Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Kako spojiti vino s okusima jeseni?

Kako spojiti vino s okusima jeseni?

Kako spojiti vino s okusima jeseni?

Kako spojiti vino s okusima jeseni?

Jesen je doba promjena, vrijeme kada svijet prelazi iz živopisnog zelenila ljeta u bogate, tople nijanse crvene, narančaste i žute. To je također vrijeme kada naša nepca počinju žudjeti za snažnijim okusima. Ovo je savršena prilika da istražite i otkrijete kako vinski svijet može obogatiti i nadopuniti okuse jeseni. U nastavku donosimo savjete kako to učiniti.

Razumijevanje jesenskih okusa
Jesenski okusi su tipično izdašni, zemljani i pomalo slatki. Najčešće je riječ o pečenom korjenastom povrću, krepkim varivima i toplim začinima poput cimeta i muškatnog oraščića. Voće poput jabuka i krušaka dolazi u sezonu, nudeći slatki kontrast ovim slatkim okusima.

Spajanje vina s jesenskim jelima
Kada se vino sljubljuje s hranom, važno je uzeti u obzir težinu i intenzitet okusa oboje. Teža hrana općenito se dobro slaže s vinima punijeg tijela, dok lakša hrana zahtijeva laganije vino.

Crvena vina
Pinot Crni: Ovo svijetlo crveno vino ima visoku kiselost i meke tanine, što ga čini svestranim za sljubljivanje s različitim jelima. Okusi spomenutog vina kao što su okusi crvenog voća, začina i zemljanosti nadopunjuju mnoga jesenska jela poput pečene purice ili rižota od gljiva. Etikete kao što su Galić Pinot crni 2017 ili Kutjevo Pinot crni De Gotho 2019 odlični su primjeri etikete za ovakvo sljubljivanje.

Cabernet Sauvignon: Crvena vina punog tijela s jakim taninima i okusima tamnog voća i začina kao što su TRS Cabernet Sauvignon Premium selection 2016 ili Kalazić Cabernet Sauvignon BQ 2017 dobro se slažu s izdašnim jelima poput goveđeg gulaša ili janjetine.

Jako spojiti vino s okusima jeseni?

Bijela vina
Chardonnay: Ovo bijelo vino punog tijela može imati okus jabuke, kruške i toplih začina zbog starenja hrasta, zato se etikete kao što su Apolitico Maestoso 2020 ili Royal Hill Chardonnay 2020 savršeno slažu s kremastim umacima, peradi i plodovima mora.

Rizling: Svestrano bijelo vino kao što su Adžić Rajnski rizling 2020 ili pak Papak Radosh Rajnski Rizling 2020 sa svojim visokim postotkom kiselosti i okusi jabuke, kruške i meda čine ih izvrsnim pristajanjem uz ljutu hranu ili jela sa slatko-kiselim elementom.

Jesen je idealno vrijeme za eksperimentiranje s vinskim kombinacijama. Robusni okusi sezone nude mnoge prilike za istraživanje različitih vinskih stilova. Uživajte u okusima jeseni, živjeli!

Povezani proizvodi