Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

O sorti traminac

O sorti traminac

Traminac je sorta grožđa za koju postoji nekoliko teorija njenog podrijetla. Neki kažu da potječe iz Italije i tirolskih Alpa, točnije sela Tramin u regiji Južni Tirol, dok drugi pak govore kako ova sorta dolazi iz Alzasa u Francuskoj. Najčešće se dijeli na dvije varijacije - crveni traminac te mirisavi traminac.

Crveni je traminac naziv dobio po karakterističnoj boji svojih bobica, ali isti daje zlatnožuta i srednje jaka vina koja najčešće pripadaju kategoriji polusuhih te poluslatkih vina. Za razliku od njega, mirisavi traminac daje vino slamnatožute do zlatnožute boje kojega prožimaju intenzivne arome karakteristične upravo za traminac koja asocira na ružu i marcipan. Uglavnom pripada kategoriji poluslatkih ili slatkih vina.

Oba predstavnika sorte rastu u brojnim kontinentalnim vinogorjima Europe, no unatoč tome, traminac ne zauzima veliku ukupnu površinu vinorodnih područja. U našim se krajevima uzgoj traminca preporučuje u Podunavlju, Slavoniji, Moslavini, Prigorju, Plešivici, Pokuplju te Zagorju i Međimurju, no u Hrvatskoj je posebno poznat onaj iločki, a na čijim će se prostorima ovoga vikenda održati i festival posvećen sorti traminac.

Zbog vrlo intenzivne i jake arome često neće odgovarati svima koji ga kušaju, a osim toga, obilježava ga i visoki udio alkohola te niska razina kiselina zbog čega njegova već karakteristična slatkoća posebno dolazi do izražaja. Zbog tih obilježja, traminac se izvrsno sljubljuje sa sirevima koji imaju određeni udio plemenite plijesni, a odlično će se slagati s riječnim ribama poput soma i šarana, fiš-paprikašom te rakovima. Vina nastala od ove sorte grožđa također se preporučuju uz jela orijentalne kuhinje, a piju se dobro rashlađena.

Iločki podrumi Traminac Principovac

U ponudi vinoteke Vinite postoji veliki izbor vina dobivenih od sorte traminac te smo iz tog razloga odlučili izdvojiti naših 5 favorita:

Ako među našim favoritima ne uspijete pronaći svog favorita, preporučujemo da u tom slučaju pogledate izbor svih traminaca koje imamo u ponudi. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

  Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

 2. Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite

  Pet novih vinara u ponudi e-vinoteke Vinite

 3. Festival traminca 2019.

  Festival traminca 2019.

 4. Festival traminca 2020.

  Festival traminca 2020.