Razlika između crnog i crvenog vina?

Razlika između crnog i crvenog vina?

Razlika zapravo ne postoji!

Jedan i drugi naziv upućuju na istu boju vina, niti jedan niti drugi naziv u našem jeziku nisu pogrešni. Hrvatski Sommelier klub u svojoj knjizi „Sommelier – zanimanje budućnosti“ navodi kako zakon o vinu dozvoljava te koristi oba naziva za opisivanje „te“ boje vina.

Unatoč tome i dalje ostaje pitanje zašto hrvatski jezik ima dva potpuno različita načina za opisivanje iste stvari?

Crno vino je termin kojega će mnogi Hrvati radije koristiti jer je kao takav uvriježen u tradiciji. Redovito je korišten u mnogim literaturama, prodavaonicama, susjedskim podrumima i sličnom zbog čega se upravo taj termin usadio u psihologiju potrošača kao jedan, jedini i pravi. U ne tako davnoj prošlosti, kada je prosječni potrošač jedino imao priliku piti vino koje je prodavala kvartovska prodavaonica ili, ako je imao sreće, obližnja vinarija, često bi se susretao s vinima koja su u svome nazivu imala „crno“, a sama činjenica opet upućuje na još jedan razlog zašto se termin „crno vino“ usadio kao onaj pravi.

S druge strane, ako pogledamo na stvari semantički, neupitno je da crno vino nije crne boje. Priručnik za Sommeliere, Simeona De Nicola i dr. u svojoj kromatskoj procjeni navodi sljedeće boje vezane uz tu kolorizaciju vina: rubinski crvena, granat-crvena te narančastocrvena. Navedena procjena jasno daje do znanja da se pak radi o crvenoj ili crveno-srodnoj boji vina. Nadalje, ako za primjer uzmemo druge jake vinske zemlje možemo vidjeti kako su korišteni termini; red wine (engleski), vin rouge (francuski), rotwein (njemački) te vino rosso (talijanski). Svi navedeni termini se na hrvatski jezik prijevode kao crveno vino.

Neupitno je kako i jedan i drugi termin imaju svoju argumentaciju no mi u Viniti ipak više preferiramo reći crveno vino. Mjesta za raspravu o tome koji je termin točniji će uvijek biti, ali najbitnije od svega je da, ukoliko nekome kažete da crno vino preferirate više od bijelog vina, ta osoba zna da zapravo mislite na crveno vino.

Kada već pričamo o crvenim vinima, ovdje možete pogledati ponudu naših crvenih vina.

Povezani postovi
  1. Novo izdanje e-vinoteke Vinite Novo izdanje e-vinoteke Vinite Vinoteka Vinita ponosno predstavlja svoje potpuno novo digitalno izdanje. Fokus ponude i dalje je usmjeren na odabrane vinske etikete istočne kontinentalne Hrvatske, ali nova e-vinoteka na novoj platformi nudi potpuno novo korisničko iskustvo, nove f
  2. Halloween, Hellowine 4.0 Halloween, Hellowine 4.0 Četvrtu godinu za redom Vinita priređuje vrhunsku vinsku uživanciju u najstrašnijoj noći u godini! Oni koji su već iskusili naš #hellowine u jezovitom podrumu znaju da odabrana vina dižu iz mrtvih, a oni koji će nam se pridružiti po prvi put neka se
  3. 3 razloga zašto kupovati vino putem interneta 3 razloga zašto kupovati vino putem interneta Internetska trgovina je svakim danom sve rasprostranjenija. Većina ljudi kupuje raznolike stvari preko interneta – bila to odjeća, elektronika, kozmetički proizvodi ili čak hrana i piće. Sve te proizvode možemo kupiti i u najbližim prodavaonicama, za
  4. E-vinoteka i dostava rade, vinoteka privremeno zatvorena E-vinoteka i dostava rade, vinoteka privremeno zatvorena Kako bismo ovo teško razdoblje svi zajedno što prije prebrodili, sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske koja je izdala službenu odluku za zatvaranje svih uslužnih djelatnosti, fizička Vinoteka Vinita svoja vrata zatvara na idućih 30 dana.