Vinske priče u Vinoteci Vinita: Vinarije Čobanković i Stipetić - Ilok u malom!

Vinske priče u Vinoteci Vinita: Vinarije Čobanković i Stipetić - Ilok u malom!

Koliko god iločka Vinarija Čobanković bila najveća „mala“ vinarija u Iloku, s proizvodnjom koja premašuje 2.000.000 litara vina, toliko se o njima izvan političkog konteksta pater familiasa Petra Pere Čobankovića, bivšeg ministra poljoprivrede, malo zna.

Tako potpuno ispod radara prolazi činjenica da njegova djeca (Ivan, Hrvoje, Tomislav, Andrija i Ema) proizvode ponajbolji hrvatski pjenušac, a vinski znalci njihov pinot sivi uvrštavaju među najbolja vina ikada u Hrvatskoj od te sorte. S ništa manje laskavim epitetima govori se i o njihovim zelenim silvancima i graševinama.
 
Vinarija Stipetić, odnosno Paula Stipetić i njezina mama Mira, kao prva iločka privatna vinarija, nikada se nigdje nije predstavila svojim vinima izvan svojih zakonom zaštićenih podruma u Radićevoj ulici. Saša Špiranec je njihovu graševinu nazvao „malim skrivenim biserom“, a nedavno su, prvi nakon Domovinskog rata, proizveli bermet - aromatizirano vino kakvima je nekada Ilok obilovao. 
 
Sve u svemu, rijetka poslastica - večer s čak 12 prekrasnih vina uz saznanje da se ujutro, ipak, ne treba buditi za odlazak na posao.
 
Vina koja ćemo degustirati:
Čobanković:
• Rosé 2022
• Pjenušac 2008
• Zeleni silvanac 2021
• Graševina 2021
• Chardonnay 2021
• Traminac 2021
• Pinot sivi 2020
• Cabernet sauvignon 2018
 
Stipetić:
• Graševina 2021
• Rajnski rizling 2021
• Cabernet sauvignon 2020
• Bermet 2021
 
Uz vrhunska vina, poslužit ćemo i ukusne zalogaje koje će pripremiti chef restorana hotela Lug - Saša Vojnović. Za degustaciju je dostupno 30 ulaznica po cijeni od 150 kn. Svoje mjesto rezervirajte putem e-maila: info@vinoteka-vinita.hr, pozivom na broj: 031 283 434 ili porukom u Inbox. Vidimo se! 
Povezani postovi
  1. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Josip Volarević Vinske priče u Vinoteci Vinita: Josip Volarević Najveća zvijezda najmlađeg hrvatskog vinogorja, najobrazovaniji i najrazigraniji dalmatinski enolog, veliki eksperimentator, sveučilišni profesor na katedri jakih alkoholnih pića, revolucionar u vinogradu, čovjek kojemu je plavac mali – misija! 
  2. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Tri međe i oblak Vinske priče u Vinoteci Vinita: Tri međe i oblak Još uvijek nemate plan kako provesti četvrtak navečer? Ne brinite, potrudili smo se pretvoriti jednu običnu večer tijekom radnog tjedna u zabavnu i opuštajuću.
  3. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Apolitico Vinske priče u Vinoteci Vinita: Apolitico Novi radni tjedan, nova vinska priča u našoj Vinoteci. Ne pamtimo kada je neka vinarija svojim prvim vinima izazvala toliko pozitivnih reakcija javnosti kao što je to vješto pošlo za rukom Tomislavu Tolušiću i njegovom Apoliticu.
  4. Vinske priče u Vinoteci Vinita: Domagoj Buhač Vinske priče u Vinoteci Vinita: Domagoj Buhač Svi u gradu već dobro znaju da je četvrtkom osigurana zanimljiva i opuštajuća večer u našoj Viniti. Tako smo i nadolazećeg četvrtka za Vas priredili još jednu Vinsku priču. Vinarija Buhač mala je obiteljska vinarija s istoka Hrvatske, točnije iz grad