu ima miris u kušanju vina?

    Izraz degustacija vina može se podrobnije elaborirati. Iako naša usta, jezik i okusni pupoljci nedvojbeno igraju ključnu ulogu u pravilnom kušanju vina, nos također obavlja većinu “posla”.

    Više...
  8. Bilješke kušanja: degustacija odabranih vina Josić

    Bilješke kušanja: degustacija odabranih vina Josić

    Kvaliteta vina vinarije Josić nastaje od autentičnih baranjskih sorti koje sazrijevaju u drevnim vinogradima na Banovoj kosi. Mi smo imali izuzetnu priliku upoznati se s novitetima vinarije i kušati njihova ponajbolja vina u sklopu druženja kojega je moderirao Željko Garmaz, 12. svibnja u ugodnom interijeru vinoteke Vinite.

    Više...
  9. Znate li točiti vino kao profesionalac?

    Znate li točiti vino kao profesionalac?

    Neki od elemenata pravilnog posluživanja vina svedeni su na jednostavnu društvenu tradiciju popraćenu osnovnim načelima bontona, dok su drugi elementi zapravo osmišljeni da dodatno obogate okus samog vina kao i cjelokupni doživljaj. U nastavku ćemo se pobrinuti da Vaši gosti imaju nezaboravno i ugodno iskustvo sljedeći put kada otvorite bocu.

    Više...
  10. Prigodni uskršnji popust od 15% na sva vina Enosophia

    Prigodni uskršnji popust od 15% na sva vina Enosophia

    Bliži se najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Unatoč posebnostima koje se kriju u šarolikim blagdanskim specijalitetima diljem Lijepe Naše, tradicija podrazumijeva raskošni blagdanski stol obogaćen ukusnom šunkom, kuhanim jajima, mladim lukom te raznovrsnim sirevima i salatama.

    Više...

Stavke 1-10 od 57

Prikaži po stranici