Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

O sorti frankovka

O sorti frankovka

Frankovka je jedna od vodećih sorti grožđa iza koje se krije zanimljiva pozadinska priča i porijeklo. Frankovka se u europskim vinogradima uzgaja već stoljećima, a porijeklo imena mnogi povezuju s Franačkom državom koja je osnovana na području Galije.

Frankovka je često podcjenjivana, iako su ju mnogi vinski kritičari prozvali jednom od najvažnijih crvenih sorti u kontinentalnoj Hrvatskoj. Iako je već vrlo popularna na istoku kontinentalne Hrvatske, ima i veliki razvojni potencijal. Raširena je u svim zemljama središnje Europe, a u našim se krajevima frankovka uzgaja u podregijama Kontinentalne Hrvatske, osobito u Slavoniji, Moslavini i na Plešivici. U podregiji Istra gdje se obično naziva borgonja, podregiji Hrvatsko primorje i u drugim podregijama manje je zastupljena, ali je svrstana među preporučene kultivare.

Vino koje se dobiva od spomenute sorte obojeno je tamnom bojom rubina, dok okus predstavlja harmonijski spoj više osvježavajućih elemenata. Čari ove sorte kriju se iza njezine uspješne preobrazbe iz nježnog, ali istovremeno živahnog, okusa crvenog vina u pikantan i snažan okus. Osim što sortu karakterizira tipična svježina i višnjasti šarm, srednje je alkoholne jakosti, a uz voćnost šumskog i bobičastog voća javlja se ugodno istaknuta kiselina.

Feravino Frankovka

Aromatičnost se javlja u primamljivom retrookusu koji odiše svježinom. Ova se sorta savršeno sljubljuje s umacima obogaćenim namirnicom kao što je rajčica. Stoga, preporučujemo ovu sortu uz jela baziranim na rajčici.

U ponudi vinoteke Vinite postoji veliki izbor vina dobivenih od sorte frankovke te smo iz tog razloga odlučili izdvojiti naša 4 favorita:

Ako među navedenim favoritima ipak ne uspijete pronaći svog favorita, u tom slučaju preporučujemo da pogledate izbor svih frankovki koje imamo u ponudi. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

  Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

 2. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 3. 10 zlatnih medalja na Decanteru 2018.

  10 zlatnih medalja na Decanteru 2018.

 4. Pjenušavo ljetno osvježenje

  Pjenušavo ljetno osvježenje