Koristimo kolačiće kako bismo osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost ove Internetske trgovine. Za više detalja pogledajte informacije o kolačićima.

Zaštita od inflacije: Je li vrhunsko vino novo zlato?

Zaštita od inflacije: Je li vrhunsko vino novo zlato?

Potaknuti s nekoliko recentnih članaka i rasprava, u ovom izdanju bloga odlučili smo se pozabaviti malo drugačijom temom od onih koje obično preferiramo, a vezana je uz vino kao investiciju.

Zlato se tradicionalno smatra ''sigurnim utočištem'' u razdobljima inflacije, ali vrhunsko je vino nadmašilo određene rezultate, kao i očekivanja, tijekom inflacijskog skoka 2021. godine. Zato i treba imati na umu da zlato nije sve što sja.

Dodatno, zlato se smatra dobrim ulaganjem za zaštitu od negativnih utjecaja inflacije zbog svog statusa rijetke stvarne imovine koju je društvo cijenilo stoljećima. 

Trenutačno razdoblje visoke inflacije proteže se još u prvu polovicu 2021., a prošlogodišnji rezultati zlata donekle su bili zadovoljavajući. Kako inflacija smanjuje kupovnu moć novca kao i vrijednost portfelja investitora, tako je negativna izvedba zlata u 2021. još niža u realnim uvjetima (korigiranim za inflaciju). Zlato ima neke značajne dobitke tijekom razdoblja visoke inflacije, ali tijekom dugih razdoblja zlato možda neće uvijek ponuditi najbolju opciju.

Dok je vrijednost zlata opadala 2021., vrhunsko vino poraslo je do svoga rekorda. Indeks Liv-ex (London International Vintners Exchange) 1000, najšira mjera tržišta, završio je godinu s rastom od 19,08%, održavajući svoje stvarne povrate u pozitivnom području. Koristeći stopu inflacije G-20 CPI, stvarni povrat Liv-ex 1000 iznosio je 12,23% u 2021.

Graf ilustrira kako je izvedba vrhunskog vina u 2021. pomogla da se povrat lako održi iznad stope inflacije u gospodarstvima G-20 od početka Liv-ex 1000 indeksa u siječnju 2004.

Zaštita od inflacije: Je li vrhunsko vino novo zlato?

Izvor: Podaci o finim vinima Liv-exa od 31. siječnja 2022.; izvedba je izračunata u GBP i razlikovat će se u drugim valutama. Podaci o cijeni zlata s goldprice.org; učinak izračunat kao USD/unca i razlikovat će se u drugim valutama. Prošla izvedba nije pokazatelj budućih povrata.

Konzistentnost vrhunskog vina je od izrazite važnosti. Veća je vjerojatnost da će vrhunsko vino zadržati svoju uzlaznu putanju tijekom različitih tržišnih utjecaja, uključujući rastuću inflaciju, u usporedbi sa zlatom. Čak i ako cijene vina ne rastu, svaki put kad inflacija skoči više, one nude pouzdanu evidenciju stvarnog pozitivnog povrata.

Investicijski potencijal vrhunskog vina proizlazi iz njegove nestašice, kao što je slučaj i kod zlata. Razina ponude vrhunskog vina ograničena je jer samo određeni vinogradi u određenim regijama imaju potrebnu kvalitetu i priznanje za proizvodnju vina vrhunske kvalitete. To može pomoći u održavanju cijena čak i kad inflacija slabi kupovnu moć čvrste valute.

Navedeno ne znači da će vrhunsko vino uvijek pružiti zaštitu tijekom inflacijske pozadine ili čak uvijek nadmašiti zlato tijekom vremena sličnim ovome. Smatramo da ga rezultati i jedinstvene karakteristike čine poželjnim za ulaganjem za sva godišnja doba. 

Umjesto da se poveća ili smanji izloženost vrhunskom vinu, ovisno o izgledima za prevladavajuću inflaciju, vjeruje se kako vrhunsko vino može činiti stalnu komponentu portfelja s potencijalom ostvarivanja pozitivnih povrata kroz promjene u inflaciji i drugim makro uvjetima.

Za kraj, zaključno sa svime navedenim, može se postaviti pitanje je li mudro ulagati u vino, sudeći prema recentnim pokazateljima.

A u koja vina je pametno ulagati i koja su najskuplja vina na svijetu, čitajte u jednom od naših narednih izdanja bloga. Do tada Vas pozivamo da pogledate koje cjenovne kategorije vina imamo u našoj ponudi te da uživate u kraju ovog vrućeg ljeta. Uzdravlje!

Povezani članci
 1. Najbolje vino uz slavonski kulen

  Najbolje vino uz slavonski kulen

 2. Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

  Vinoteka Vinita na Večeri vina i umjetnosti

 3. Najava degustacije Magnus Magnum

  Najava degustacije Magnus Magnum

 4. Autohtone sorte i vina Hrvatske

  Autohtone sorte i vina Hrvatske