Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Sljubljivanje hrane i vina u Velikom tjednu

Sljubljivanje hrane i vina u Velikom tjednu

Sljubljivanje hrane i vina u Velikom tjednu

Sljubljivanje hrane i vina u Velikom tjednu

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota dani su u kojima se kršćani pripremaju za najvažniji kršćanski blagdan - Uskrs. Blagdan je koji se tradicionalno obilježava uz bogati uskršnji stol i darivanje obojenih uskršnjih jaja. U nastavku Vam donosimo ideje kako upariti vina s najčešćim jelima koja se pripremaju u Velikom tjednu

Bliži nam se Uskrs što znači da kućanstva diljem Hrvatske počinju pripremati hranu za uskršnji stol. S obzirom da se Hrvatska sastoji od nekoliko različitih regija, teško je precizno odrediti jedinstvenu tradiciju kuhanja za Uskrs i ostale dane u Velikom tjednu. Ipak, postoje određena jela i običaji koji su općenito prihvaćeni diljem Hrvatske, poput kuhane šunke, kuhanih jaja, janjetine, mladih sireva

Smisao sljubljivanja hrane i vina je u tome da konačna kombinacija donosi više ugode nego što bi hrana i vino zasebno donijeli. Kako bi stvorili bolji doživljaj, u nastavku Vam donosimo ideje kako upariti vina s hranom koja se priprema u Velikom tjednu.

Za Veliki petak obično se kuhaju posna i nemrsna jela, koja obuhvaćaju obilje ribljih specijaliteta i raznovrsnih povrtnih delicija. Kao opće pravilo, bijela vina se najbolje kombiniraju s ribom i laganijim jelima. Za tu prigodu preporučujemo Buhač Graševina Liska 2023,  Kozlović Malvaziju 2022 te Skaramuča Pošip Elegance 2021.

Kuhana jaja, šunka, hren, mladi luk, rotkvice, francuska salata, pa i domaći kruh, bit će u brojnim domovima na stolu za uskršnji doručak. Šunka voli vino izraženije svježine, a sa svojim slatkim i slanim bogatstvom, najbolje se slaže s vinima koja imaju slatkoću i obilje kiselosti. U tu svrhu preporučujemo Vam Enosophia Today Rose 2021, Kutjevo Chardonnay de Gotho Brut ili Süber Chardonnay Sur Lie 2020.

Janjetina se često nalazi na uskršnjim stolovima, a njena bogata aroma i intenzivni okus izvrsno se uparuju sa snažnijim vinima, srednjeg do jačeg tijela i postojane kiseline poput Krauthaker Syrah 2019, Volarević Plavac mali 2016 i TRS Cabernet Sauvignon Premium selection 2020.

Često se pitamo koje vino najbolje pristaje uz određeni sir. Ako želite saznati odgovor na ovo pitanje, pročitajte naš blog i istražite najukusnije kombinacije vina i sira koje smo pripremili za Vas. 

I na kraju, ali ne manje važno, vrijeme je za uskršnje slastice. Za tu prigodu, savršen odabir su Ritoša Muškat žuti 2022 te PP Orahovica Silvanac Zeleni Jezerac 2021 Kasna berba.

Bez obzira na preferencije i izbore vina, važno je uživati u svakom trenutku okusa i zajedništvu s obitelji i prijateljima. Neka Vaša sljubljivanja hrane i vina u ovo blagdansko vrijeme budu ispunjena otkrićima i užitcima, stvarajući nezaboravne trenutke.

Uz najljepše želje za blagdan Uskrsa neka Vam ovi blagdanski dani donesu obilje radosti, mira i ljubavi. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. WineOS 4 - osječki festival kulture stola

  WineOS 4 - osječki festival kulture stola

 2. Novo izdanje e-vinoteke Vinite

  Novo izdanje e-vinoteke Vinite

 3. Uskršnja preporuka vina Kutjevo

  Uskršnja preporuka vina Kutjevo

 4. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum