O sorti traminac

O sorti traminac

Traminac je sorta grožđa za koju postoji nekoliko teorija njenog podrijetla. Neki kažu da potječe iz Italije i tirolskih Alpa, točnije sela Tramin u regiji Južni Tirol, dok drugi pak govore kako ova sorta dolazi iz Alzasa u Francuskoj. Najčešće se dijeli na dvije varijacije - crveni traminac te mirisavi traminac.

Crveni je traminac naziv dobio po karakterističnoj boji svojih bobica, ali isti daje zlatnožuta i srednje jaka vina koja najčešće pripadaju kategoriji polusuhih te poluslatkih vina. Za razliku od njega, mirisavi traminac daje vino slamnatožute do zlatnožute boje kojega prožimaju intenzivne arome karakteristične upravo za traminac koja asocira na ružu i marcipan. Uglavnom pripada kategoriji poluslatkih ili slatkih vina.

Oba predstavnika sorte rastu u brojnim kontinentalnim vinogorjima Europe, no unatoč tome, traminac ne zauzima veliku ukupnu površinu vinorodnih područja. U našim se krajevima uzgoj traminca preporučuje u Podunavlju, Slavoniji, Moslavini, Prigorju, Plešivici, Pokuplju te Zagorju i Međimurju, no u Hrvatskoj je posebno poznat onaj iločki, a na čijim će se prostorima ovoga vikenda održati i festival posvećen sorti traminac.

Zbog vrlo intenzivne i jake arome često neće odgovarati svima koji ga kušaju, a osim toga, obilježava ga i visoki udio alkohola te niska razina kiselina zbog čega njegova već karakteristična slatkoća posebno dolazi do izražaja. Zbog tih obilježja, traminac se izvrsno sljubljuje sa sirevima koji imaju određeni udio plemenite plijesni, a odlično će se slagati s riječnim ribama poput soma i šarana, fiš-paprikašom te rakovima. Vina nastala od ove sorte grožđa također se preporučuju uz jela orijentalne kuhinje, a piju se dobro rashlađena.

Iločki podrumi Traminac Principovac

U ponudi vinoteke Vinite postoji veliki izbor vina dobivenih od sorte traminac te smo iz tog razloga odlučili izdvojiti naših 5 favorita:

Ako među našim favoritima ne uspijete pronaći svog favorita, preporučujemo da u tom slučaju pogledate izbor svih traminaca koje imamo u ponudi. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Valentinovska vina za Vaš poseban užitak Neovisno o tome s kim slavite dan sv. Valentina, čaša (ili dvije) dobro odabranog vina učnit će Vaše druženje posebnim. Za Vas smo za ovu prigodu odabrali 4 vina koja će se izvrsno sljubiti s hranom u proslavi Valentinova. Uz navedeno,
  2. Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite Ponuda izvrsnih vina e-vinoteke upotpunjena je za 5 novih vinara: Enjingi, Iločki podrumi, Markota, Mihalj i Sontacchi. Svaki vinar zastupljen je s nekoliko odabranih etiketa koje izvrsno predstavljaju vinara i vinogorje iz kojeg dolazi. Pogledajte n
  3. Festival traminca 2019. Festival traminca 2019. Svoje festivale u Hrvatskoj imaju malvazija, škrlet, pušipel, graševina, a od 14. i 15. lipnja 2019. godine i traminac će se moći pohvaliti da će u Hrvatskoj konačno, dvodnevnom smotrom najboljih hrvatskih i svjetskih vina proizvedenih od te sorte, b
  4. Festival traminca 2020. Festival traminca 2020. Unatoč svim nedaćama koje su bile odgovorne za otkazivanje raznih javnih okupljanja u ranijim mjesecima ove godine, od drugog se izdanja Festivala traminca nije odustalo te je sa smirivanjem situacije odlučen i novi datum održavanja. Sretni i ponosni
Povezano