Novi vinari u ponudi: Istra i Dalmacija

Novi vinari u ponudi: Istra i Dalmacija

Od početka rada vinoteke Vinite, fokus je uvijek bio na vinima odnosno vinarima istočne kontinentalne Hrvatske. Ipak, zbog brojnih interesenata proširili smo ponudu na uski krug vinskih etiketa iz Primorske Hrvatske te donosimo 6 novih vinara i njihova izdvojena vina.

Ponuda je proširena za 6 izvrsnih vinara od kojih su 2 vinarije iz Istre, 3 iz Dalmacije i jedna posebnost - difuzna vinarija. Tako smo sada bogatiji za sljedeće: Bire, Clai, Korlat (Benkovac), Korta Katarina, Trapan i Zdjelarević; a svaki od njih dolazi s uskom selekcijom biranih vrhunskih vina.

Frano Milina Bire zaslužan je za revitalizaciju hrvatske autohtone sorte grk koju uzgaja na pjeskovitom tlu Lumbarde na otoku Korčuli. Kako je grk vrlo rijetka sorta i obzirom da daje izvrsne rezultate, Birin Grk je zasigurno upečatljivo vino, nužno za upoznavanje sortimenta Dalmacije. Još jedan vizionar hrvatskog vinarstva s čijom smo posebnom etiketom proširili ponudu vina jest Giorgio Clai. Međunarodno prepoznato vino naziva Ottocento crni, posebna je istarska kupaža s potpisom ekološkog vinara.

Hrvatska pa i svjetska vinska javnost, više godina upoznata je s iznimnim projektom benkovačke vinarije i linijom vina Korlat. Osnovne 3 etikete francuskih bordoških sorti i jedna posebna slatka koja izlazi samo u najboljim godinama, pod imenom Korlat Merlot Boutique, upotpunjuju ponudu snažnih crvenih vina.

Još jedna posebna vinska priča dolazi iz Orebića na Pelješcu. Američki bračni par Lee i Penny Anderson nakon zaljubljivanja u Hrvatsku pokreću vinariju pod imenom Korta Katarina i foksuiraju se na autohtone sorte pošip i plavac mali. U ponudi donosimo 5 izvrsnih etiketa među kojima je teško izvojiti favorita, ali je njima sigurno drago vino Korta Katarina Decent X kojim su obilježili jubilej od 10 godina.

Bruno Trapan prepoznat je kao pripadnik mlađeg naraštaja istarskih vinara s dozom prkosa tradiciji i modernijem vinskom izričaju. Novu ponudu čine 3 etikete, a posebnu pažnju usmjeravamo na Trapan Nigra Virgo Revolution, crvenu kupažu bordoških sorti osnaženu lokalnim adutom - teranom.

Posebno proširenje ponude vina valja zaključiti s jednako posebnim projektom. Difuzna vinarija Davora Zdjelarevića uistinu je jedinstven koncept u Hrvatskoj - iako je krenuo s vinarstvom u Brodskom Stupniku, danas oblikuje vina po vinarijama diljem Hrvatske, pa i šire. Izdvojili smo 3 etikete koje su ostaile poseban dojam na internim kušanjima, a među njima se ipak najviše ističe izvrsna kupaža sauvignon blanca i chardonnaya - Zdjelarević Nagual Grand Cuvee.

Pogledajte vinske novitete i odaberite nešto za sebe ili kao prigodan vinski poklon.

Povezani postovi
  1. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti U subotu, 12. svibnja od 18 sati u prostoru Kazamata u osječkoj Tvrđi održava se Večer vina i umjetnost na čemu ponovno participira Vinoteka Vinita s prigodnim štandom i biranim vinima.
  2. Autohtone sorte i vina Hrvatske Autohtone sorte i vina Hrvatske Vinoteka Vinita organizira vođenu degustaciju autohtonih hrvatskih sorti vina iz različitih vinogorja. Degustacija se održava u četvrtak, 11.10.2018. u 20:15 sati u ugodnom prostoru vinoteke.
  3. Četiri nova vinara Srednje i Južne Dalmacije u ponudi e-vinoteke Četiri nova vinara Srednje i Južne Dalmacije u ponudi e-vinoteke Početak nove godine u našoj e-vinoteci obilježilo je obogaćivanje ponude mnoštvom novih vinara te njihovih najistaknutijih etiketa. Većina novih vinara kao i njihova vina dolaze nam iz Primorske Hrvatske, a ako želimo biti još precizniji, 4 vinara, k
  4. Nove vrhunske i limitirane etikete u ponudi e-vinoteke Nove vrhunske i limitirane etikete u ponudi e-vinoteke Osim 4 nova vinara koja dolaze iz vinske podregije Srednje i Južne Dalmacije o kojima smo nešto više rekli u prošlom blogu, svoju smo ponudu obogatili i ponudom vrhunskih te limitiranih etiketa vinarija Antunović, Korlat i Matošević. U nastavku proči
Povezano