Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Dekanter - tajna oživljavanja okusa

Dekanter - tajna oživljavanja okusa

Kako bi vino razvilo punoću mirisa i okusa, potrebno ga je opskrbiti dovoljnom količinom kisika, a ključnu ulogu u tome imaju - dekanteri. U nastavku Vam donosimo zanimljive činjenice o primjeni dekantera i tajne dekantiranja koje će Vam pomoći oplemeniti Vaše vinsko iskustvo.

Dekanteri predstavljaju staklene posude koje odlikuje zaobljeno tijelo i usko dugačko grlo, a naglašavaju jedinstveni doživljaj vina. Zbog svog dizajna, omogućuju da veća količina kisika dopre do vina. Iako oblik dekantera nije presudan, ključno je da je širok pri dnu, što omogućuje veću površinu kojom se vino izlaže postupku aeracije

Aeracija vina označava njegovo prozračivanje do čega dolazi tijekom dekantiranja, odnosno pretakanja vina iz butelje u dekanter. Na taj se način odstranjuju teži mirisi koji su nastali prilikom odležavanja vina. Osim što pomaže u uklanjanju neželjenih aroma, koriste se i za odvajanje bistrog vina od taloga. Veliku prednost predstavlja i njegova elegancija i atraktivni izgled koji doprinosi prekrasnom ugođaju na stolu. 

Prvenstveno se koristi za prozračivanje crvenih odležanih vina, ali ovaj se postupak može rabiti i kod posebnih odležanih bijelih vina. Postupak dekantiranja preporučuje se za starija vina i vina punijeg okusa poput merlotacabernet sauvignona ili syraha.

Postupak započinje otvaranjem butelje vina kada se talog nalazi na dnu boce. Nerijetko se prilikom dekantiranja postavlja svijeća u blizini grla boce kako bi se pratio talog u vinu te bistrina samog vina. Grlo boce nagne se prema dekanteru, dok se dno boce drži pod kutom od 45 stupnjeva. Potrebno je lagano i ujednačeno sipati vino u dekanter do trenutka kada talog dosegne sam vrh boce. Vrijeme dekantiranja se razlikuje, a može se izvršiti od 30 minuta pa sve do nekoliko sati prije konzumiranja vina. 

Osim staklene posude koja donosi razne benefite, Decanter predstavlja i najugledniji vinski magazin. Ovaj poznati i izuzetno cijenjeni britanski magazin pruža autoritativan sadržaj, neovisne savjete i inspirativne događaje i natjecanja. Decanter World Wine Awards natjecanje je koje donosi najprestižniju vinsku nagradu.

Za ljubitelje vina u Osijeku i okolici, Udruga Dekanter predstavlja lokalnu vinsku udrugu čija je misija osvješćivanje građana o kulturi ispijanja vina, kulturi stola, kvaliteti domaćih delicija i vina. Više informacija o samoj udruzi te njihovom radu i aktivnostima saznajte putem njihove Facebook stranice.

Zaključno, dekanteri su neizostavan element za sve ljubitelje vina koji žele maksimalno uživati u svakom gutljaju. Ne predstavlja samo vizualnu atrakciju, već osigurava vrhunski okus i miris vina. Dekanteri će Vam pomoći stvoriti nezaboravno iskustvo koje će oplemeniti svaki Vaš trenutak uživanja u vinu - uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Novo izdanje e-vinoteke Vinite

  Novo izdanje e-vinoteke Vinite

 2. Više od 100 medalja na DWWA 2017.

  Više od 100 medalja na DWWA 2017.

 3. Ispunjena velika očekivanja na 4. WineOS-u

  Ispunjena velika očekivanja na 4. WineOS-u

 4. 10 zlatnih medalja na Decanteru 2018.

  10 zlatnih medalja na Decanteru 2018.