Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Tamna strana vinskog svijeta: Najpoznatije vinske prijevare

 Tamna strana vinskog svijeta: Najpoznatije vinske prijevare

Vino je jedno od najstarijih i najcjenjenijih alkoholnih pića na svijetu s dugom i legendarnom povijesti, koja datira još iz 4100. godine prije Krista kada su u Armeniji pronađeni najraniji dokazi o proizvodnji vina, a istovremeno se povezuje s luksuzom, profinjenošću i sofisticiranošću. Međutim, kao i svaka druga vrijedna roba, ni vino nije otporno na prijevare i obmane. 

Tijekom godina bilo je nekoliko slučajeva prijevare s vinima, gdje su beskrupulozni pojedinci lažna ili krivotvorena vina predstavljali kao vrlo rijetka, posebna vina specijalnih berbi. U nastavku Vam donosimo zanimljivosti o nekim od najpoznatijih prijevara s vinom u povijesti.

  1. Rudy Kurniawan
  2. Hardy Rodenstock
  3. Jeffersonove boce
  4. Talijanski vinski skandal
  5. Vinski skandal Brunellogate
  6. Francuski vinski skandal

Rudy Kurniawan, poznat i kao dr. Conti, bio je kolekcionar i trgovac vinima koji je postao poznat po svojim ekstravagantnim vinskim aukcijama. Također, bio je poznat po prodaji rijetkih i skupih vina, uključujući neka od najtraženijih burgundskih vina, poput Domaine de la Romanée-Conti, koje je prodavao po precijenjenim iznosima. Međutim, 2012. Kurniawan je uhićen i optužen za prijevaru s vinom, nakon što je otkriveno da je prodavao krivotvorena vina za milijune dolara. U konačnici je osuđen na 10 godina zatvora.

Hardy Rodenstock bio je poznati njemački kolekcionar vina koji se proslavio otkrićem nekoliko boca Château Lafitea iz 1787., koje su navodno pripadale Thomasu Jeffersonu. Međutim, autentičnost boca dovedena je u pitanje te je nekoliko stručnjaka sumnjalo u njihovo porijeklo. Na kraju je otkriveno da su boce bile krivotvorene, a Rodenstock je optužen da je bio glavni mozak organizacije prijevare. Optužbe je, dakako, odbacio, iako je skandal značajno narušio njegov ugled kolekcionara i trgovca vinom.

Otkrivanje vinskih prijevara

Slučaj Jeffersonove boce. Godine 1985. u jednom skrivenom podrumu u Parizu otkrivena je kolekcija vinskih boca. Vjeruje se da su i ove boce pripadale Thomasu Jeffersonu i uključivale neka od najrjeđih i najskupljih vina na svijetu. Zbirka je prodana na aukciji za rekordnu cijenu od 156.000 dolara. No, 2005. godine otkriveno je da su boce krivotvorene, a kupci su tužili aukcijsku kuću. Cijeli skandal je potresao vinski svijet i pokrenuo pitanja o autentičnosti drugih rijetkih vina.

Talijanski vinski skandal. U 1980-ima je otkriveno da je nekoliko talijanskih vinara dodavalo šećer i druge aditive svojim vinima kako bi im poboljšali okus i povećali sadržaj alkohola. Skandal je prouzročio sveopći gubitak povjerenja u talijanska vina, a mnogi potrošači i vinski stručnjaci počeli su dovoditi u pitanje vjerodostojnost svih talijanskih vina. Slučaj je otišao korak dalje te potaknuo talijansku vladu da uvede nove propise i strožu kontrolu kvalitete kako bi vratila ugled talijanskim vinima.

Vinski skandal BrunellogateBrunellogate je nadimak za još jedan talijanski vinski skandal koji je potresao vinski svijet 2008. U središtu skandala su mnogi vrhunski proizvođači čuvenih vina Brunello di Montalcino u Toskani, Italija. Prema zakonu, Brunello di Montalcino mora biti napravljen od 100% grožđa Sangiovese uzgojenog u području Montalcina. Međutim, otkriveno je kako su boce Brunella sadržavale vino od sorti grožđa koje nisu Sangiovese – poput lokalno uzgojenog Merlota i vina iz južne talijanske vinske regije Puglia.

Francuski vinski skandal. S obzirom da je Francuska je povijesna domovina vrhunskih vina i rodno mjesto zakona o vinu, tamo se prevaranti suočavaju s ozbiljnom zatvorskom kaznom. Takav je slučaj bio i kod trgovca na veliko vino - Raphaëla Michela kada je 2017. godine dio tvrtke u dolini Rhône bio u središtu velikog vinskog skandala. Naime, vlasti su otkrile da je 48 milijuna litara jednostavnog, jeftinog vina Côtes du Rhône pogrešno označeno i prodano kao prestižnije vino Châteauneuf-du-Pape u razdoblju od 4 godine. 

Prijevare s vinom ozbiljan su problem koji već dugi niz godina muči vinsku industriju. Za ljubitelje vina i kolekcionare važno je osvještavanje rizika prijevare s vinom te poduzimanje važnih korake kako bi se zaštitili od kupnje krivotvorenih vina. To uključuje rad s renomiranim trgovcima, provođenje detaljnih istraživanja i savjetovanje sa stručnjacima prije bilo kakve kupnje.