Omiljeni recepti za koktele od pjenušca koje možete sami pripremiti kod kuće

Omiljeni recepti za koktele od pjenušca koje možete sami pripremiti kod kuće

Iako je proslava Nove godine iza nas, uvijek je korisno znati pokoji novi recept koji će okus pjenušavih koktela podići na posve novu razinu. Kod Julie Sheppard pronašli smo pet klasičnih spojeva moderne obrade pjenušavih koktela.

Ako je pjenušavo vino idealno za razne vrste proslava, onda jedinstveni kokteli od pjenušca nedvojbeno mogu i više nego oduševiti Vaše goste. U nastavku možete pronaći recepte i savjete za pravljenje koktela s pjenušcima.

Buck's Fizz

Buck’s Fizz recept osmišljen je 1921. godine u Buck’s klubu u Londonu. Mnogi ga smatraju klasičnim koktelom za doručak, a odličan je izbor i za svečana slavlja zahvaljujući okusu citrusa naranče. Točne količine se mogu prilagoditi prema veličini Vaše čaše, a omjer koji se koristi kod pravljenja ovog koktela iznosi 2:1.

Sastojci: 100 ml Kutjevo Maximo Brut, 50 ml svježe cijeđenog soka od naranče
Ukras: Kriška naranče
Način izrade: Ulijte pjenušac u ohlađenu čašu, zatim ulijte sok od naranče.

Pjenušac Margarita

Ovo piće koje će biti savršeno za početak Vaše zabave može se poslužiti i s malo gazirane ili negazirane vode. Za više elegancije, koktel možete poslužiti u čaši predviđenoj za koktel, nerazrijeđeno, preko jedne kocke leda.

Sastojci: 50 ml tekile, 25 ml soka limete, 12,5 ml šećernog sirupa, 50 ml Enosophia pjenušac Nice to see you
Ukras: Tanki kolut svježe narezane limete
Način izrade: Promješajte prva tri sastojka i procijedite preko leda te prelijte pjenušcem. 

Recepti za köktene od pjenušca

Klasični koktel od pjenušca

Jedan od najstarijih koktela, koji vuče korijene od sredine 19. stoljeća, jednostavna je varijacija koja je ujedno i prava poslastica. Jednostavno dodajte sve sastojke u čašu i lagano ih promiješajte.

Sastojci: 1 kocka šećera, 2 ili 3 žlice Angostura Bittera, 20 ml konjaka, Josipović Pjenušac Jazz na vrh
Ukras: Nema ukrasa
Način izrade: Stavite kocku šećera u ohlađenu čašu pjenušca i natopite ju biterom. Dodajte konjak, a zatim dopunite čašu pjenušcem, lagano promiješajte i poslužite.

French 75

Ovaj koktel stvoren je 1915. godine u pariškom baru New York od strane Harryja MacElhonea. Ova kombinacija gina i gaziranog pića izazvala je takav “udarac” da ćete se osjećati kao da ste pogođeni snažnim francuskim 75-milimetarskim topom koji se koristio u Prvom svjetskom ratu. 

Sastojci: 60 ml gina, 30 ml svježe iscijeđenog soka od limuna, 5 ml šećernog sirupa, Belje La Belle Grand pjenušca do vrha čaše
Ukras: Limunova korica
Način izrade: Stavite gin, limunov sok i šećerni sirup u shaker za koktele. Napunite do pola ledom i protresite. Procijedite u ohlađenu čašu previđenu za pjenušavo vino i prelijte pjenušcem. Ukrasite limunovom koricom.

Twinkle

Ovaj moderni klasik stvorio je 2002. Tony Conigliaro u baru The Lonsdale u Londonu – i to je sigurno najbolje ime za koktel koje savršeno odgovara opisu piće za Vašu zabavu. 

Sastojci: 30 ml votke, 15 ml bazginog soka ili likera od bazge, Iločki podrumi Princeps pjenušac do vrha čaše
Ukras: Limunova korica
Način izrade: Stavite votku i bazgin sok/liker u shaker za koktele. Napunite do pola ledom i dobro protresite. Procijedite u ohlađenu čašu i prelijte pjenušcem. Ukrasite limunovom koricom.

Nadamo se da ćete u ovim zanimljivim i nesvakidašnjim koktelima pronaći inspiraciju i neke od njiih uskoro isprobati. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Hrvatska graševina najbolje ocijenjena na internacionalnom ocjenjivanju u Pečuhu Hrvatska graševina najbolje ocijenjena na internacionalnom ocjenjivanju u Pečuhu U Mađarskoj, točnije u Pečuhu, na dan 20. rujna 2021. godine održalo se prvo internacionalno ocjenjivanje vinske sorte - graševine pod krovnim nazivom Olaszrizling Grand Tasting 2021. 
  2. Novogodišnja čestitka Novogodišnja čestitka Iza sebe ostavljamo 2021. godinu koju ćemo pamtiti kao izazovnu, ali jednako tako uspješnu godinu.
  3. Zašto pjenušci nemaju oznaku godine berbe? Zašto pjenušci nemaju oznaku godine berbe? Berba se odnosi na samu godinu berbe grožđa. Dakle, berba vina predstavlja vino nastalo od grožđa koje je sve uzgojeno u određenoj, odnosno navedenoj godini. Ona je ujedno i jednostavni pokazatelj odnosa između grožđa, godišnjeg vremena i namjere vin
  4. Doživite novogodišnju čaroliju s vinotekom Vinitom Doživite novogodišnju čaroliju s vinotekom Vinitom Još jedna godina polako se bliži svome kraju, a mi smo ovdje kako bismo Vam zaželjeli sve najbolje u novoj godini.
Povezano