Pluteni vs. Navojni čep - U čemu je razlika?

Pluteni vs. Navojni čep - U čemu je razlika?

Jeste li se ikada zapitali je li vino doista bolje ako je zatvoreno plutenim čepom, a ne navojnim? Je li istinita tvrdnja koja navodi da su vina s navojnim čepom lošija? Tema utjecaja čepa na vino je poprilično složena, ali se može donekle pojednostaviti.

Pluteni čep ima sposobnost čuvanja boce godinama te ujedno sadrži sitne pore koje omogućavaju minimalnu interakciju vina sa zrakom te tako zatvoreno vino može dozrijevati godinama. Vina koja su začepljena kvalitetnim plutenim čepom i skladištena u pravim uvjetima mogu stajati i do stotinu godina. Dakle, pluteni čepovi su najčešće predviđeni za ona vina koja će biti bolja s godinama.

S druge strane, navojni čep je postao alternativa za zatvaranje vinskih boca, odnosno noviji način zatvaranja vinskih butelja. U konačnici se pokazao kao učinkovitije sredstvo u sprečavanju oksidacije vina i održavanju svježine. Navojni čepovi koriste se za vina koja trebaju biti ispijena u roku od pet do deset godina od punjenja.

Velika prednost plutenog čepa je njegova biorazgradivost. Ekološka svijest postaje sve važniji čimbenik kod mnogih konzumenata, a pluteni čep je ekološki obnovljiv izvor dobiven izravno iz prirode. Osim preferencije za duže odležavanje, pluteni čep je karakterističan za mnoge prestižne restorane, vinoteke i kušaonice koje drže do rituala, kojeg gosti posebno cijene, odnosno prezentacije otvaranja boce vina pred gostom i pružanje čepa za utvrđivanje mirisa.

Razvojem tehnologije u vinskoj industriji sve se više uočavaju prednosti korištenja navojnog čepa. Glavni atribut navojnog čepa je njegova pristupačnost, može se proizvoditi bilo gdje. Također, kod navojnog čepa nema velikih razlika u kvaliteti jer je sam proces proizvodnje istog jeftiniji, što rezultira boljom cijenom za kupca.

 

 

Za kraj, ponovno se postavlja početno pitanje, ali koji je čep ipak bolji? Svaki čep je priča za sebe, no pluteni čep zbog svoje tradicije i mističnosti i dalje ima posebno utkano mjesto u vinskome svijetu. Ukoliko želite istražiti mogućnosti navojnog čepa, pogledajte segment vina s navojnim čepom iz naše ponude.

Bez obzira je li zatvorena plutenim ili navojnim čepom, dobra boca vina može podići bilo koju zabavu ili obrok na novu razinu. Uzdravlje!

 

Povezano