Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Što sve trebate znati o malvaziji istarskoj?

Što sve trebate znati o malvaziji istarskoj?

Uzvišeni brežuljci Istre sa svojim karakterističnim starim kamenim kućama i prekrasnim pejzažima vinograda, kriju u svom kraju nešto posebno - malvaziju istarsku. Ova prepoznatljiva sorta vina ima dugu povijest, bogatu aromu i duboku vezu s krajolikom koji je oblikovao njezin karakter. U ovom blogu, reći ćemo nešto više o spomenutoj sorti i drugim popularnim sortama koje nose naziv mavazija te upoznati Vas s našom ponudom malvazije istarske.

Malvazija istarska, jedna od najznačajnijih autohtonih vinskih sorti za Istru, ali i za vinsku Hrvatsku, nosi naziv po istarskom poluotoku, no zanimljivo je da njeno točno podrijetlo i povijest nisu sasvim jasni. Iako se godinama uzgaja na tom području, prvi pisani tragovi o prisutnosti malvazije istarske datiraju tek krajem 19. stoljeća. Dodatno, malvazija istarska druga je najznačajnija sorta prema površini vinograda u Hrvatskoj (11,5%).

Postoji veći broj malvazija koje su poznate u nas i u širem okruženju, međutim to nisu iste sorte, iako imaju određenih sličnosti. Tako primjerice, malvasija dubrovačka sa svojim nazivom daje naslutiti da podrijetlo dolazi iz okolice grada Dubrovnika. Malvasija dubrovačka nije autohtona hrvatska sorta, već se pretpostavlja da potječe iz Grčke, odakle se proširila po Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj, a danas je nalazimo u svim mediteranskim zemljama u kojima se uzgaja vinova loza. Slatke bobice ove vinske sorte daju jako, ali vrhunsko vino pa se tako od malvasije dubrovačke danas radi sve od suhog vina do slatkog prošeka, koji je pravi dalmatinski specijalitet.

Malvazija istarska se nevjerojatno dobro prilagodila istarskom području, te je riječ o sorti koja zahtijeva pažnju i posvećenost vinogradara i vinara kako bi se postigla njezina najbolja kvaliteta. Njena bujnost i rodna narav zahtijevaju brižno rukovanje kako bi se dobio najbolji output od nje. No, svaki trud se isplati jer vina dobivena od malvazije istarske pružaju izvanredni okus u čaši.

Vina proizvedena od malvazije istarske imaju prepoznatljiv karakter. Srednje jaka ili jaka, ova vina donose pravu raskoš okusa. Umjerene kiseline dodaju svježinu, dok se note cvijeća i voća stapaju u neodoljive arome. Među istarskim vinarima, najčešće se njeguju 3 stila malvazije istarske: svježa malvazija, odležana malvazija i macerirana malvazija. Ipak, na stilistiku značajno utječu raznolika istarska tla na kojima se uzgaja.

Što sve trebate znati o malvaziji istarskoj?

Vinova loza se u hrvatskoj Istri uzgaja na 4 tipa tla: crvenica ili terra rossa, sivo tlo ili terra grigia, bijela zemlja ili terra bianca i crnica ili terra nera. Na tlu terra rose se uzgajaju dominantno crvene sorte, ali i određene bijele što rezultira punim i strukturiranim vinima s izraženom mineralnošću. Tlo terra grigia nalazi se u središnjem dijelu poluotoka i ima tlo pogodnije za bijele varijante. Vina s ovih tla obično su voćna s intenzivnom aromom bagremovog cvijeta, uravnoteženog tijela i ugodnog retrookusa. 

Terra bianca ima više kamenito tlo s još većim sadržajem vapnenca. Ovo tlo nalazi se uglavnom u unutrašnjosti na višim područjima. Malvazije s ovih tla obično su kiselija i aromatičnija, s izraženim cvjetnim mirisima i citrusnim notama. Terra nera je uglavnom crna zemlja gdje su vina najelegantnija i najelegantnija, održavajući kontinuitet u svim berbama.

Sve u svemu gledajući, malvazija istarska je vinska sorta koja nosi sa sobom ne samo izvrsnost okusa, već i povijest, tradiciju i bogatstvo istarskog kraja. Njezina stilistika počesto uvjetovana različitim tipovima tla samo dodatno svjedoči o njezinoj univerzalnoj privlačnosti i sposobnosti da poveže ljude kroz uživanje u jedinstvenim aromama i okusima koje nudi.

U našoj raznolikoj ponudi možete potražiti malvaziju istarsku različitih vinara. Vina kremastog punog tijela s prepoznatljivom sortnom aromom te ugodnim i zaokruženim mineralnim okusom mogu Vas osvježiti tijekom ljetnih vrućina. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Black Friday u Viniti s 20% popusta na 6 popularnih etiketa

  Black Friday u Viniti s 20% popusta na 6 popularnih etiketa

 2. Je li izbor vinske čaše uistinu bitan za uživanje u vinu?

  Je li izbor vinske čaše uistinu bitan za uživanje u vinu?

 3. Vinitina raznolika ponuda obogaćena za 9 noviteta

  Vinitina raznolika ponuda obogaćena za 9 noviteta

 4. Prigodni uskršnji popust od 15% na sva vina Enosophia

  Prigodni uskršnji popust od 15% na sva vina Enosophia