Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Hrvatske crvene autohtone vinske sorte

Hrvatske crvene autohtone vinske sorte

Povijest vinograda i uzgoja vinove loze u Hrvatskoj proteže se od davnina. Autohtone sorte danas imaju veliku ulogu u hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu. U nastavku Vam donosimo najpoznatije crvene autohtone sorte vina koje krase našu vinogradarsku tradiciju. 

U uzgoju u Hrvatskoj nalazi se oko 250 sorti vinove loze, dok je njih 130 autohtonih. U intenzivnom uzgoju Hrvatska ih broji oko dvadesetak. 

Hrvatska je zemlja s razvijenom vinskom kulturom te prepoznaje istinsku kvalitetu vina. Možemo se pohvaliti brojnim autohtonim sortama. Koje su bijele autohtone sorte u Hrvatskoj možete saznati na našem blogu u kojemu smo opisali najpoznatije hrvatske bijele autohtone vinske sorte, dok smo u ovom blogu izdvojili i opisali neke od najpoznatijih hrvatskih crvenih autohtonih sorti koje našu vinogradarsku tradiciju čine bogatom.

Brojne su crvene autohtone vinske sorte u Hrvatskoj poput sorti: trnjak, plavina, lasina, plavac mali, soić, babić, teran, tribidrag, dobričić, hrvatica te mnoge druge. U nastavku smo opisali 4 sorte koje se nalaze među najpoznatijim hrvatskim crvenim autohtonim sortama vina - plavac malibabićteran i tribidrag

Plavac mali 

Plavac mali najzastupljenija je sorta Dalmacije, a ujedno i treća najzastupljenija sorta Hrvatske. Uzgaja se na 1715,84 ha diljem Dalmacije. Nastao je spontanim križanjem autohtonih sorti crljenak kaštelanski i dobričić. Zbog svojih svojstava postao je jedna od najcjenjenijih sorti grožđa u regiji, a njegova su vina poznata po bogatom i punom okusu, s notama tamnog voća i slatkih začina. Plavac mali već je dokazanog gospodarskog potencijala te prikladan za dobivanje vrhunskih vina. Vino plavca malog prvo je vino sa zaštitom zemljopisnog podrijetla u Republici Hrvatskoj. 

Babić

Sorta babić smatra se hrvatskom autohtonom sortom jer ima jedinstveni genetički profil, odnosno nije poznato da se uzgaja bilo gdje u svijetu pod nekim drugim sinonimom. Babić predstavlja crnu sortu koja uživa dugu tradiciju u vinogradima Dalmacije. Povijest nastanka ove sorte nije u potpunosti poznata, a prvi pisani zapisi o babiću potječu iz 15. stoljeća. Sorta je zbog visokih tanina pogodna za čuvanje i starenje. Najbolju kvalitetu daje u najekstremnijim uvjetima, na škrtim i osunčanim padinama. Za razliku od plavca, sjajno čuva kiseline, a ta ga razlika izdvaja od ostatka crvenih sorti Dalmacije. Uz plavac mali i plavinu, babić je crvena autohtnona sorta s najvećom populacijom budući da se uzgaja na 370 ha

Teran

Teran je vrlo stara sorta, a prvi pisani tragovi o ovoj sorti datiraju krajem 14. stoljeća. Najviše se uzgaja u Istri, dok je u manjoj mjeri zastupljen i u Hrvatskom primorju. Tijekom 20. stoljeća njegov udio u istarskom sortimentu postupno opada, ali i danas ostaje najzastupljenija autohtona crvena sorta u Istri i trenutno je nakon malvazije istarske sorta koja se na tom području najviše sadi. Teran se uzgaja na suhom, kamenitom tlu, a njegovo grožđe odlikuje tamnom bojom i jakim okusom. Vina ove sorte poznata su po svojoj punoći i intenzivnosti s notama tamnog voća i začina. 

Crljenak kaštelanski ili tribidrag

Podatke o uzgoju ove sorte na dalmatinskim otocima, Hvaru i Visu, moguće je naći još u 15. stoljeću kada je bila jedna od gospodarski najvažnijih sorti u Dalmaciji. Populacija sorte u Hrvatskoj raste, a uzgaja se na oko 75 ha površine. Ova sorta dugo je bila zapostavljena u proizvodnji, no činjenica da je nekoć bila jedna od najvažnijih u sortimentu Dalmacije te da u Kaliforniji i Italiji daje izvrsna vina govori o njezinu velikom gospodarskom potencijalu (u SAD-u je ova sorta poznata pod nazivom zinfandel, a u Italiji je to primitivo). Vina ove sorte odlikuju se jakim okusom i aromama tamnog voća, papra i začina. Crljenak kaštelanski postao je važan dio enološke baštine Dalmacije te ponosan simbol bogate povijesti i tradicije. 

Crvene autohtone sorte vina u Hrvatskoj predstavljaju dragocjeni dio bogate vinogradarske baštine koja seže duboko u povijest. Ove sorte oslikavaju raznolikost hrvatskih vinogradarskih regija, pružajući ljubiteljima vina izvanredno vinsko iskustvo.

Potražite ove vrhunske crvene autohtone sorte u našoj raznolikoj ponudi i prepustite se čaroliji koju donose vina s dubokim korijenima u hrvatskoj vinogradarskoj tradiciji. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Više od 100 medalja na DWWA 2017.

  Više od 100 medalja na DWWA 2017.

 2. Autohtone sorte i vina Hrvatske

  Autohtone sorte i vina Hrvatske

 3. Degustacija vina vinarije Rizman

  Degustacija vina vinarije Rizman

 4. Četiri nova vinara Srednje i Južne Dalmacije u ponudi e-vinoteke

  Četiri nova vinara Srednje i Južne Dalmacije u ponudi e-vinoteke