Kušanje selekcije graševina berbe 2019.

Kušanje selekcije graševina berbe 2019.

U podrumskom prostoru vinoteke Vinite već duže vremena nismo mogli održati degustaciju na kakvu smo svi navikli, ali nas ta situacija nije spriječila da u udobnosti svoga doma i u dobrome društvu napravimo degustaciju koju Vam ovim putem možemo predstaviti.

Kušali smo 5 odabranih graševina berbe 2019. godine iz 3 vinogorja istočne Hrvatske. 2 su vina iz Baranje (Josić i Belje), 1 iz Srijema (TRS) te 2 iz Kutjeva (Kutjevo i Krauthaker)

Baranja

Degustaciju smo započeli Josićevom graševinom. Ovo je vino prelijepe žutozelene boje koje odiše svježinom s osobinama mlade graševine. Svježa je, lagana i hrskava. Specifične je izražene sortne arome zelene jabuke koja se odmah osjeti na nosu, a aroma se u ustima nastavlja u obliku vrlo skladnog bademastog gorkastog okusa. Laganog je tijela i iznimne pitkosti te se pokazala kao najlakša graševina u kušanju.

U nastavku smo kušali graševinu vinarije Belje. Zlatnožute je boje koje podsjeća na boju sijena. U dubokom i profinjenom mirisu dominira voćne i cvjetne arome, ali je aromatski malo zatvoren prvi nos i prije kušanja mu treba malo zraka. Tijelo vina je srednje do punije te je vino nešto alkoholnije od prethodno kušane graševine no isti alkohol ne dominira već je vrlo dobro izbalansiran.

Odabrane graševine berbe 2019. godine

Srijem

Nakon Baranje otputovali smo do Srijema gdje smo kušali graševinu vinarije TRS. Kao i prethodnu, ovu graševinu krasi zlatnožuta boja, no za razliku od Beljske – ovdje vidimo zelenkaste refleksije. Nakon otvaranja butelje potrebno je nešto malo vremena kako bi aroma postala živa, a ista asocira na sortnu aromu svježe zelene jabuke i vinogradarske breskve. Srednjeg je tijela i primjetne, ali nježne mineralnosti u kojoj se osjeti fino balansirani alkohol.

Kutjevo

Degustaciju vina s područja Kutjeva započeli smo prigodnom graševinom vinarije Kutjevo. Ovo bijelo vino krasi prekrasna kristalnobistra žutozelena boja. Miris je vrlo ugodan i prepoznatljiv, a u njemu dominiraju svježe voćne arome uz prisutnost bijelog cvijeća. Tijelo je srednje ka punijem, ali vrlo harmonično i iznimno pitko iako ima 13,5% alkohola. Dozirane je mineralnosti te osjetne gorčine na retrookusu. Ova etiketa definitivno opravdava svoj status klasika u svijetu graševine.

Za kraj ove degustacije sačuvana je Krauthakerova graševina. Slamnatožute je boje sa zelenim odsjajem, finih sortnih mirisnih asocijacija na hrskavu zelenu jabuku i vinogradarsku breskvu uz naznaku bijelog cvijeća i mineralnosti. Srednjeg je tijela, ugodne kiseline te bademaste gorčine u okusu koje je srednjeg trajanja.

Nadamo se da ćemo se uskoro imati priliku vidjeti na vođenim degustacijma u našem podrumu, a do tada - uzdravlje na daljinu! 

Povezani postovi
  1. Upoznavanje graševine - 1. dio Upoznavanje graševine - 1. dio Graševina je nedvojbeno najznačajnija vinska sorta Hrvatske, sa 24,7% ukupne površine sortimenta predstavlja vodeću hrvatsku sortu ispred malvazije istarske i plavca malog. Graševina je izrazito dominantna kontinentalna sorta koj
  2. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Neovisno o tome s kim slavite dan sv. Valentina, čaša (ili dvije) dobro odabranog vina učnit će Vaše druženje posebnim. Za Vas smo za ovu prigodu odabrali 4 vina koja će se izvrsno sljubiti s hranom u proslavi Valentinova. Uz navedeno,
  3. Najbolje vino uz slavonski kulen Najbolje vino uz slavonski kulen Sljubljivanje vina i hrane je sve samo ne lagano. Postoje osnovna pravila, no kada krenemo u razne kombinacije pojavljuju se brojni problemi. Karakter jela, odnosno začini i umaci, ono su što bi nas trebalo usmjeriti u traženju točno određenog vina k
  4. Uskršnja preporuka vina Kutjevo Uskršnja preporuka vina Kutjevo Uz značajnu duhovnu komponentu blagdana Uskrsa, tradicija obično nalaže bogatu trpezu i užitak u hrani uz koju sugeriramo 3 vina vinarije Kutjevo. Predložena vina sljubljuju se s uskršnjim jelima i dolaze s prigodnim blagdanskim cijenama.
Povezano