Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Prazničko sljubljivanje hrane s roštilja i vinskih etiketa

Prazničko sljubljivanje hrane s roštilja i vinskih etiketa

Prazničko sljubljivanje hrane s roštilja i vinskih etiketa

Prazničko sljubljivanje hrane s roštilja i vinskih etiketa

Ovoga vikenda, točnije u subotu, 01.05. tradicionalno slavimo Međunarodni praznik rada. Obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada su u sukobima s policijom poginuli upravo radnici. Praznik (ne)rada je pravi praznik za naša nepca te napokon dolazi red na ukusni roštilj, zabavu i opuštanje, ali i na vrhunsko vino.

Ukoliko slavite ovaj praznik sa svojom obitelji ili pak prijateljima, a kao dar im nosite bocu vina na roštilj, nemojte uzeti bilo koje vino koje Vam prvo dođe pod ruke. U nastavku Vam donosimo par savjeta koje biste trebali slijediti kada je riječ o sljubljivanja jela sa žara i vina.

Na samome početku, važno je pokušati pronaći vina koja će cijeli doživljaj podići na višu razinu. Vina koja ne nosite sa sobom na prvomajsko druženje su prije svega slatka i desertna vina, njihova slatkoća je zasitna i zatvara apetit. No, ukoliko ste veliki obožavatelj slatkoga vina, preporučujemo da bocu ostavite u hladnjaku i otvorite ju pri kraju druženja te je servirate u vidu dobro ohlađenog slatkog digestiva.

Druga bitna stvar kod sljubljivanja vina i hrane jest da uz roštilj više odgovaraju crvena vina srednjeg do jačeg tijela koja mogu pratiti arome dima i začine s manje naglašenim taninima poput Krauthaker Syrah 2017 ili mlade crvene kupaže, Josić Baranjski Šiler Ciconia Nigra 2018 koju je po preporuci vinara poželjno ispijati rashlađenu.

Savjet za one koji vole biti unaprijed pripremljeni i koji vole znati točan sadržaj jelovnika, a taj se jelovnik sastoji od laganijeg roštilja, točnije bijelog mesa posluženog uz razno povrće, preporučujemo etiketu Zdjelarević Z-Light Rouge 2018. To je lagano i pitko vino, nižeg alkohola s laganom taninskom strukturom koje će se izvrsno sljubiti s Vašim jelom.

Hrana s roštilja i prikladno vino

Što ako i nakon svega pročitanog i dalje imate želju ispijanja dobrog bijelog vina? Imamo odličan prijedlog i za to. Galić Bijelo9 2016 sadrži strukturu kojom može parirati širokom spektru jela, uključivo i mesa. Odlikuju ga arome breskve, dunje, malo maslaca te mineralnosti.

Za kraj, nismo zaboravili ni na nježniji spol i sve one koji uživaju u čarima laganog roséa. Rosé vino je idealan izbor za roštilj jer se odlično sljubljuje sa začinjenom piletinom ili lungićem. Pred Vama ostavljamo našu ponudu ružičastih vina, a ukoliko ne znate koju etiketu odabrati, savjetujemo da najprije proučite od koje je sorte crveno vino napravljeno. U konačnici, odaberite onu koju više preferirate.

Ukoliko idete kod prijatelja koji će biti zaduženi za meso, Vi ih iznenadite etiketom iz naše ponude, a mi Vam želimo lijep provod. No, ako ste ipak sam svoj majstor i pri tom ne volite da vam se drugi miješaju u kuhanje, odaberite najbolju kombinaciju mesa i vina te počastite svoje goste posebnim obrokom. Dobar tek i uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 2. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

  Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

 3. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum

 4. Autohtone sorte i vina Hrvatske

  Autohtone sorte i vina Hrvatske