Najbolje vino uz slavonski kulen

Najbolje vino uz slavonski kulen

Sljubljivanje vina i hrane je sve samo ne lagano. Postoje osnovna pravila, no kada krenemo u razne kombinacije pojavljuju se brojni problemi. Karakter jela, odnosno začini i umaci, ono su što bi nas trebalo usmjeriti u traženju točno određenog vina koje će se najbolje sljubiti s jelom u kojem želimo uživati.

Koliko se dobroga može učiniti pravilnim izborom vina uz jelo najbolje su mogli saznati gosti gala-večere održane uoči WineOS-a. Ipak, nije to bila jedina prilika za priču o sljubljivanju hrane i vina uoči i tijekom proteklog festivala. Desetak dana prije početka WineOS-a održano je ocjenjivanje sljubljivanja vina s kulenom.

Tema je bila vrlo uska, uzmemo li u obzir da su se s lokalnom delicijom sparivale dvije, vjerojatno najznačajnije sorte na istoku Hrvatske: jedna bijela - graševina i jedna crvena - frankovka. Ocjenjivački žiri nije imao nimalo lak posao, uostalom, kušanje je trajalo gotovo punih šest sati.

Voditelj žirija mr.sc. Franjo Francem u suradnji s kolegama sommelierima osmislio je najbolji način za brojčano izražavanje kvalitete sljubljivanja dviju namirnica. Premda je osnovna ideja bila proglasiti vina iz obje kategorije koja se najbolje 'slažu' s kulenom, upravo je Francem sugerirao da prva godina bude tek orijentacija za buduće akcije. Tako je zaključeno da uz kulen najbolje idu graševine izraženijeg tijela koje spadaju u kategoriju polusuhih vina. Što se frankovki tiče, najljepše su se s kulenom sljubile one odležanije i 'teže', točnije vina dobivena planskim smanjivanjem prinosa u vinogradu i dužim odležavanjem vina u drvenim bačvama.

Premda kolega Francem nije htio javno obznaniti koja su vina dobila najvišu ocjenu u ovoj akciji, mi šutjeti nećemo. To su graševina Goldberg vinarije Belje i posebna edicija frankovke koja također dolazi iz Baranje, iz podruma vrijedne obitelji Kolar. Čestitamo pobjednicima i najavljujemo kako ćemo plakete najboljima uručiti ovog proljeća.

Boris Ocić predsjednik je udruge Dekanter, jednog od suorganizatora festivala WineOS

Povezani postovi
  1. Upoznavanje graševine - 1. dio Upoznavanje graševine - 1. dio Graševina je nedvojbeno najznačajnija vinska sorta Hrvatske, sa 24,7% ukupne površine sortimenta predstavlja vodeću hrvatsku sortu ispred malvazije istarske i plavca malog. Graševina je izrazito dominantna kontinentalna sorta koj
  2. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Neovisno o tome s kim slavite dan sv. Valentina, čaša (ili dvije) dobro odabranog vina učnit će Vaše druženje posebnim. Za Vas smo za ovu prigodu odabrali 4 vina koja će se izvrsno sljubiti s hranom u proslavi Valentinova. Uz navedeno,
  3. Uskršnja preporuka vina Kutjevo Uskršnja preporuka vina Kutjevo Uz značajnu duhovnu komponentu blagdana Uskrsa, tradicija obično nalaže bogatu trpezu i užitak u hrani uz koju sugeriramo 3 vina vinarije Kutjevo. Predložena vina sljubljuju se s uskršnjim jelima i dolaze s prigodnim blagdanskim cijenama.
  4. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti U subotu, 12. svibnja od 18 sati u prostoru Kazamata u osječkoj Tvrđi održava se Večer vina i umjetnost na čemu ponovno participira Vinoteka Vinita s prigodnim štandom i biranim vinima.
Povezano