Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Odgovara li graševina baš uz svako jelo?

Odgovara li graševina baš uz svako jelo?

Odgovara li graševina baš uz svako jelo?

Odgovara li graševina baš uz svako jelo?

Sljubljivanje vina s odgovarajućom hranom jedno je od najdražih aktivnosti ljubitelja vina, ali ujedno i naša. Impresionirajte svoje nepce te istovremeno obogatite iskustvo degustacije vina pomoću našeg zanimljivog, pomalo neuobičajenog testa.

Glavna ideja, odnosno smisao samoga testa bila je provjeriti mogu li najznačajniji stilovi graševine pratiti jedan obrok u više slijedova. Iako je u praksi uobičajeno izabrati najprije hranu koja se preferira konzumirati, a zatim odabrati prikladno vino, mi smo ovoga puta odlučili stvar učini zanimljivijom stoga smo zatražili da se uz odabrana vina ponudi odgovarajući zalogaj.

Izazov sljubljivanja je odlučio prihvatiti restoran hotela Lug, točnije chef Saša Vojnović. U uzbudljivom sljubljivanju kušano je ukupno 5 vina i 5 jela. Prvo posluženo vino bio je pjenušavi Kutjevo Maximo Brut pjenušac koji je izvrsno otvorio večer ispunjenu raznim slijedovima te sjajno pratio hladno predjelo, odnosno pikantnu riblju mazalicu.

Taške punjene s dimljenim šaranom, kao toplo predjelo, bile su favorit među slijedovima dijelu kušača, unatoč činjenici da je lagana Buhač graševina Liska 2020 ipak bila za nijansu nježnije vino za ovu pratnju.

S druge strane, file od smuđa na žaru kao glavno riblje jelo zajedno s punijom, slasnom Josić graševinom 2020 činili su savršeni par. Činili su pravi spoj slanosti i slasti, kremoznosti, ali i pravog osvježenja.

glavno riblje jelo

Uz najsnažniju graševinu večeri, Antunović premium graševina 2015 izabrano je jednako snažno glavno mesno jelo u obliku lungića punjenim ukusnim domaćim kulenom. Ovaj spoj graševine i jela bio je zaista pun pogodak uzevši u obzir činjenicu da je Baranja poznata i po snažnim kombinacijama mesnih jela. 

Obrok se završio posljednjim slijedom, no nikako manje bitnim desertom u obliku lava torte uz predikatno vino, fantastičnu Krauthaker Graševinu 2017 Izborna berba prosušenih bobica. Međutim, lava cake je u konačnici bio nešto dominantniji u sljubljivanju s graševinom.

Za kraj, ponovno se postavlja pitanje, ali može li graševina odgovarati uz svako jelo? Mi mislimo da sorta kao što je graševina uistinu može parirati svakome jelu, no najvažnije je odabrati odgovarajuću graševinu koja će izvrsno upotpuniti Vaš obrok.

Bez obzira odaberete li ispijati graševinu zasebno ili uz jelo, dobra boca graševine uvijek može podići bilo koju zabavu ili obrok na novu razinu. Uzdravlje!

 

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Upoznavanje graševine - 1. dio

  Upoznavanje graševine - 1. dio

 2. WineOS 4 - osječki festival kulture stola

  WineOS 4 - osječki festival kulture stola

 3. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 4. Uskršnja preporuka vina Kutjevo

  Uskršnja preporuka vina Kutjevo