Koristimo kolačiće kako bismo personalizirali sadržaj, omogućili značajke društvenih mreža i analizirali promet. Nastavkom korištenja stranice pristajete na našu izjavu o privatnosti i kolačićima. Više informacija možete pronaći na stranicama Uvjeti korištenja i kupnje te Uporaba kolačića.
Koje vino sljubiti uz uskršnji (do)ručak?

Blagdan Uskrsa najznačajniji je kršćanski događaj, a uz iznimnu religioznu komponentu u Hrvatskoj se tradicionalno obilježava uz bogatu uskršnju trpezu. Iako svako podneblje ima svoje specifičnosti, uobičajeno se za Uskrs blaguje šunka, kuhana jaja, mladi sirevi i luk te različite salate. Kako odabrati idealno vino za ovakvo bogat obrok?
Vrlo česta preporuka uz različite pečene ili dimljene šunke obično je vino crvenog sortimenta koje intentitetom prati snagu samog obroka, od crnog pinota pa sve do syraha. Međutim, kako se u Hrvatskoj obično priređuje kuhana šunka, ai i zbog činjenice da mnogi upražnjavaju kasni doručak ili rani ručak na dan Uskrsa, naša preporuka za ovogodišnji uskršnji (do)ručak bit će selekcija 3 bijela vina.
Sva 3 predložena vina imaju tijelo koje može parirati kompleksnom obroku, ali i harmoničnost koja bi trebala pomiriti šarolikost okusa. No, gradacija njihove snage treba korespondirati s centralnom zvijezdom jela - uskršnjom šunkom.
Uz laganije kuhane šunke i umjereno slane sireve te općenito ponešto umjereniji uskršnji obrok, izvrsno će se sljubiti Silvanac zeleni iz PP Orahovica. Ponos orahovačkog vinogorja daje nježnu voćnost i laganu mineralnost te balansira širi spektar okusa.
Nijansu snažniji prijedlog dolazi u etiketi Josićeve Graševine Superior. Ova baranjska graševina donosi sva obožavana sortna obilježa suhe kategorije u ruhu baranjske vinske slasti, nešto zrelije voćnosti i pripadajuće ugodne bademaste gorčine.
Okusno najraskošnijim uskršnjim trpezama, izvrsno će se suprotstaviti Enjingijevo Venje bijelo kao harmonična sinergija 5 bijelih sorata. Ovo kompleksno vino omogućit će da snažniji okusi dođu do izražaja, ali da cijela paleta ima zajednički okusni nazivnik.
Uz najbolje želje za blagdan Uskrsa, uživajte u dobrom društvu, finim zalogajima i izvrsnim vinima. Uzdravlje!