Od 15.02.2021. formirane su nove cijene dostave vina. Besplatnu dostavu i dalje možete ostvariti kupovinom u vrijednosti od 500,00 kuna.
Najbolje vino uz slavonski kulen

Sljubljivanje vina i hrane je sve samo ne lagano. Postoje osnovna pravila, no kada krenemo u razne kombinacije pojavljuju se brojni problemi. Karakter jela, odnosno začini i umaci, ono su što bi nas trebalo usmjeriti u traženju točno određenog vina koje će se najbolje sljubiti s jelom u kojem želimo uživati.
Koliko se dobroga može učiniti pravilnim izborom vina uz jelo najbolje su mogli saznati gosti gala-večere održane uoči WineOS-a. Ipak, nije to bila jedina prilika za priču o sljubljivanju hrane i vina uoči i tijekom proteklog festivala. Desetak dana prije početka WineOS-a održano je ocjenjivanje sljubljivanja vina s kulenom.
Tema je bila vrlo uska, uzmemo li u obzir da su se s lokalnom delicijom sparivale dvije, vjerojatno najznačajnije sorte na istoku Hrvatske: jedna bijela - graševina i jedna crvena - frankovka. Ocjenjivački žiri nije imao nimalo lak posao, uostalom, kušanje je trajalo gotovo punih šest sati.
Voditelj žirija mr.sc. Franjo Francem u suradnji s kolegama sommelierima osmislio je najbolji način za brojčano izražavanje kvalitete sljubljivanja dviju namirnica. Premda je osnovna ideja bila proglasiti vina iz obje kategorije koja se najbolje 'slažu' s kulenom, upravo je Francem sugerirao da prva godina bude tek orijentacija za buduće akcije. Tako je zaključeno da uz kulen najbolje idu graševine izraženijeg tijela koje spadaju u kategoriju polusuhih vina. Što se frankovki tiče, najljepše su se s kulenom sljubile one odležanije i 'teže', točnije vina dobivena planskim smanjivanjem prinosa u vinogradu i dužim odležavanjem vina u drvenim bačvama.
Premda kolega Francem nije htio javno obznaniti koja su vina dobila najvišu ocjenu u ovoj akciji, mi šutjeti nećemo. To su graševina Goldberg vinarije Belje i posebna edicija frankovke koja također dolazi iz Baranje, iz podruma vrijedne obitelji Kolar. Čestitamo pobjednicima i najavljujemo kako ćemo plakete najboljima uručiti ovog proljeća.
Boris Ocić predsjednik je udruge Dekanter, jednog od suorganizatora festivala WineOS