Pjenušac vs. šampanjac - što je i kako nastaje?

Pjenušac vs. šampanjac - što je i kako nastaje?

Pjenušava vina sa svojim prepoznatljivim mjehurićima u elegantnoj čaši asociraju nas na posebne prilike i slavlja. Ukoliko želite saznati nešto novo o pjenušavim vinima ili pak težite osvježenju svog pamćenja, pozivamo Vas da nastavite čitati.

Jeste li se ikada zapitali kako nastaju mjehurići kod pjenušavih vina? Mjehurići u pjenušcu su zapravo proizvodi ugljičnog dioksida koji se apsorbira kada se fermentacija odvija pod pritiskom. Stoga većina pjenušavih vina uključuje sekundarnu fermentaciju o kojoj ćete saznati nešto više u nastavku.

Jedna od zanimljivosti je i ta da su pjenušava vina nastala sasvim slučajno, iz problema s hladnoćom u vinskim podrumima. No, kako biste što bolje razumjeli što je u boci, najbolje je započeti s vrenjem. Pjenušava vina su vina dobivena prvim i drugim vrenjem svježeg grožđa, mošta i vina podobnog za dobivanje stolnog vina, kao i kvalitetnog i vrhunskog vina, koja kada se otvori posuda, otpuštaju ugljični dioksid, koji potječe isključivo od vrenja.

Način proizvodnje pjenušavih vina jedan je od najkompleksnijih oblika proizvodnje uopće. Priprema tiražnog i ekspedicionog likera je još jedan u nizu postupaka koji pjenušava vina čine izuzetno zanimljivim i originalnim. Karakterizira ih specifični okus, obilna pjena i perlanje. Što su mjehurići sitniji i što ih je više te ukoliko se kreću od dna prema vrhu čaše, kvaliteta pjenušca je bolja. Međutim, potrebno je paziti na razne druge čimbenike koji mogu imati značajan utjecaj na konačni rezultat, ali i na proizvodnju baznog vina koji daje alkohol, svježinu te sadržaj ugljičnog dioksida.

Za proizvodnju pjenušavih vina koriste se sorte s manjim udjelom šećera, odnosno manje aromatične sorte s više kiselosti, a berba se obavlja kada su bobice zrele. Za pjenušac su potrebne dvije fermentacije, gdje u drugoj alkoholnoj fermentaciji nastaje ugljični dioksid, koji se ne gubi u atmosferi već ostaje u vinu. Uzimajući navedeno u obzir, u prirodnim pjenušavim vinima pritisak CO2 rezultat je provođenja sekundarne fermentacije šećera.

Pjenušac

Prepostavljamo da ste već i sami upoznati s krivom prepostavkom da su šampanjci i pjenušci istoznačnice te da je to u praksi ipak nešto drugačije.

Šampanjci su jednako kao i pjenušci pjenušava vina, ali s jednom geografskom razlikom. Šampanjci su isključivo pjenušava vina nastala u francuskoj pokrajini Champagne dok su pjenušci sva ostala pjenušava vina. 

Iz značajna lepeze etiketa pjenušavih vina vinoteke Vinite za Vas smo izdvojili par etiketa koje će zasigurno cijelu atmosferu tijekom posebne prilike podići na sljedeću razinu.

Vrlo otmjeno, široko i nadasve karakterano pjenušavo vino je Zdjelarević Grof Millenium 2000. Procesom odležavanja, čak punih 16 godina, ovom vinu otvorio se izuzetni potencijal pa tako i višedimenzionalnost arome i okusa.

Ukoliko ste ljubitelj vrhunskog pjenušavog vina snažnoga tijela i elegantnog okusa sa svježom aromom voća, punog i dugotrajnog okusa, onda je Josipović Pjenušac Jazz odličan izbor za Vas. Ovo pjenušavo vino dobiveno je kombinacijom graševine i rajnskoga rizlinga te je ujedno očaravajuće zlatnožute boje.

Za pripadnice nježnijeg spola Krauthaker Julia 2019 je izvrstan elegantni pjenušac dobiven od 3 muškatne sorte: muškata žutog, muškata bijelog i muškat ottonela. Predivne nijanse muškatnih aroma, iskrčavo perlanje i slast neprovrelog sladora uz lagani udio alkohola odlike su pogodne za gotovo bezbrižno uživanje u ovom pjenušavom vinu.

Za kraj smo ostavili etiketu Kutjevo Maximo Brut 2017. Ovo pjenušavo vino je posebno vino s obzirom na činjenicu da se radi o prvom hrvatskom pjenušcu kreiranom u potpunosti od graševine šampanjskom metodom. Ono je svježeg i bogatog okusa, čistih minerala i finih perlica.

Naravno, ako među našim preporukama etiketa ipak ne pronađete svoga favorita – pozivamo Vas da pogledate ostala pjenušava vina koja imamo u ponudi. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Pjenušavo ljetno osvježenje Pjenušavo ljetno osvježenje Ovogodišnje je ljeto tek u drugoj polovini srpnja ostvarilo prave ljetne temperature, a ovog puta skloni smo osvježenje potražiti u pjenušavim vinima. Ponudu proširujemo s 3 nova pjenušca iz Feravina i preporučam
  2. Nova vina Maximo linije iz Kutjeva Nova vina Maximo linije iz Kutjeva Vinarija Kutjevo predstavila je novu berbu i nekoliko noviteta u svojoj vinskoj ponudi. Uz nekoliko dobrih starih znanaca besprijekorne vinske kvalitete, donosimo 2 nove etikete iz linije Maximo.
  3. Bilješke kušanja: Degustacija vinarije Perak Bilješke kušanja: Degustacija vinarije Perak Uz novi vizualni identitet, Ivica Perak je predstavio nekoliko noviteta svoje obiteljske vinarije iz Kutjeva te smo imali prilike kušati čak 8 vrlo zanimljivih etiketa dominantno bijelog sortimenta.
  4. Promocija i degustacija vina i pjenušaca Josipović Promocija i degustacija vina i pjenušaca Josipović Kako bolje obilježiti Martinje nego najavom nove degustacije u našem vinskom podrumu!
Povezano