Kako se razlikuju vina po količini šećera?

Kako se razlikuju vina po količini šećera?

Možda ste se ranije zapitali kako nastaju ružičasta vina ili pak je li pluteni čep bolji od navojnog, a sada ste u potrazi za novim informacijama kako biste još više obogatili svoje znanje o vinskome svijetu.

Na red je došao detaljniji uvid o količini sladora (šećera) u vinu. Razlika između suhog i polusuhog vina je upravo u količini šećera tj. neprovrelog šećera u moštu. Svako grožđe sadrži drugačiju količinu šećera koje ovisi o vrsti, uvjetima u kojima ono raste kao i samom vremenu berbe. Za vrijeme fermentacije, kvasac pretvara šećere iz soka u alkohol, no jedan dio šećera ipak ostaje - to je upravo neprovreli šećer. 

Ugrubo možemo sva mirna vina podijeliti u 4 skupine po količini šećera u litri vina:

Također vrijedi naglasiti da i tu postoje određene iznimke vezane uz povećanu količinu kiselina u vinu, ali prethodna podjela može služiti kao izvrsna smjernica za razumijevanje.

Jeste li se možda ikada zapitali koliko šećera može sadržavati jedna čaša vina? Raspon je zapravo poprilično velik. Ovisno o sorti vina, jedna čaša vina može sadržavati manje od 1 grama šećera, ali brojka može biti i dvoznamankasta. Crvena, bijela i desertna vina imaju različitu razinu količine šećera dok su pjenušava vina i njihova kategorizacija sadržaja sladora priča za sebe.

Na razini uprosječenih vrijednosti možemo reći da crveno vino ima najmanje šećera, zatim bijelo, pa desertno. Desertno vino je često toliko slatko da sadrži gotovo 16 puta veću količinu šećera nego crveno i 8 puta veću količinu nego bijelo vino te se s razlogom se zove - desertno.

Količina sladora (šećera) u vinu

Čaša crvenog vina u prosjeku sadrži oko 1.12 grama šećera, no sve ovisi o tipu vina odnosno načinu vinifikacije. Crveno vino proizvodi se od tamnijeg grožđa, obično tamnocrvenog ili čak crnog. Tijekom procesa fermentacije, koža ostaje na grožđu te ona u vinu ostavlja spoj gorkog okusa. Također uzrokuje da vino ima tamnocrvenu boju i razlog je zbog kojeg crveno vino ima više zdravstvenih blagodati.

Čaša bijelog vina u prosjeku sadrži oko 1.73 grama šećera, što ponovno ovisi o samom vinu. Za razliku od crvenog vina, bijelo se grožđe ljušti prije postupka fermentacije. To znači da su antioksidansi i druge blagodati povezane s kožicama grožđa manje izražene. Uklanjanje kože također znači da je bijelo vino najćešće sadrži manje kalorija kao i udjela alkohola.

Šećer u vinu mnogo je niži od mnogih drugih alkoholnih pića i ne bi Vas nikako trebao spriječiti u odgovornom konzumiranju. Bili ljubitelji bijelog, crvenog ili pak ružičastog vina u suhoj ili polusuhoj izvedbi, svoga favorita možete potražiti u našem glavnom izborniku pod posebnim obilježjima, odnosno sladoru.
 
Duži dani, glazba, vino i smijeh – sve nas to podsjeća na nadolazeće ljetne dane, upotpunite ih ugodnim društvom i finim vinskim kapljicama. Uzdravlje!
 
Povezani postovi
  1. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Neovisno o tome s kim slavite dan sv. Valentina, čaša (ili dvije) dobro odabranog vina učnit će Vaše druženje posebnim. Za Vas smo za ovu prigodu odabrali 4 vina koja će se izvrsno sljubiti s hranom u proslavi Valentinova. Uz navedeno,
  2. Vrhunska sniženja vrhunskih vina Vrhunska sniženja vrhunskih vina Ljetni sezonski popusti i povezano ushićenje stigli su i u Vinitu: više od 20 izvrsnih vinskih etiketa imaju posebne cijene i popuste od 12 do 25%. Pronađite svoje favorite i iskoristite pogodnosti.
  3. Flashsale za Vincekovo Flashsale za Vincekovo U čast blagdana svetog Vinka i značaja kojeg Vincekovo ili Vinceška ima za filozofiju uživanja u vinu, osigurali smo flashsale za 2 popularne etikete naše vinoteke.
  4. Autohtone sorte vinarije Šipun u ponudi Vinite Autohtone sorte vinarije Šipun u ponudi Vinite Od početka rada vinoteke Vinite, naglasak je uvijek bio na raznovrsnosti ponude kako bi svaki vinoljubac dobio priliku pronaći nešto za sebe. Tako smo, već izvrsnu ponudu vina e-vinoteke, upotpunili s novim vinima vinarije Šipun.
Povezano