Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Festival traminca 2019.

Festival traminca 2019.

Svoje festivale u Hrvatskoj imaju malvazija, škrlet, pušipel, graševina, a od 14. i 15. lipnja 2019. godine i traminac će se moći pohvaliti da će u Hrvatskoj konačno, dvodnevnom smotrom najboljih hrvatskih i svjetskih vina proizvedenih od te sorte, biti predstavljen na način koji i dolikuje sorti koja je, možda, i najviše učinila na promociji Hrvatske kao vinske zemlje.

Jedan veliki vinski entuzijast svojedobno je izjavio da je traminac „poput dame koje prođe pored vas i zamiriše vas svojim parfemom“. A hrvatski traminci mirišu toliko da su gotovo ovisnički naparfumirali britanski dvor, jer kako drukčije nazvati tradiciju započetu na krunidbi kraljice Elizabete 1953. godine, kad je traminac iz Iloka bio čak i službeno vino na toj svetkovini, a koja se kasnije nastavila na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje Kate, kao i na kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Mehgan Markle u svibnju 2018. godine.

Tijekom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović mu je kao dar uručila traminac iz 1947. godine, vino staro 68 godina koje se čuvalo u idealnim uvjetima Starog podruma iz 1450.g., koji je najstariji vinski podrum u Europi sagrađen upravo s namjenom čuvanja i odležavanja vina. Pošiljku ponajboljih traminaca Iločki podrumi su poslali u London i 2013. na proslavu 60. obljetnice dolaska kraljice na tron. Traminac je tako i doslovce kraljevsko vino iako je iz Tramina u Južnom Tirolu, odakle potječe, do Londona stigao zaobilaznim putem – preko Iloka.

Ponosni smo što će već u prvom izdanju Festivala traminca veliki masterclass o dometima te sorte u Hrvatskoj održati, a usporedno s kušanjem najboljih svjetskih traminaca, održati Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom. Počašćeni smo što će velika alzaška vinarija Domaine Weinbach sudjelovati na festivalu s tramincima iz tri berbe, kao što će sjajni Joseph Umathum iz austrijskog Gradišća ponuditi na kušanje svim gostima rijetki gelber, žuti, traminac. Iločki podrumi će predstaviti „horizontalu“ svojih traminaca po kojima su jedinstveni u svijetu, kao što će Slavko Kalazić kroz „vertikalno“ kušanje svojih traminaca pokazati koliko je i Baranja dobar terroir za tu sortu.

Na Festivalu traminca će svoj veliki „povratak“ u Hrvatsku imati poznati MasterChef Tom Gretić koji će u bajkovitom ambijentu Principovca spremiti gala večeru u pet sljedova na kojoj će pokazati da traminci nisu samo vino za kolače.

Prvoga dana Festivala, u petak 14. lipnja, u Starom podrumu Iločkih podruma cijeli dan će biti razne radionice i masterclassovi, dok će navečer na Principovcu biti gala večera.

Drugoga dana Festivala, 15. lipnja, na Principovcu će biti smotra traminaca iz podruma više od 50 hrvatskih i svjetskih vinarija koje će pružiti priliku svim posjetiteljima da se upuste u otkrivanje novih vinskih doživljaja.

Festival organiziraju Vinko Ručević, vlasnik vinoteke Vinita i pokretač uspješnog vinskog festivala WineOS, i Željko Garmaz, autor knjiga Vinske priče Dalmacije, Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja te Vinske priče Istre i Kvarnera.

Sve informacije vezane uz Festival traminca možete pratiti na službenoj stranici festivala

Tekst je preuzet sa službenog Facebook događaja festivala

Povezani članci
 1. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

  Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

 2. Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite

  Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite

 3. Festival traminca 2020.

  Festival traminca 2020.

 4. Degustacija vina vinarije Iločki podrumi

  Degustacija vina vinarije Iločki podrumi