Preporučena predikatna vina

Preporučena predikatna vina

Predikatna vina su ona vina koja u iznimnim godinama te u posebnim uvjetima dozrijevanja, načina berbe i prerade postižu posebnu kakvoćuProizvodnja tih vrhunskih vina moguća je samo od grožđa proizvedenog na izuzetno specifičnim položajima te za pojedine sorte.  

Sva se predikatna vina kategoriziraju najvišom kvalitetom, a za to su zaslužni mnogi uvjeti koji moraju biti zadovoljeni prije nego što određeno vino uopće može dobiti jednu od oznaka predikatnih vina.  Mošt ili masulj iz kojega se proizvode ovakva vina nije dopušteno dosladiti niti tehnološkim postupcima koncentrirati, a jednako tako ona se ne smiju ni otkiseljavati ni dokiseljavati, a uz to moraju izgledom, mirisom i okusom biti tipična te moraju udovoljiti i drugim odredbama važećih zakona

Razlikujemo pet vrsta predikatnih vina: Izbornu berbu, Izbornu berbu bobica, Izbornu berbu prosušenih bobica, Kasnu berbu te Ledena vina.

Predikatno vino može nositi oznaku Izborna berba ako je grožđe u tijeku berbe još dodatno probrano te ako mošt iz takva grožđa sadrži najmanje 105 °Oe. U našoj vinoteci možete pronaći nekoliko vina koje nose ovu oznaku no naša je preporuka da svakako kušate Traminac vinarije TRS iz 2016. godine kako ta etiketa nudi nezaboravnu paletu okusa dugog trajanja. 

Izborna berba bobica je oznaka za vino proizvedeno od prezrelih i plemenitom plijesni napadnutih bobica čiji je mošt sadržavao 127 °Oe, dok oznaku izborna berba prosušenih bobica mogu nositi ona vina koja su proizvedena od prosušenih bobica čiji je mošt prije nego je počelo vrenje sadržavao 154 °Oe. U Viniti ćete trenutačno moći pronaći nekoliko etiketa koja se mogu pohvaliti predikatom izborne borbe bobica. Jedno od takvih etiketa te naša preporuka je Bartolovićev Syrah iz 2013. godine koje je unatoč syrahu kao crvenoj sorti vina zapravo bijelo poluslatko vino.

Vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano u stanju potpune zrelosti i čiji mošt sadrži najmanje 94 °Oe te kojem je dio grožđa lagano napadnut plemenitom plijesni može označeno kao Kasna berba. Od svih vrsta predikatnih vina, u Viniti ćete najčešće pronaći etikete koje nose oznaku kasne berbe, a zbog čega je ujedno i najteže odvojiti samo jednu etiketu kao preporuku. Iz tog razloga u ovoj kategoriji predikatnih vina preporučujemo Venje bijelo vinarije Enjingi iz berbe 2010. godine, koje je ujedno i novitet u našoj e-vinoteci te Cabernet Sauvignon vinarije Kalazić iz 2008. godine. 

U konačnici, Ledeno vino je predikatna oznaka za vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C i prerađeno u smrznutom stanju, a pri tome da mošt takva grožđa sadrži najmanje 127 Oe°. Kao preporuku ledenoga vina izdvajamo, isto tako jedan od noviteta ponude Vinoteke, Frankovku vinarije Feravino iz berbe 2016. godine. 

Naravno, ako među preporučenim vinima ipak ne pronađete svog favorita - pogledajte i ostala predikatna vina koja imamo u ponudi. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. 3 Krauthakerova vina za blagdansko sljubljivanje uz poseban popust 3 Krauthakerova vina za blagdansko sljubljivanje uz poseban popust Raskošni blagdanski stol, ukrašene pisanice u košaricama, mir i tradicija. Sve to asocira nas na uskršnji (do)ručak, na uskršnju nedjelju. Bliži se još jedan blagdan Uskrsa, a s njime i tradicionalno okupljanje obitelji u ugodnosti doma s veliko
Povezano