Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Vinski trendovi koji će oblikovati svijet vina u 2024. godini

Vinski trendovi koji će oblikovati svijet vina u 2024. godini

Vinski trendovi koji će oblikovati svijet vina u 2024. godini

Vinski trendovi koji će oblikovati svijet vina u 2024. godini

Vinski svijet brzo se prilagođava klimatskim promjenama, usvaja nove tehnologije te odgovara na izazove koje postavljaju mlađe generacije potrošača vina. Vinska industrija ozbiljno shvaća trendove, a u nastavku Vam donosimo šest vinskih trendova koji se očekuju u 2024. godini, a koji će Vas potaknuti na istraživanje novih regija, sorti i stilova vina te proširiti Vaše vinsko znanje.

U današnjem potrošačkom društvu sve podliježe trendovima, pa tako i vino. Na trendove utječu razni segmenti od društvenog blagostanja, pojave novih tehnologija pa sve do klimatskih promjena. U svijetu vina, svaka nova godina donosi obećanje otkrivanja novih okusa, tehnika i trendova. Donosimo šest najzanimljivijih trendova koji će oblikovati svijet vina u godini pred nama.

1. Bijela vina zamjenjuju crvena - prema izvješću o globalnom tržištu bijelog vina Fact.MR-a, prodaja bijelog vina povećala se za gotovo 5% do kraja 2022. godine. Njihovi analitičari tvrde kako će se tržište nastaviti širiti i dostići oko 67 milijardi dolara do kraja 2033. godine. Razlog je jednostavan - potrošači posežu za svježijim stilovima, posebno bijelim i pjenušavim vinima. U korist ovoga trenda ide i što se sve više ljudi okreće laganijim obrocima što svakako ide uz ruku bijelim vinima. 

2. Niskoalkoholno vino - posljednjih je godina došlo do dramatičnog rasta u sektoru niskoalkoholnog i bezalkoholnog pića. Trend smanjivanja alkohola u vinima raširio se diljem svijeta pa više i nije tako iznenađujuća činjenica. Mnogi su razlozi koji se navode za takav trend, a oni se kreću od praktičnih poput vožnje, pa sve do nutritivnih kao što je briga za manji unos kalorija. 

3.  Ružičasta vina - posljednjih su nekoliko godina od ljetnog trenda prerasla u konzumaciju tijekom cijele godine. Na tržištu je sve više supstancijalnih rosea koji su više od ljetnog osvježenja. Ružičasta vina sve su više promotori autohtonih sorti, adut za sljubljivanje s hranom te se junački bore za mjesta na vinskim listama. 

4. Vinski turizam - mnogi analitičari predviđaju rast vinskog turizma, odnosno rast broja putnika koji rezerviraju putovanja s fokusom na hranu i vino. Predviđaju kako će putnici hranu i vino učiniti glavnim prioritetom 2024. godine. Kako biste saznali više o vinskom turizmu i proširili vinsko znanje, pročitajte blog koji donosi sve što trebate znati o vinskom turizmu

5. Organsko vino - je vino proizvedeno od grožđa uzgojenog u skladu s principima organskog uzgoja koji obično isključuje upotrebu umjetnih gnjojiva, pesticida, fungicida i herbicida. Prijelaz na organsko vinarstvo gorući je pokret posljednjih dvadesetak godina, međutim ta je kategorija posljednjih nekoliko godina eksplodirala. Tržište zahtijeva više ekološki odgovornih vina, a razlozi zašto odabrati vino s etiketom i certifikatom "organsko" vrlo su jednostavni. Organski uzgajano voće zdravije je za organizam. Osim što štite organizam, istovremeno čuvate i sredinu koristeći obnovljive izvore. Detaljnije o tome što su organska vina, koje su prednosti organskog vinarstva te koje užitke pružaju saznajte na našem blogu.

6. Potražnja za vinima iz manje poznatih regija - predviđa se da će se u 2024. godini potrošači okretati vinima iz manje poznatih regija. Među potrošačima raste potražnja za jedinstvenim i drugačijim vinima te na scenu stupaju manje poznate vinske regije. Ovaj trend otvara vrata manjim vinarima i regijama da se istaknu na vinskoj sceni te donesu svoje jedinstvene i kvalitetne proizvode. 

Navedeni trendovi garantiraju uzbudljivu vinsku godinu, a uz njih očekuje se još nekoliko trendova poput povećane potražnje za narančastim vinima, vinski kokteli postaju hit, traže se alternativna pakiranja poput pakiranja u lakše boce. Pripremite svoje čaše te uživajte u putovanju kroz vinske trendove koji nas očekuju u 2024. godini. Živjeli!

 

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Novo izdanje e-vinoteke Vinite

  Novo izdanje e-vinoteke Vinite

 2. Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

  Valentinovska vina za Vaš poseban užitak

 3. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 4. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

  Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti