Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Umijeće sljubljivanja: savršen spoj vina i začinjene hrane

Umijeće sljubljivanja: savršen spoj vina i začinjene hrane

Umijeće sljubljivanja: savršen spoj vina i začinjene hrane

Umijeće sljubljivanja: savršen spoj vina i začinjene hrane

Nema bolje kombinacije od dobrog vina i dobre hrane. Najvažnije kod izbora vina u kombinaciji s hranom je da vino ne narušava okus jela, nego ga upotpunjuje. U nastavku Vam donosimo nekoliko korisnih savjeta i preporuka kako pravilno upariti vina sa začinjenom hranom kako biste obrok podigli na novu razinu. 

Prvo pravilo sljubljivanja hrane i vina jest da vino i hrana budu podjednako "teški". Dakle, hrana bogata okusima izvrsno se slaže s jačim vinima. Najčešće se uz crveno meso predlažu crvena vina, pa tako tamno meso kao što su janjetina, junetina ili divljač, ima intenzivniji okus i stoga traži teža, punija crvena vina poput cabernet sauvignona, syraha ili frankovke.  Za teletinu u jačim umacima, izvrsna su vinska pratnja cabernet sauvignon ili merlot.

Međutim, kada govorimo o sljubljivanju vina i začinjene hrane, alkohol naglašava ulja koja čine začinjenu hranu ljutom. Stoga se uz vrlo začinjenu hranu savjetuje posluživati vina s umjerenijim alkoholima, poput rizlinga s ostatkom neprovrelog sladora.

Koje će vino odgovarati u toj situaciji, može ovisiti o taninima koji pojačavaju začine iz hrane. Vina bogatija taninima savršeno odgovaraju jelima poput odreska, ali ako uparite ljutu i jako začinjenu hranu s takvim vinima, do izražaja će doći samo začini u jelu, dok će se svi ostali okusi izgubiti. Jaki začini, poput ljutih čili papričica mogu uništiti okuse vina, stoga razmislite o nečemu začinjenom i slatkom, kao što je već spomenuti rizling. 

Svibanj je mjesec rezerviran za hranu s roštilja. Na red dolaze ukusni roštilj, opuštanje, ali i vrhunsko vino. Roštilj zbog svog nutricionističkog sadržaja i aromatičnosti odlično paše uz vino, ali vina s visokim udjelom alkohola također nisu idealan izbor uz roštilj. Pinot crni odličan je izbor kako za jela s roštilja, tako i za hladna predjela od suhomesnatih delicija. Pečeni odojak ili carsko meso s roštilja može se sljubiti s rajnskim rizlingom, graševinom ili zelenim silvancem. Ukoliko se odojak peče uz dodatak aromatičnih začina poput češnjaka ili ružmarina, u obzir dolaze i crvena vina - zweigelt ili mlade frankovke.

Ramstek, biftek i drugi odresci savršeno se slažu s malo ambicioznijim teranima, cabernet sauvignonom, merlotom, cabernet francom te syrahom. Grill kobasice su obično pikantnije i traže blaža vina, stoga su traminac i pinot sivi idealan izbor. Bazično mljeveno meso s roštilja dobro se slaže s bijelim, ružičastim, ali i lakšim crvenim vinima. Za više preporuka i informacija koja se vina izvrsno sljubljuju s jelima sa žara pročitajte u našem blogu.  

Pjenušci nude široku lepezu izričaja pa tako i mogućnosti sljubljivanja s hranom. Iako se često konzumiraju kao aperitivi, proljetno vrijeme ih voli sljubljivati sa svježim jagodama.

Za kraj, važno je naglasiti kako začinjenu hranu ne biste smjeli kombinirati s teškim vinima jer bi ona mogla pojačati osjećaj žarenja u grlu. Stoga, ako ste ljubitelj začinjene hrane, uvijek je poslužujte uz laganija vina s manjim udjelom alkohola kako biste nesmetano uživali u svakom začinu. Uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. WineOS 4 - osječki festival kulture stola

  WineOS 4 - osječki festival kulture stola

 2. Novo izdanje e-vinoteke Vinite

  Novo izdanje e-vinoteke Vinite

 3. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum

 4. Halloween, Hellowine 4.0

  Halloween, Hellowine 4.0