Koju ulogu ima miris u kušanju vina?

Koju ulogu ima miris u kušanju vina?

Izraz degustacija vina može se podrobnije elaborirati. Iako naša usta, jezik i okusni pupoljci nedvojbeno igraju ključnu ulogu u pravilnom kušanju vina, nos također obavlja većinu “posla”.

Ljudski jezik može razlikovati maksimalno pet okusa: slatko, kiselo, gorko, slano i umami, ali čini samo 20% čovjekova doživljaja okusa. Većina okusa, otprilike 80%, dolazi od čovjekove sposobnosti mirisanja, a prosječna osoba može osjetiti više od 2000 različitih mirisa.

Postoje dva načina kako osjećamo miris vina: izvana i iznutra. Izvana, postoji oronazalni miris - izravan put kroz Vaše nosnice i metoda koja se koristi kada prvi put osjetite miris vina u čaši. Nadalje, postoji retronazalni miris koji se događa nakon što popijete gutljaj vina. Naime, vinske arome putuju kroz unutarnje nosnice koje se nalaze unutar Vaše usne šupljine te dolaze do Vaše nosne šupljine.

Upravo ova kombinacija procesa znači da je moguće identificirati specifične okuse, primjerice okus zelene jabuke, a ne samo opći slatki okus. To je također razlog zašto će vinski profesionalci određeno vrijeme zadržati vinski sadržaj u svojim ustima. Ono osigurava da sve arome koje određeno vino sadrži dođu do izražaja.

Miris je nevjerojatno složeno osjetilo, a vino je, posebice na molekularnoj razini, vrlo raznoliko i kompleksno kao takvo. Vino se sastoji od više od 300 različitih organskih kemijskih spojeva, a za izazivanje arome potrebno je više od jednog spoja. Većina onoga što se može percipirati kada se osjeti miris vina u odgovarajućoj čaši je kombinacija mnogih spojeva i njihova ravnoteža s ostalim sastojcima vina. 

Koju ulogu ima miris u kušanju vina?

Iako su mnogi sommelieri i kritičari godinama svladavali umijeće kušanja vina, kada bi se za stol postavilo pet različitih vinskih etiketa te zamolilo stručnjake da daju svoj utisak o kušanom vinu, postoji objektivna mogućnost da bismo dobili više od jedne impresije vina. Nedvojbno je da vinski profesionalci imaju tendenciju objektivizirati proces kušanja vina i povezani doživljaj, ali ono će uvijek biti obilježeno subjektivnom razinom osobne percepcije.

S obzirom na navedeno, jasno se može zaključiti kako miris ima izrazito važnu ulogu kada je riječ o degustaciji vinskih etiketa. Nadamo se kako će Vas ove  zanimljive činjenice potaknuti na kušanje novih okusa i sorti. Kako bi istraživanje značaja mirisa vina bilo što interesantnije i zabavnije, uvijek možete započeti s prijedlozima vinskih etiketa koje nudimo u našoj ranolikoj ponudi, a nalaze se odmah ispod ovog bloga. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Degustacija vina vinarije Perak Degustacija vina vinarije Perak U četvrtak, 28. ožujka s početkom u 20:00 sati u prostorima Vinoteke Vinita održat će se degustacija vrhunskih i kvalitetnih vina vinarije Perak. Vinogradi vinarije Perak smješteni su u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, a najbolja pot
  2. Degustacija vina vinarije Rizman Degustacija vina vinarije Rizman U petak, 29. ožujka s početkom u 20:00 sati u prostorima Vinoteke Vinita održat će se degustacija vrhunskih i kvalitetnih vina vinarije Rizman. Osim što njeguju stoljetnu obiteljsku tradiciju, diče se i ekološkim pristupom u proizvodnji vina. U njiho
  3. Degustacija vina vinarije Kutjevo Degustacija vina vinarije Kutjevo U četvrtak, 30.5., u goste nam dolazi već poznato ime u vinskim krugovima – vinarija Kutjevo. Proizvodnja vina u Kutjevu ima gotovo 800 godina dugu pisanu povijest. Godine 1232. u Kutjevu je sagrađen jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi
  4.  Degustacija vina vinarije Siber Degustacija vina vinarije Siber U ovom predblagdanskom razdoblju gužve i kupovine darova, poklonite sebi ili osobi koju volite večer uživanja u vinu i dobrom društvu. 
Povezano