Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Vinsko sljubljivanje: Istraživanje najboljih kombinacija vina i sira

Vinsko sljubljivanje: Istraživanje najboljih kombinacija vina i sira

Vino i sir su dvije namirnice koje su vrlo popularne u cijelome svijetu, a mnogi se slažu da su savršeni par u gastronomskom aspektu. Dodatno, to su dva važna elementa i hrvatske gastronomije, stoga se spomenuti duo često nalazi na stolovima diljem zemlje.

Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje vina koja datira još iz doba Rimljana, a kada je riječ o sirevima Hrvatska također ima bogatu tradiciju proizvodnje, stoga nema nedostatka izbora kada se radi o ovoj savršenoj kombinaciji. Sir se proizvodi u gotovo svim dijelovima Lijepe naše, ali svakako je važno spomenuti nekoliko hrvatskih klasika.

Paški sir koji je jedan od najpriznatijih hrvatskih sireva, svježi sir koji je ključan sastojak jednog klasičnog doručka na području Zagreba i okolice te Hrvatskog zagorja. Zatim, sir s prepoznatljivim stožastim oblikom i pikantnim okusom - prgica koji je nešto poznatiji u kontinentalnoj Hrvatskoj. Škripavac kao meki sir autohtoni je punomasni sir koji se tradicionalno proizvodi u Lici, te u konačnici mišni sir koji je zapravo sir od ovčjeg mlijeka koji se priprema u brdskim krajevima zaleđa zadarske, šibenske, splitske i dubrovačke regije.

Također postoji nekoliko vinskih regija u Hrvatskoj koje su poznate po proizvodnji i vina i sira. Primjerice, Istra je poznata po proizvodnji bijelog vina i kozjeg sira, dok je Dalmacija poznata po proizvodnji crvenog vina i ovčjeg sira.

Kombiniranje vina i sira je umjetnost, iako ne postoji univerzalno pravilo. Vino i sir se tradicionalno poslužuju zajedno iz razloga što se okusi i arome jednog proizvoda savršeno nadopunjuju s drugim. Na primjer, lagana bijela vina obično se dobro slažu sa svježim, kremastim sirom, dok se nešto teža crvena vina najčešće sljubljuju sa zrelijim, tvrdim sirom.

Sljubljivanje sira i vina prema sličnosti okusa je još jedno pravilo koje može funkcionirati. Na primjer, blagi i kremasti sirevi poput briea dobro idu uz laganija bijela vina, dok se tvrdi i pikantni sirevi poput cheddara ili gorgonzole dobro slažu s bogatim crvenim vinima.

Uz ranije navedene, postoje i neki poznati hrvatski sirevi koji se često kombiniraju s poznatim vinskim sortama. Na primjer, paški sir, poznat po svom intenzivnom okusu i tvrdoj teksturi, često se jede uz suha, bijela ili crvena vina.

Vino i sir

Izbor vina i sira ovisi o ukusu pojedinca. Postoji nekoliko osnovnih pravila koja se mogu slijediti kada je riječ o sljubljivanju sira i vina. Ne postoji jedinstvena formula koja će uvijek funkcionirati, ali ova pravila mogu Vam biti od pomoći da se više zabavite u samom procesu. U nastavku slijedi nekoliko kombinacija koje su prihvaćene diljem svijeta i koje se toplo preporučuju:

 • Crveno vino i tvrdi sir: Najbolja opcija je crveno vino poput plavca malog uz tvrdi sir poput paškog sira. Ova kombinacija se često nalazi na jelovnicima u Dalmaciji i sjevernoj Hrvatskoj.
 • Bijelo vino i polutvrdi sir: Bijelo vino poput malvazije iz Istre dobro se slaže s polutvrdim sirom kao što je primjerice domaći mladi kravlji sir, tj. zagrebački sir.
 • Rose i svježi sir: Rose vino dobro se slaže s laganijim sirevima poput svježeg kozjeg sira.

Sljubljivanje vina i sira prema kontrastima je također učinkovita tehnika. Na primjer, suha i svježija bijela vina će se dobro upariti s masnijim sirom poput gouda.

Uz samu kombinaciju vina i sira, potrebno je uzeti u obzir i druge faktore, kao što su temperatura serviranja vina kao i količina sira koju treba servirati. Kombinacija vina i sira u Hrvatskoj predstavlja više od samog gastronomskog iskustva.

Oni su dio bogate kulturne baštine i tradicije, zato je važno imati na umu da se ukusi razlikuju od osobe do osobe i da je najbolje eksperimentirati s različitim kombinacijama kako biste pronašli onu koja Vam najviše odgovara. Također, pobrinite se da vino ne preuzme previše pozornosti iz razloga što se sir i vino trebaju nadopunjivati i stvoriti harmoniju. Dobar tek i uzdravlje!

Povezani proizvodi

Povezani članci
 1. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 2. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

  Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

 3. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum

 4. Autohtone sorte i vina Hrvatske

  Autohtone sorte i vina Hrvatske