Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Upoznavanje graševine - 1. dio

Upoznavanje graševine - 1. dio

Graševina je nedvojbeno najznačajnija vinska sorta Hrvatske, sa 24,7% ukupne površine sortimenta predstavlja vodeću hrvatsku sortu ispred malvazije istarske i plavca malog. Graševina je izrazito dominantna kontinentalna sorta koja zauzima više od 60% ukupnih površina vinove loze kontinentalne Hrvatske. Postoje brojne polemike iz koje zemlje izvorno potječe, ali je u Hrvatskoj pronašla je svoju drugu domovinu, a vrlo izgledno i podneblje u kojem daje najbolje rezultate.

Graševina je znakovita sorta koja reagira na lokalne uvjete te pokazuje osobnost svakog vinogorja. Pogodna je za oblkovanje kvalitetskih, vrhunskih te predikatnih vina jer joj se berba može odgađati sve do ledenog vina. Ova bijela sorta raširena je i u većem broju zemalja u okolici, u Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, a prepoznata je i pod brojnim nazivima: olasz rizling, laški rizling, riesling italico, welsch riesling, italijanski rizling, grašica i dr. Ipak, nema nikakve veze s rajnskim rizlingom (riesling).

Graševina obično daje svježa, suha vina zelenkastožute boje, finih voćnih mirisa koji asociraju na zelenu jabuku i vinogradarsku breskvu, dobre strukture i nježne ugodne gorčine. Svježe graševine najbolje karakteristike pokazuju u prve 2-3 godine, ali uz adekvatnu vinifikaciju imaju značajan potencijal odležavanja.

Proučite bogatu ponudu graševina e-vinoteke.

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 2. Uskršnja preporuka vina Kutjevo

  Uskršnja preporuka vina Kutjevo

 3. Pjenušavo ljetno osvježenje

  Pjenušavo ljetno osvježenje

 4. Nova vina Maximo linije iz Kutjeva

  Nova vina Maximo linije iz Kutjeva