Koliko dugo vino možemo ostaviti otvorenim?

Koliko dugo vino možemo ostaviti otvorenim?

Svi smo se barem jednom pronašli u situaciji kada smo nakon svečane proslave ili pak opuštenijeg druženja s najbližima ostali s otvorenom bocom vrhunskog vina.

Žao Vam je već načetu butelju tek tako izliti, bilo da ste strastveni vinoljubac ili ponekad uživate ispijati vinske kapljice, ali s druge strane ne znate do kada ju je najsigurnije ponovno konzumirati. Bilo da je riječ o bijelom, crvenom ili pak pjenušavom vinu, od velike je važnosti znati koliko se ono otvoreno smije držati u hladnjaku dok ga ne odlučite ispiti do kraja. 

Nakon otvaranja boce bilo koje vinske sorte, u vino ulazi kisik koji se brzo apsorbira u sadržaj boce te počinje mijenjati okus vina. Kako se okus ne bi promijenio, otvorenu bocu vina je potrebno dobro začepiti, a potom maknuti od izvora svjetlosti i topline. Nakon toga je potrebno istu postaviti u uspravni položaj, iz razloga što upravo u uspravnu bocu ulazi manje zraka. 

Nakon otvaranja vinske butelje, vino je nekoliko dana nakon otvaranja sigurno za konzumiranje, no koliko dugo - ovisi o brojnim karakteristikama vina.  

Ukoliko imate već otvoreno bijelo vino, ne morate brinuti jer ono ne oksidira brzo. Bijela vina poput Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2018, Kalazić Rizling Rajnski 2019 ili Süber Sauvignon Blanc 2018 nakon otvaranja mogu stajati pravilno zatvorena u Vašem hladnjaku tri do pet dana u boci začepljenoj plutenim čepom. No, ukoliko se radi o manje kvalitetnom bijelom vinu, ono u hladnjaku bi trebalo ostaviti najviše dva dana

Također, crveno vino nakon otvaranja može ostati otvoreno, odnosno pravilno zatvoreno, na mračnom i hladnom mjestu tri do pet dana. Zanimljiva činjenica je ta što se crveno vino bogatije taninima kao što je Mihalj Cabernet Sauvignon 2015 može zaštiti od kisika.

Ružičasta vina poput Kutjevo Rosé Premium 2020 u hladnjaku mogu stajati od pet do sedam dana, dok bi se s druge strane pjenušava vina kao što je Šipun Maličić 2018 trebala ispiti u roku od dan ili dva. Naime, pjenušava vina su najosjetljivija prilikom otvaranja, premda su upravo mjehurići ti koji su odgovorni za očuvanje pjenušavih vina, međutim isti će nakon otvaranja najčešće odmah ispariti. 

Korisno je naglasiti kako za produžavanje vremena čuvanja otvorene boce vina postoje i različita pomagala, posebni čepovi i alati, ali to će biti tema jednog od naših budućih blogova.

Sada kada smo vam otkrili vremenska razdoblja u kojima vino može biti otvoreno, vrijeme je da istražite našu raznovrsnu ponudu, izaberete svog favorita i bezbrižno uživate u finim kapljicama naših etiketa i par dana nakon otvoranja istih. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Pjenušavo ljetno osvježenje Pjenušavo ljetno osvježenje Ovogodišnje je ljeto tek u drugoj polovini srpnja ostvarilo prave ljetne temperature, a ovog puta skloni smo osvježenje potražiti u pjenušavim vinima. Ponudu proširujemo s 3 nova pjenušca iz Feravina i preporučam
  2. Ružičasto Valentinovo s -15% Ružičasto Valentinovo s -15% Nadolazeći blagdan sv. Valentina tradicionalno vežemo uz simbole ljubavi i afekcije te je izvrstan trenutak za zajedničko uživanje u vinu. Ovo Valentinovo želimo obilježiti s 2 vruća noviteta rosé vina uz jednako vruće prigodne cijene. 
  3. Posebne cijene odabranih ružičastih vina za Valentinovo Posebne cijene odabranih ružičastih vina za Valentinovo Valentinovo je dan kada svi zaljubljeni imaju priliku kroz različite simbole afekcije iskazati svoju zaljubljenost. Ljubav na taj dan tradicionalno iskazujemo poklonima, a ima li boljeg poklona od onoga koji svojom bojom, mirisom i okusom asocira na
  4. Korlat i vinoteka Vinita nagrađuju Korlat i vinoteka Vinita nagrađuju Korlat je posebna linija vina vinarije Benkovac u sklopu Badela 1862. Striktno ograničeni broj etiketa ovog izdvojenog dijela vinarije nazivaju vinima s kamena. Temeljnu liniju čine internacionalne sorte: cabernet sauvignon, merlot i syrah, a brojna
Povezano