Hrvatska graševina najbolje ocijenjena na internacionalnom ocjenjivanju u Pečuhu

Hrvatska graševina najbolje ocijenjena na internacionalnom ocjenjivanju u Pečuhu

U Mađarskoj, točnije u Pečuhu, na dan 20. rujna 2021. godine održalo se prvo internacionalno ocjenjivanje vinske sorte - graševine pod krovnim nazivom Olaszrizling Grand Tasting 2021. 

Fokus ocjenjivanja bila je sorta graševina koju pronalazimo pod različitim nazivima, ovisno o državi iz koje dolazi. Ocijenjene graševine možete pronaći u interesantnom vinskom časopisu Pécsi Borozó. Samo natjecanje nadmašilo je očekivanja raznih vinskih stručnjaka s obzirom da se ukupno ocjenjivalo 125 uzoraka iz 6 zemalja, te je sudjelovalo 69 vinarija iz 23 vinske regije. Preciznije rečeno, internacionalni suci imali su priliku kušati vina iz Mađarske, Hrvatske, Austrije, Srbije, Slovačke i Češke.

Prilikom ocjenjivanja vina su bila podijeljena u 4 glavne kategorije dok su bodovi dodijeljeni na sljedeći način: 

  • vina koja bi dobila 98-100 bodova bila bi proglašena izuzetnim i savršenim vinima
  • vina s 92-97 bodova proglašena su jedinstvenim i elegantnim
  • vina s 86-91 boda predstavljaju kompleksna i karakterna vina 
  • vina kojima su dodijeljena 80-85 boda smatraju se iznadprosječnim vinima punog tijela 
  • vina koja su osvojila 74-79 bodova su ona koja su bez posebnih vrlina i mana

Ukoliko se pitate koje je vino dobilo najviše bodova, onda bi Vas odgovor mogao ugodno iznenaditi. Najviše ocijenjeno vino dolazi upravo iz Lijepe naše. Riječ je o Graševini Kutjevo Ledeno vino 2018 koja je ocijenjena kao najbolje slatko vino s visokih 97 boda. Drugo mjesto pripalo je srpskoj etiketi s nazivom Vista Hill white Reserve 2012 koje je proglašeno najboljim suhim vinom. Na trećem mjestu pronašla se još jedna hrvatska graševina s visokih 94 boda, riječ je o Buhač graševini Šuma 2019.

Titula najbolje ocijenjenog pjenušca pripala je pjenušcu srpske vinarije Vinum, Dina 2018. Uz najbolje etikete, u nastavku Vam donosimo i neke od hrvatskih graševina koje su također vrlo visoko ocijenjene na prvom internacionalnom ocjenjivanju: Galić Graševina Leon 2011, Galić Graševina 2018 Kasna berba, Perak Graševina Mitrovac 2019, Krauthaker Graševina IBPB 2017, Galić Graševina Mateo 2018, Krauthaker Graševina Mitrovac 2018 te mnoge druge.

Sa sigurnošću se može reći kako Hrvatska prednjači u proizvodnji graševine u Europi, no to i nije toliko fascinantna činjenica s obzirom da graševina slovi kao neprijeporno najznačajnija i najvažnija vinska sorta Hrvatske velikog potencijala.

Kako bi što bolje iskoristili vikend koji nam je pred vratima, preporučamo da svoju najdražu graševinu potražite u našoj raznolikoj ponudi i uživate u vinskim kapljicama. Uzdravlje! 

 

Povezani postovi
  1. Upoznavanje graševine - 1. dio Upoznavanje graševine - 1. dio Graševina je nedvojbeno najznačajnija vinska sorta Hrvatske, sa 24,7% ukupne površine sortimenta predstavlja vodeću hrvatsku sortu ispred malvazije istarske i plavca malog. Graševina je izrazito dominantna kontinentalna sorta koj
  2. Više od 100 medalja na DWWA 2017. Više od 100 medalja na DWWA 2017. Hrvatski vinari osvojili su na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards u 2017. do sad najveći broj medalja i preporuka - čak 122 između više od 17.000 uzoraka koje je ocijenjivalo više od 200 vinskih eksperata. Štovi&sca
  3. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Neovisno o tome s kim slavite dan sv. Valentina, čaša (ili dvije) dobro odabranog vina učnit će Vaše druženje posebnim. Za Vas smo za ovu prigodu odabrali 4 vina koja će se izvrsno sljubiti s hranom u proslavi Valentinova. Uz navedeno,
  4. Najbolje vino uz slavonski kulen Najbolje vino uz slavonski kulen Sljubljivanje vina i hrane je sve samo ne lagano. Postoje osnovna pravila, no kada krenemo u razne kombinacije pojavljuju se brojni problemi. Karakter jela, odnosno začini i umaci, ono su što bi nas trebalo usmjeriti u traženju točno određenog vina k
Povezano