Što pojam cuvée predstavlja u vinskome svijetu?

Što pojam cuvée predstavlja u vinskome svijetu?

Riječ cuvée je francuski termin koji bi u prijevodu predstavljao bačvu ili posudu za vino. U doslovnom smislu riječi ovaj pojam označava određenu količinu vina, a danas najčešće podrazumijeva fuziju vina od različitih sorti, godišta ili vinogradarskih položaja. Bitno je za naglasiti da termin nije striktno reguliran te zbog toga može imati i različita značenja.

Cuvée, kupaža i blend sinonimi su koji označavaju miješanje dvaju ili više istih ili različitih sorti vina. Stoga, cuvée kao takav nije posebna sorta vina, a uključivanje njegovog naziva na samu etiketu vina upotrebljava se za posebne svrhe.

Međutim, neki hrvatski vinari smatraju kako je za mješavinu vina pravilnije koristiti pojam assemblage koji predstavlja proces mješanja različitih baznih vina kako bi se oblikovala specifična mješavina ili blend. Sudeći prema vinskoj praksi, pojam cuvée je ipak značajno popularniji. Dodatno, kada je riječ o proizvodnji šampanjaca, riječi cuvée se posebno odnosi na prvo cijeđeni, a ujedno i najpoželjniji sok iz grožđa..

Svrha nastanka cuvée vina je zapravo ta da cuvée ima zasigurno bolji okus u odnosu na svaku sortu pojedinačno. Kroz različite sorte grožđa postiže se savršena harmonija alkohola, mirisa, kiselosti, tanina i boje. Dodano, ako se miješaju različite sorte grožđa, jedna sorta obično nosi glavninu kako bi se definirao karakter vina.

Uz već spomenuti motiv skladnosti okusa, postoje i ostali praktični razlozi za nastajanje cuvée vina. S obzirom da sorte ne niču, ne cvjetaju pa tako niti dozrijevaju u isto vrijeme, vremenski učinak se može modificirati na ovaj način. Ako neka sorta grožđa ne postigne optimalnu zrelost ili je urod jednostavno slab, vinar to može nadoknaditi drugim sortama grožđa. Tako može osigurati bolju kvalitetu vina u određenim okolnostima i utjecajima. Danas se u pravilu svaka sorta grožđa pojedinačno fermentira i miješa netom prije punjenja u boce. Na taj način vinar ima mogućnost ubrati svaku sortu u njezino prikladno vrijeme berbe te kasnije svakom vinu može osigurati najbolji razvoj.

Također, kod cuvéea je važno poštovati određena vinska pravila. Pravila se razlikuju od zemlje do zemlje pa tako i od regije do regije. Miješanje crvenog i bijelog vina uglavnom nije moguće u praksi, zato je za svaki slučaj posebno određeno koje se sorte smiju miješati i u kojem rasponu.

U našoj bogatoj i šarolikoj ponudi možete pronaći 68 etiketa cuvée vina. Svježe večeri, glazba, vino, ukusna hrana i smijeh – sve nas to podsjeća na nadolazeće jesenske dane. Preporučamo da ih upotpunite ugodnim društvom i finim vinskim kapljicama. Uzdravlje!

Povezani postovi
  1. Bilješke kušanja: Degustacije vinarije Josić Bilješke kušanja: Degustacije vinarije Josić Ovoga puta imali smo priliku ugostiti jednog od najpopularnijih vinara istočne Hrvatske, a i same vinoteke, vinariju Josić. Vođena degustacija enologa Igora Deaka i agronoma Libora Cahe napunila je vinoteku, a imali smo prilike kušati čak 10 etiketa
  2. Popust vinarije Feravino i poseban poklon Popust vinarije Feravino i poseban poklon Povodom blagdana svetog Vinka i značaja kojeg Vincekovo ima za vinogradare i vinare, u suradnji s vinarijom Feravino, osigurali smo posebne cijene linije Miraz i pjenušavih vina kao i prigodne poklone za najbrže kupce.
  3. 3 nova vina vinarije Antunović uz posebne cijene 3 nova vina vinarije Antunović uz posebne cijene Vinarija Antunović predstavila je novu berbu kao i novi vizualni identitet svojih svježih kupažiranih vina, a uz 3 noviteta, stigla je i nova berba klasične graševine. Kako bi svi zajedno proslavili ove novosti, navedenim smo vinima stavili i prigodn
  4. Black Friday u Viniti s 20% popusta na 6 popularnih etiketa Black Friday u Viniti s 20% popusta na 6 popularnih etiketa Sutra započinje groznica velikih popusta kada imamo priliku obaviti blagdansku kupovinu za naše najbliže, ali počastiti i sebe. Iako je sutra Black Friday, nije sve tako crno - ima nečeg i u bijelom (vinu). Zato smo za Vas priredili odličnu prom
Povezano