Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Što je tako posebno kod stare vinove loze?

Što je tako posebno kod stare vinove loze?

Vinova loza kao biljka penjačica poznata je još i kao loza, trs ili vinski trs. Njezini su listovi različitih oblika, ali i različite zelene boje što ovisi o samoj vrsti vinove loze. Stare vinove loze pak imaju mnogo toga za ponuditi vinskome svijetu, međutim su vrlo često pogrešno shvaćene.

Izraz 'stara' loza se u Europi koristi za vinovu lozu starosti oko 25 godina, iako se uz odgovarajuću njegu i predanost istoj može uzgajati i do pola stoljeća pa čak i duže. U nastavku Vam donosimo često postavljena pitanja vezana za starost vinove loze kao i odgovore na iste.

Koji je životni vijek vinove loze?

Niti jedna drvenasta kultura, pa tako niti vinova loza, nema vijek trajanja. Svaka od njih raste i daje plod dok ima osnovne ekološke preduvjete poput hranjivih tvari, sunca, topline, vode itd. Također, kao jedan od bitnih preduvjeta s gospodarskog gledišta je i potencijal rodnosti koji slabi nakon određenog vremena. Kod vinove loze rodni potencijal slabi nakon 20 godina, a sa slabijom agrotehnikom nakon 15 godina.

Izgleda li stara vinova loza drugačije od mlade?

Vinova loza koja premašuju europski raspon starosti od 25 godina izgleda potpuno drugačije od današnje općeprihvaćene estetike vinove loze. Umjesto uskih, ujednačenih nizova grana koje su svima postale uobičajene, stare vinove loze pak imaju kvrgave oblike i goleme opsege korijena koji su razbacani po poljima vinogorja.

Koje su prednosti stare vinove loze?

    • Ima dublje korijene

Ove vinove loze mogu povući potrebne hranjive tvari kao i izvore vode iz površine zemlje, što dovodi do veće dosljednosti između berbi te otpornosti na suše i poplave.

    • Otpornija je na bolesti

Starije vinske loze imaju čvršće listove koji su otporniji na bolesti iz razloga što su njihove krošnje manje bujne od mlađih, a to dovodi do boljeg izlaganja suncu po listu.

    • Daje više koncentriranog voća

Stare vinove loze se s vremenom nauče samoregulirati, stvarajući tako male bobice s većim omjerom kožice prepune tanina i soka koje ravnomjernije sazrijevaju.

Što je tako posebno kod stare vinove loze?

Koliko vinova loza mora biti stara da bi se napravilo kvalitetno vino?

Nakon što se posadi, vinovoj lozi su potrebne oko 3 godine da urodi plodom. Nakon 7 ili 8 godina vinova loza dostiže svoju "punoljetnost”, a svoju punu “zrelost” postiže od 12. do 25. godine. “Stare loze” su obično starije od 25 godina.

Daje li stara vinova loza bolju kvalitetu vinu u odnosu na mladu?

Veliki dio kontroverzi oko stare vinove loza je da za mnoge 'starija' ujedno znači i superiornija loza, ali to nije slučaj. Također, postoje razne predrasude da vina s lošom kvalitetom nastaju od starih loza, kao i da se dobra vina isključivo prave od vrlo mladih trsova. U konačnici, sve ovisi o umijeću, znanju i iskustvu samog vinara.

Ključna razlika između stare i mlade vinove loze je u tome što sama stara vinova loza sa svojom specifičnom građom tijela, ograničenim prinosima i općim troškovima ima tendenciju privući vinare koji su predani kvaliteti svojih vina.

Koja je najstarija loza na svijetu?

Srce Maribora, Lent, dom je najstarije vinove loze na svijetu - Žametovka ili modra kavčina (Bleu de Cologne), koja je stara više od 450 godina te koja je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija loza na svijetu, još uvijek daje plodove. Također, ona je jedina biljka koja ima svoj muzej - Kuća stare loze.

Povezani proizvodi