Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Kako se proizvodi vino s niskim postotkom i bez alkohola?

Kako se proizvodi vino s niskim postotkom i bez alkohola?

Bezalkoholno, dealkoholizirano… oba ova izraza mogu se koristiti prilično naizmjenično kada se radi o opisivanju vina koje sadrži malo ili nimalo alkohola. Međutim, ono što ljude često iznenadi jest da su upravo ta bezalkoholna vina nekada sadržavala alkohol.

Prije svega, važno je napomenuti kako je alkohol sastavni dio vina i u pravilu nužan produkt fermentacije. Također, količina alkohola u vinu nije presudna za doživljaj vina, već njegova harmoničnost odnosno uravnoteženost svih njegovih sastavica. Primjerice, može postojati vino s razmjerno nižim udjelom alkohola od 11%, ali da taj alkohol smeta, dominira ili “iskače” iz vina. S druge strane druge, možemo kušati snažnije vino s 15%  ili više alkohola, u kojemu se alkoholni udio uopće ne osjeti, odnosno bit će vješto uklopljeno u cijelu oreganoleptičku sliku i doživljaj vina.

Iako bezalkoholna vina nisu posebna mješavina “soka od grožđa”, niti su neka vrsta pića s “okusom vina” - prolaze kroz jednaki proces proizvodnje vina.

Vakuumska destilacija

Kod bezalkoholnih vina se alkohol destilira iz vina parom. Komercijalni proizvođači stavljaju vino u izrazito jak vakuum i zagrijavaju ga, a kako se usis vakuuma povećava, temperatura vrenja vina se smanjuje. To omogućuje vinarima da zagrijavaju vino do čak 21.11 Celzijevih stupnjeva, što destilira alkohol iz vina bez previše zagrijavanja vina i izazivanja njegove oksidacije.

Obrnuta osmoza

Ovdje vinari koriste visoki pritisak kako bi tjerali vino na membranu – membrana je takva da samo alkohol i voda mogu prodrijeti kroz nju. To se ponavlja sve dok vino ne postane koncentrat, s vodom koja se kasnije ponovno dodaje u koncentrat kako bi se dobilo vino bez alkohola.

Bezalkoholno vino

Koja je razlika?

Postoje prednosti i mane svake metode. Vakuumska destilacija relativno je jeftina, ali neki ljubitelji vina vjeruju da se glavne komponente koje vinu daju cvjetnu aromu izgube ili ispare u tom procesu. Vjerojatnije je da će reverzna osmoza pomoći vinu da zadrži svoju izvornu bit, ali to je dugotrajan proces koji može biti prilično skup. Bezalkoholna vina često zahtijevaju dodatne dorade kako bi se proizveo okus i osjećaj u ustima kao alkohol.

Koja je svrha?

Zašto uopće napraviti bezalkoholno vino? Kao i za svaki proizvod, tako i za ovaj - postoji određeno tržište za to, iako ono koje se vjerojatno ne bavi nijansama i umijećem vina općenito. Da bezalkoholna vina ostanu na policama, pomažu trudnice i oni kojima okus alkohola nije primarna odrednica kod pića.

Neka istraživanja također sugeriraju da ova vina mogu proizvesti iste dobrobiti za zdravlje kardiovaskularnog sustava kao i vina s alkoholom (naravno, u umjerenim količinama), što ih čini dvostrukom pobjedom za one koji svoj fokus stavljaju isključivo na zdravlja. Ali sve dok proizvodnja vina ne pronađe način da bezalkoholne ponude učini sličnima svojim etiketama s alkoholom, u smislu okusa i teksture, stručnjaci se uglavnom slažu da će alkohol ipak biti oslonac u svakoj kvalitetnoj boci.

Iz naše raznolike ponude skloni smo istaknuti nekoliko etiketa s nižim udjelom alkohola kao što su Misna vina Traminac 2009 Ledeno vino, Papak Traminac 2016 ledena berba i Podrumi Krešić Traminac Castellum Athya 2020. S druge strane, preporučamo i nekoliko etiketa s većim udjelom alkohola poput Kalazić Traminac Premium 2017, Süber Sibernet 2015 i Volarević Plavac mali Platinum 2018. Uzdravlje!

 

Povezani proizvodi