Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

WineOS 5: Radionice - petak

WineOS 5: Radionice - petak

Peti WineOS donosi pet vrhunskih vinskih radionica po danu festivala, odnosno deset radionica ukupno. Sudeći prema prošlogodišnjim iskustvima brojnih komentatora, radionice su najinspirativniji dio festivala. Pregledajte koje vinske zvijezde dolaze u Osijek ove godine odnosno kakve bisere ćemo imati priliku kušati - i brzo rezervirajte svoje mjesto jer je broj ograničen, a interes iznimno velik.

 

Radionica: Neki novi Pelješac - modernost smjenjuje tradiciju 

Petak, 11.01.2019., 13:30 

Kroz desetak vina, od baznih plavaca do sjajnih selekcija i reserva, mladi vinari iz Donje Bande i Potomja pričat će o nekom novom Pelješcu koji ne nudi više samo džemaste, visokoalkoholne i prezrele Dingače i Postupe nego osluškuju bilo javnosti i proizvode fina i uglađena vina zbog kojih se Pelješac s razlogom smatra – carstvom vina! Sretnici koji na vrijeme rezerviraju svoje mjesto na radionici imat će izuzetnu priliku kušati dva vrlo rijetka Imperatora, „društveno vino“ koje desetak peljeških vinara već osam godina proizvode i pripremaju na vrlo tradicionalan način i time pokazuju zahvalnosti svojim vinskim korijenima.

Na radionici, koja je po rasporedu u petak u 13:30 sati, bit će nazočni Boris Mrgudić, Boris Violić Matuško, Baldo Kangjera, Domo Antunović i Mateo Vicelić, a sve će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

  

Radionica: Vranac nije samo za topla podneblja!

Petak, 11.01.2019., 15:30

Na Fruškoj gori ga rade kao rose, u kupažama gdje čini 30 ili 50 posto, dok u Iloku i Erdutu dva vinara proizvode sortno vino od – vranca! Time se pokazuje da baš i ne vrijedi ono uvriježeno mišljenje kako je vranac sorta koja nije za kontinent jer pripada toplim podnebljima Makedonije, Crne Gore, Hercegovine… Kultni makedonski vinar Antonio Brzanov, poznat po izrazito moćnim vrancima vrlo izraženih tanina, prvi put će kušati kontinentalne vrance svojih kolega s Fruške gore, Iloka i Erduta te komentirati njihove dobre i loše strane.

Na radionici će gostovati vinari Aleksandar Tadić iz vinarije Salaxia, Vladimir Dragičević iz vinarije Tri međe i oblak, Zlatko Bošnjak iz iločke vinarije TRS te Ivo Brzica iz erdutske vinarije Brzica.Radionica je po programu u petak, 11. siječnja u 15:30 sati, a moderirat će ju Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

  

Radionica: Vinski Indiana Jones

Petak, 11.01.2019., 17:00

Ivica Dobrinčić se može pohvaliti da je upravo svojim loznim cijepovima obnovio kompletne vinograde na Krku i prekoputnom Vinodolu. Da nije bilo njega i zanesenosti istraživanjem starih sorti na izdisaju, danas ne bi znali što je trojišćina ili sansigot. Pozicionirao je Krk na značajno mjesto vinske karte Hrvatske, a za sansigotom su poludjeli u SAD-u, gdje Ivica šalje pola svoje proizvodnje te sorte. Na radionici će se moći kušati žlahtina iz 2018. i 2017. godine, rosé od trojišćine, sansigoti iz 2015., 2013., 2011. godine…

Kultni vinar iz Vrbnika će, naravno, osobno pričati o svojim vinima, a radionicu, koja je po programu u petak, 11. siječnja u 17:00 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

  

Radionica: Dunavski chardonnay iz Baranje i Erduta

Petak, 11.01.2019., 17:30

Vinski David, Jasna Antunović, i vinski Golijat, Vina Belje, mogu se pohvaliti da je u njihovim vinogradima najuspješnija sorta – chardonnay. Vina Belje su se donedavno mogli pohvaliti da su u Hrvatskoj imali najveći vinograd chardonnaya, čak 60 hektara u komadu! Platina na Decanteru za Jasninu Graševinu nekako je u drugi plan bacila njezine chardonnaye za koje mnogi tvrde da su čak i bolji od graševine. I beljski i Jasnini vinogradi su pored Dunava pa se opravdano može reći da je ta moćna rijeka u svoje naručje u Baranji i Erdutu prihvatila ovu najpopularniju svjetsku sortu i omogućila joj najveće domete baš na istoku Hrvatske.

O chardonnayima iz 2006., 2011., 2013., 2015., 2016. i 2017. godine govorit će Suzana Zovko, glavna enologinja Belja, i Jasna Antunović iz Vinarije Antunović, a sve će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

  

Radionica: Hrvatsko vinsko blago genija iz Hrnjevca

Petak, 11.01.2019., 17:30

Kad je svojedobno, na prvom Decanterovom ocjenjivanju vina, prije 11 godina, Ivan Enjingi trijumfirao sa svojim Venjem i zasluženo ponio titulu svjetskog prvaka, u časopisu Decanter osvanuo je tekst o njemu naslovljen: Hvala Bogu za hrvatska bijela vina! ???? Svašta se poslije toga događalo u njegovom životu - preživio je nalet vlaka, najdraži konj ga oborio i nagazio, ali nakon svega bi ustajao i postajao sve čudesniji. Prošle godine je na WineOs-u izazvao ovacije 56 okupljenih sretnika na radionici na kojoj je predstavio aktualna vina s pokojim izletom u prošlost. Ovaj put „čika Ivo“ ide daleko u prošlost - moći će se kušati upravo njegovo šampionsko Venje iz 1998. godine, graševina iz 1994. ili 1990. godine, Zweigelt iz 1991. godine (kad nije bilo struje u vinariji!) ili 1985. godine, a na popisu je ukupno 14 nevjerojatnih bisera!

Veliki vinar iz Hrnjevca će, naravno, osobno pričati o svojim vinima, a radionicu, koja je po programu u petak, 11. siječnja u 18:30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

  

Za rezervacije radionica i sve dodatne informacije obratite se na e-mail wineos.festival@gmail.com ili na tel. 031/283-434.

Povezani članci
 1. Ispunjena velika očekivanja na 4. WineOS-u

  Ispunjena velika očekivanja na 4. WineOS-u

 2. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 3. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

  Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

 4. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum