Male tajne velikih ljubitelja pjenušavih vina

Male tajne velikih ljubitelja pjenušavih vina

Svijet pjenušavih vina već od davnih dana ima postavljena vlastita pravila igre kao i svoje specifične izraze koje entuzijastični ljubitelji istih vrlo vješto koriste.

Pjenušava vina možemo razlikovati od ostalih vina po načinu njihove proizvodnje, obliku boce i čepa, ali i po oznakama slatkoće.

Ranije ste u našem blogu imali priliku saznati razliku između pjenušca i šampanjca, a u nastavku Vam donosimo dodatne zanimljivosti o pjenušcima koje će Vam uistinu pomoći u boljem razumijevanje svijeta pjenušavih vina. 

Najbolje je krenuti od samoga početka, odnosno od opće kategorizacije vina. Jedna od najširih kategorizacija vina jest ona na mirna i pjenušava, dok se pjenušava vina dodatno dijele na prirodna pjenušava i biser vina te u konačnici, gazirana pjenušava vina. 

Prirodna pjenušava i biser vina su vina čiji su sadržaj i pritisak ugljičnog dioksida, bezbojnog plina kiselkasta okusa, rađeni prvenstveno ponovnim vrenjem šećera u vinu. Zaključno s tim, spoznajemo kako pjenušavo vino sadrži povećanu količinu ugljičnog dioksida, što stvara perlanje mjehurića po otvaranju boce. Dok s druge strane, gazirana pjenušava vina su vina kojima je tijekom punjenja naknadno dodan ugljični dioksid u boce.

Sada kada smo usavršili osnovnu klasifikaciju pjenušaca prema načinu proizvodnje, potrebno je naglasak staviti na sljedeću, a to je klasifikacija pjenušaca prema metodi vrenja. Prirodne pjenušce možemo podijeliti prema načinu proizvodnje na pjenušava vina nastala klasičnom metodom vrenja, odnosno sekundarnom fermentacijom u boci i metodom vrenja, točnije sekundarnom fermentacijom u tankovima. Klasična metoda je većini poznatija pod nazivom champenoise metoda, dok se metoda vrenja u tankovima najčešće naziva charmat metoda.

pjenušava vina

Kako šećer dolazi na kraju, tako je i posljednja klasifikacija pjenušaca posvećena upravo podjeli istih prema sadržaju šećera.

Klasifikacija pjenušavih vina prema sadržaju sladora je sljedeća:

  • extra brut, ako pjenušac sadrži manje kod 6 g/l neprovrela sladora
  • brut, ukoliko sadrži manje od 15 g/l neprovrela sladora
  • extra sec, ako sadrži između 12 i 20 g/l neprovrela sladora
  • sec, ako sadrži između 17 i 35 g/l neprovrela sladora
  • demi sec, ukoliko sadrži između 33 i 50 g/l neprovrela sladora
  • doux, ako sadrži više od 50 g/l neprovrela sladora

Ukoliko ne znate koje bi vino poslužili kao aperitivno, Šipun Maličić 2018 bi se svakako trebao pronaći na Vašem popisu. Njegova oznaka Extra Brut ukazuje na to da pjenušac sadrži manje od 6 grama šećera po litri neprovrelog sladora te slador kao takav daje pjenušcu lakoću gutljaja i fino perlanje

Oznaka Brut ukazuje da pjenušavo vino sadrži manje od 15 grama šećera po litri neprovrelog sladora te kao takav preporučamo Kutjevo Maximo Brut, prvi hrvatski pjenušac kreiran u potpunosti od graševine pravi je izbor za sve ljubitelje bogatijeg okusa i još raskošnijeg mirisa. Također, ukoliko se bliži Vama važan događaj, a još uvijek nemate ideju za mali znak pažnje, Josipović pjenušac Tango je Vaš pravi spas u zadnji čas.

Krauthaker Julia 2019 je elegantni ženstveni pjenušac sa oznakom Extra Sec sladora koji se vrlo lako može prepoznati kao odvažan pjenušac snažnog tijela, a sadrži između 12 i 20 grama šećera po litri neprovrela sladora. 

Daljnja kategorizacija pjenušaca prema količini šećeru dijeli se na Sec, odnosno suhe pjenušce koje sadrže između 17 i 35 grama šećera po litri neprovrela sladora. Demi Sec, tj. polusuhe pjenušava vina koja sadrže između 33 i 50 grama po litri neprovrela sladora te u konačnici, Doux - slatke pjenušce koje sadrže više od 50 grama šećera po litri neprovrela sladora.

Bilo da ste istinski ljubitelj pjenušavih vina ili pak započinjete otkrivati impresivni svijet mjehurića, nadamo se kako smo Vas uspjeli potaknuti na otkivanje novih aspekata u pjenušavom svijetu vina.  

Sve što Vam sada preostaje je okupiti ugodno društvo, pronaći u našoj ponudi pjenušavih vina odgovarajuću etiketu i uživati u luksuznim kapljicama. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Neovisno o tome s kim slavite dan sv. Valentina, čaša (ili dvije) dobro odabranog vina učnit će Vaše druženje posebnim. Za Vas smo za ovu prigodu odabrali 4 vina koja će se izvrsno sljubiti s hranom u proslavi Valentinova. Uz navedeno,
  2. 10% popusta + otvarač na poklon 10% popusta + otvarač na poklon Kalendarski ljeto još nije stiglo iako aktualne temperature zraka govore drugačije - zato obavezno valja naručiti ljetno osježenje u vidu vina čim prije. U narednom periodu očekuje Vas poseban popust na količinu, a u paketu dolazi i poseban po
  3. Pjenušavo ljetno osvježenje Pjenušavo ljetno osvježenje Ovogodišnje je ljeto tek u drugoj polovini srpnja ostvarilo prave ljetne temperature, a ovog puta skloni smo osvježenje potražiti u pjenušavim vinima. Ponudu proširujemo s 3 nova pjenušca iz Feravina i preporučam
  4. Nova vina Maximo linije iz Kutjeva Nova vina Maximo linije iz Kutjeva Vinarija Kutjevo predstavila je novu berbu i nekoliko noviteta u svojoj vinskoj ponudi. Uz nekoliko dobrih starih znanaca besprijekorne vinske kvalitete, donosimo 2 nove etikete iz linije Maximo.
Povezano